Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Глобяват за неправилно паркиране във Варна от днес /обновена/

Росен Миленков от Варна ни изпрати снимка с поставена върху автомобил бележка, която предупреждава, че колата е паркирана неправомерно и от днешния 10 юни предстоят глоби от органите на МВР. Снимката е от района на Колхозния пазар.

Бележки със същото съдържание са били поставяни и на автомобили, паркирани в различни квартали на Варна, е видно от коментари в социалните мрежи.

След наша проверка стана ясно, че бележките са поставени от „Общинска полиция“. „Идеята е хората да бъдат предупредени, че предстоят санкции“, каза за Радио Варна говорителят на ОД на МВР Светла Златева.

Радио Варна изпрати въпроси до пресцентъра на община Варна, във връзка с бележките и предстоящите санции. Отговорът е изготвен от зам.-кметът Тодор Иванов:

"На изброените улици хората паркират в нарушение на ЗДвП, има поставени забранителни знаци, пътна маркировка и съответни разпоредби в посочения нормативен акт. Най-честото нарушение е паркиране върху тротоарите и активните пътни ленти. Това създава сериозни проблеми на пешеходците, майките с детски колички, хората със специални потребности (инвалиди и др.), за което в администрацията се получават сигнали, обърнете внимание - от живеещите на същите улици. С желанието да не се създава излишно напрежение сред хората), общинска полиция, съвместно с районната администрация, предприе действия по предупреждаване на водачите, нарушили ЗДвП. Датата 10.6.2021 г. не е специална и не е обвързана с никакви събития. Просто е даден определен срок, в който водачите на МПС да изместят автомобилите си на разрешени за това места. Законът дава подобна възможност и понеже установените нарушения са над 130, налагането на санкции без предупреждение би създало сериозно напрежение в района. Подобна практика общинската администрация вече има – например район "Приморски" и тя работи. След посочената дата контролът в района ще бъде засилен, защото ако има неправилно паркирани МПС, водачите им, така или иначе, са в нарушение. Считаме, че това е коректна мярка към живеещите в района граждани, като отново напомням - сигналите за нарушения са от самите тях.

Глобата за паркиране в активна пътна лента и в нарушение на съответния знак е фиксирана: 20.00 лв. За паркиране върху тротоар - от 50 до 150 лв. Няма връзка между предприетите действия на администрацията и разширяването на "Сина зона"."


ВИЖТЕ ОЩЕ

Протест в Кардам заради лош път

Жителите на граничното село Кардам затвориха за кратко международния път, свързващ ГКПП Кардам с общинския център Генерал Тошево. Недоволството им е продиктувано от изключително лошото състояние на пътната настилка, която е предпоставка за чести пътнотранспортни произшествия и проблеми с изправността на автомобилите им. Пътната отсечка е сред..

публикувано на 16.06.21 в 10:38

Над 111 хиляди ученици от VII и X клас - на външно оценяване

Над 111 000 десетокласници и седмокласници се явяват на Национално външно оценяване. Вариант 1, по който пишат по-малките ученици беше изтеглен от журналист. Националното външно оценяване на седмокласниците се провежда в 1699 училища. Очаква се на изпитите по български език и литература и по математика да се явят над 59 800 деца. Изпитът в VII клас..

публикувано на 16.06.21 в 09:52

Оранжев код за дъжд с гръмотевици е обявен за областите Варна, Бургас и Добрич

Оранжев код за дъжд с гръмотевици е обявен днес за областите Варна, Бургас, Добрич и Шумен. Това показва справка в сайта на Националния институт по метеорология и хидрология. Сумарните количества на валежите ще достигат 40-50 mm, на места и повече. Ще духа северозападен вятър с пориви до 17 метра в секунда. Жълт код за валежи е в сила за..

публикувано на 16.06.21 в 07:28
Стойчо Кацаров

МЗ: В работните колективи до 7 души може да не се носи маска

Министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров издаде заповед, съгласно която за работните колективи до 7 души може да се допусне изключение от изискването за носене на защитна маска . Това ще става по преценка на работодателите, органите по назначаване и физическите и юридически лица - собственици или управители на обекти с обществено..

публикувано на 16.06.21 в 06:23

Добрич изпревари Варна по брой новозаразени с коронавирус

161 са новите случаи на коронавирус у нас или малко над 1% от направените 13 200 теста за през изминалото денонощие, показват данните от Единния информационен портал. Новозаразените във Варна са петима, а в Добрич – 8. Най-много нови случая има в София и Пловдив, съответно 40 и 20. Пациентите с Covid-19 в болница са близо 2 100, 241 от..

публикувано на 16.06.21 в 06:19

Без ток днес

·   На 16.06.2021 г. В периода 08:30 ч. до 16:00 ч. Поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия , ще бъде прекъснато електрозахранването в районите на: гр. Варна - ул. Драгоман № 21, ул. Драган Цанков № 8. ·   На 16.06.2021 г. В периода 09:00 ч. до 16:00 ч...

публикувано на 16.06.21 в 06:17

Валежите намаляват

И днес ще има значителна облачност. С прекъсвания валежите ще продължат, но вече по-слаби ще са в Добруджа и по Черноморието, където досега бяха с най-големи количества. Ще продължи да духа слаб до умерен, на места по Черноморието временно умерен до силен вятър от север-северозапад. Ще остане хладно за средата на юни с максимални температури от..

публикувано на 16.06.21 в 05:59