Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Приеха задължителното предучилищно образование за 4-годишните деца във Варна

Снимка: Архив

Постоянната комисия „Наука и образование” към Варненския общински съвет даде съгласието си  да бъде въведено задължителното предучилищно образование за 4-годишните деца от учебната 2021/2022 година на територията на община Варна.

Община Варна има готовност още тази година да въведе задължителното предучилищно образование за 4-годишните деца, защото може да осигури максимален обхват на децата, които навършват тази възраст през настоящата година, съобщи Елена Кенарова от Дирекция „Образование и младежки дейности“. 51 са общинските детски градини на територията на общината и за учебната 2021/ 2022 година ще бъдат осигурени допълнително 350 места, а през следващата – още 550.

Какво следва за онези родители, които не пожелаят да запишат детето си на задължително предучилищно образование след като навърши 4 години? Този въпрос зададе общинският съветник Николай Капитанов, който посочи, че има много семейства, които не желаят децата им да посещават детски градини, други имат баба и дядо, които ги гледат вкъщи и т.н.

Елена Кенарова каза, че в случаите, в които родителите не запишат детето си по уважителни причини, които може да са примерно здравословни, ще им бъдат налагани санкции. Най-действащата такава в момента е спирането на детските надбавки, припомни от своя страна общинският съветник Петко Петков.

Единственият съветник, който обяви, че ще гласува против това предложение беше Костадин Костадинов. Той се включи провокиран от думите на проф. Анелия Клисарова, която заяви, че подкрепя предложението и посочи, че чрез него ще бъдат обхванати децата от малцинствата, чийто майчин език не е българският и още от ранна възраст ще започне тяхното обучение.

Според Костадинов промените в закона са направени само, за да бъдат обхванати децата на семействата от малцинствата, чийто майчин език не е българският. Според него не е логично в този случай задължението да пада и върху останалите.

Предложението да бъде въведено задължителното предучилищно образование за 4-годишните деца от учебната 2021/2022 година на територията на община Варна бе прието и ще влезе за окончателно гласуване на сесия на Варненския общински съвет на 15 юни следващата седмица.

 Припомням, че решението децата да бъдат обхванати в задължителна предучилищна подготовка след навършване на  4 години, вместо на 5 както беше до сега, беше прието септември миналата година от Народното събрание с промени в Закона за училищното и предучилищно образование. А мотивите, които бяха посочени тогава от образователното министерство са, че така ще се намали броят на отпадащите от училище деца от малцинствата или от семейства, в които родителите нямат ангажираност и изисквания към образованието на децата си.

От МОН поставиха срок за въвеждането на задължителното предучилищно образование за 4-годишните и той е най-късно до 2023 година. 


ВИЖТЕ ОЩЕ

Общински съвет-Варна ще заседава присъствено

Варненският Общински съвет възобновява присъствените си заседания. Съветниците, които през последните осем месеца заседаваха онлайн, се връщат в зала „Пленарна“ на Община Варна в 9:00 часа. Седемнадесетото заседание ще може да се проследи и онлайн през YouTube канала на институцията . В предварителния дневен ред са включени 12 точки . Една..

публикувано на 15.06.21 в 06:54

Адреси без ток на 15 юни

В периода 31.05.2021 - 18.06.2021 от 09:00 ч. до 16:30 ч. , поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: част от с. Орешак. Прекъсването ще бъде само в делничните дни за посочения период. В периода 07.06.2021 - 18.06.2021 от 09:00 ч. до..

публикувано на 15.06.21 в 05:53

Облачен и дъждовен вторник

Днес ще остане облачно, с прекъсване ще вали дъжд, на места с гръмотевици, по-значителни по количества ще са валежите следобед над Североизточна България /области Добрич и Силистра/ и по Черноморието .   Сутринта вятърът ще е до умерен, по-късно през деня умерен с пориви до силен от северозапад и запад. Ще бъде хладно за средата на юни с..

публикувано на 15.06.21 в 05:51

Служебният здравен министър: Ваксинационният обхват в социалните домове е нисък

Да се предостави обстойна и достоверна информация за ваксините срещу COVID-19 на персонала и настанените в социални домове. За това настоява министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров в писмо до заместник-председателя по икономическите и социални политики и министър на труда и социалната политика Гълъб Донев, както и до директорите на..

публикувано на 14.06.21 в 17:42

Търсят черната кутия на падналия Миг-29 в нов периметър

Черната кутия от падналия в Черно море български изтребител МиГ-29 ще бъде търсена в нови координати, които са в процес на уточняване, съобщиха от Военноморските сили. Засечените при акцията през последните два дни обекти не са части от катастрофиралия самолет. Паралелно се работи и по евентуална дълбоководна водолазна операция. Днес търсенето на..

публикувано на 14.06.21 в 17:02

МВР улеснява гласуването за хора без валидни лични карти

В седмицата преди 11 юли 2021 г., когато ще се проведат изборите за Народно събрание , е създадена необходимата организация българските граждани, които нямат издадена лична карта или не притежават валидни документи (лична карта или личен /зелен/ паспорт), защото са изгубени, откраднати, повредени, унищожени или с изтекъл срок, да имат възможност да..

обновено на 14.06.21 в 16:43

Стачка спира морския транспорт в Гърция утре

Тринадесетте морски съюза на Общогръцката морска федерация обявиха нова 24-часова национална стачка на всички категории кораби , включително фериботи, на 16 юни 2021 г. от 00:01 до 24:00 часа. Стачката ще доведе до спиране на морския транспорт в страната. На същата дата се очакват и масови демонстрации в Атина. В тази връзка от Министерството на..

публикувано на 14.06.21 в 16:42