Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

„България в световната история и цивилизации – дух и култура“ този уикенд

| обновено на 12.06.21 в 15:57

Юбилейната XXV национална конференция „България в световната история и цивилизации – дух и култура“ ще се проведе тази събота и неделя.

Място: Пленарна зала в Община Варна

Програмата:

12 юни (събота)


16,00 ч. д-р Елица Димова (София) – „Връзката Боян Мага и Иван Рилски“

16,20 ч. д-р Веселина Антонова (Русе) – „Неизвестни сведения за живота на Левски (1867-1870)“ – нова книга

16,40 ч. д-р Деница Великова (Русе) – „Развитие на ключови компетентности в обучението по история и цивилизации“

17,00 ч. Стоян Райчевски (София) –  „Крайовската спогодба между прагматизма  и емоциите“ – представяне на нова книга

17,30-18,00 ч. Обсъждане по докладите

18,00 ч. Закриване на първия ден от конференцията

13 юни (неделя)

9,30 ч. Кратък обзор на изминалия ден

9,50 ч. Даниела Георгиева – „Личностите, които промениха Варна“

10,10 ч. д-р Росен Гацин, СУ – „Читалищата като опорна точка на етнологията 200 години след рождението на Георги С. Раковски

10,30 ч. Д-р Анета Кирова „Предпоследното сражение“ Разпространението на маларията във Варненския регион в началото на ХХ в. Съдоклад на Гергана Георгиева „Документи от Държавен архив  – Варна“  по темата.

10,50 ч. Д-р Елияна Иванова, МУ Варна  – „Епидемиологични хроники на пандемичните инфекции във Варненския регион 18-19 век“

11,10 ч. Милена Драгнева (ИМ – Провадия) – „Един щрих към кулинарията на Балканите по данни от английски, арменски, френски и турски пътеписи XVI-XIX в.“

11,30  ч. Гинка Георгиева (В. Търново) – „Свищовска женска организация „Съгласие“ през Възраждането

11,50 ч. д-р Юлия Боева (София) – „Праисторически символи в свилениците от Софийско“ – втора част на книгата

12,10 ч. Славян Стоянов – „СЪРМАН“. Символът свастика в българската везбена традиция – нова книга

12,30 ч. д-р Невян Митев, директор на музея Вл. Варненчик – „Битката при Варна. Истории за паметта

12,50 Обощение

13,30 Закриване на конференцията

Чуйте какво споделиха за конференцията авторите на книги и участници във форума Даниела Георгиева и Славян Стоянов пред репортера ни Ваня Славова:
11 юни (петък) от 18.00 ч. Представяне книгите на Светлозар Попов „Траки и пратраки“ (Варна) и на „Божествена Тракия“ от Петко Атанасов (София)

Зала „Артсалон“ в Радио Варна


Неделя, трети и последен ден от събитието, е посветена на етнологията и ще започне в 9,30 ч. със символично ревю на автентични носии. Символично, защото ще бъдат показани само шест на различни колекционери от град Варна, като с това ще се анонсира една голяма изложба: през август месец в Тракийския дом по случай 125 годишнината от основаването на
Тракийско Дружество – Варна, основано от Капитан Петко войвода. На това честване заедно с концертната програма шестима колекционери от Варна ще покажат част от великолепните носии, които притежават.

Отново в неделя (13 юни) Славян Стоянов ще представи и новата си книга, която излезе в началото на тази година.

Националната конференция „България в световната история и цивилизации – дух и култура“ е основана във Варна през 1996 г. от издателя Димитър Боянов и археолога Иван Иванов.
Този уникален за времето си форум събира през годините вдъхновени изследователи на българската история, на духовния път на българите през вековете и стана свободна трибуна за преодоляването на идеологическите бариери,  на многобройните фалшификации за нашето минало. Докладваните нови проучвания разшириха представите ни за началото на българската държавност много преди създаването на Аспарухова България, за древната Варненска цивилизация и приноса на българите в развитието на Европейската цивилизация, за богатото наследство на народното творчество. Издадените през годините сборници с доклади от конференцията имат важен принос в българската историография, те попълват множество бели петна в нея.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Къде ще почиват варненци това лято?

Българите предпочитат да похарчат голяма част от своите доходи за почивка през лятото. Това показва проучване на международна финансова компания за нагласите на домакинствата, проведено в 12 държави в Европа.  Сега е времето, в което хората вече си правят планове за така жадуваната лятна ваканция. Някои вече са планирали къде и как ще..

публикувано на 16.06.21 в 09:52

Възрастните хора се притесняват да гласуват машинно

Предстоят поредни избори. На тях ще може да се гласува с хартиена бюлетина или машинно. Дори в малките населени места с над 300 души са предвидени машини. Репортерът ни Ваня Славова се намира в село Николаевка. Тя попита за нагласите на местните за начина на гласуването на изборите на 11 юли. Чуйте:

публикувано на 16.06.21 в 09:37
Снимката е илюстративна

Дъждовете - благоприятни за реколтата

Дъждовете вдъхват оптимизъм на земеделците, защото макари различни по количество в регионите, ги има. За разлика от миналите две лета. Очаква се удвояване на добивите след сушата м.г. “Посевите са в много добро състояние. Има влага. След 25-ти прогнозата е за слънчево време, оттам нататък се надяваме житото да се изпече както..

обновено на 16.06.21 в 06:19

Видовден дойде

Всяка година Видовден се отбелязва на 15 юни. Произходът му се свързва с легенди и предания от езически времена. На тази дата се почитат двамата светци Елисей (Лисе) и Вартоломей и тяхната сестра Вида. Това е денят за предпазване от градушки и други природни бедствия. Елисей и Вартоломей, както и Герман (също смятан за техен брат), са..

публикувано на 15.06.21 в 07:24
Вилияна Митева и Велина Пецова

Две приятелки, вдъхновени от природата, създават натурална козметика

Все по-често се замисляме не само с какво се храним, но и с какво „храним“ кожата си. Повишава се интересът към натуралната козметика през последните години, категорични са производителите. Факт е и откриването на все повече био магазини – физически и онлайн, които предлагат чисти храни и богато разнообразие от продукти за грижа за тялото...

обновено на 14.06.21 в 17:39

Фестивал на цацата '2021 в Кранево ще има

Фестивал на цацата '2021 в Кранево ще има, но плановете да открие туристическото лято са променени. “Този път с него ще изпратим летния сезон - 3, 4 и 5 септември. Подготвяме големи изненади за вас, за да може дългоочакваната ни среща да бъде незабравима. Очаквайте подробности скоро”, пишат организаторите от “Зелени посоки” на фейсбук страницата си...

публикувано на 14.06.21 в 17:39

Цяла седмица изкуство и дизайн във Варненския свободен университет

7 дни, посветени на изкуството и дизайна във Варненския свободен университет „Черноризец храбър”. Тази седмица, в кампуса на университета и онлайн, ще се провеждат семинари, работилници, обучителни курсове, майсторски класове и ревю . За втора поредна година Варненският свободен университет посвещава една седмица на изкуството и дизайна,..

публикувано на 14.06.21 в 16:11