Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Приеха задължителното предучилищно образование за 4-годишните деца във Варна

Снимка: Архив

Постоянната комисия „Наука и образование” към Варненския общински съвет даде съгласието си  да бъде въведено задължителното предучилищно образование за 4-годишните деца от учебната 2021/2022 година на територията на община Варна.

Община Варна има готовност още тази година да въведе задължителното предучилищно образование за 4-годишните деца, защото може да осигури максимален обхват на децата, които навършват тази възраст през настоящата година, съобщи Елена Кенарова от Дирекция „Образование и младежки дейности“. 51 са общинските детски градини на територията на общината и за учебната 2021/ 2022 година ще бъдат осигурени допълнително 350 места, а през следващата – още 550.

Какво следва за онези родители, които не пожелаят да запишат детето си на задължително предучилищно образование след като навърши 4 години? Този въпрос зададе общинският съветник Николай Капитанов, който посочи, че има много семейства, които не желаят децата им да посещават детски градини, други имат баба и дядо, които ги гледат вкъщи и т.н.

Елена Кенарова каза, че в случаите, в които родителите не запишат детето си по уважителни причини, които може да са примерно здравословни, ще им бъдат налагани санкции. Най-действащата такава в момента е спирането на детските надбавки, припомни от своя страна общинският съветник Петко Петков.

Единственият съветник, който обяви, че ще гласува против това предложение беше Костадин Костадинов. Той се включи провокиран от думите на проф. Анелия Клисарова, която заяви, че подкрепя предложението и посочи, че чрез него ще бъдат обхванати децата от малцинствата, чийто майчин език не е българският и още от ранна възраст ще започне тяхното обучение.

Според Костадинов промените в закона са направени само, за да бъдат обхванати децата на семействата от малцинствата, чийто майчин език не е българският. Според него не е логично в този случай задължението да пада и върху останалите.

Предложението да бъде въведено задължителното предучилищно образование за 4-годишните деца от учебната 2021/2022 година на територията на община Варна бе прието и ще влезе за окончателно гласуване на сесия на Варненския общински съвет на 15 юни следващата седмица.

 Припомням, че решението децата да бъдат обхванати в задължителна предучилищна подготовка след навършване на  4 години, вместо на 5 както беше до сега, беше прието септември миналата година от Народното събрание с промени в Закона за училищното и предучилищно образование. А мотивите, които бяха посочени тогава от образователното министерство са, че така ще се намали броят на отпадащите от училище деца от малцинствата или от семейства, в които родителите нямат ангажираност и изисквания към образованието на децата си.

От МОН поставиха срок за въвеждането на задължителното предучилищно образование за 4-годишните и той е най-късно до 2023 година. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Без валежи и с малко слънце

Днес ще има променлива облачност, преди обяд на места намаляваща и до слънчево, но постепенно навсякъде ще се увеличи и вплътни и главно през нощта срещу събота от югоизток ще започнат валежи от дъжд. Ще духа слаб до умерен вятър от северозапад, който постепенно ще се преориентира от източна чевтвърт. Максимални температури между 12° и 17°, за..

публикувано на 19.04.24 в 05:51

Адресите без ток

В периода 15.04.2024 - 19.04.2024 от 09:00 ч. до 17:00 ч. , поради извършване на обслужване на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: с. Гроздьово – клиентите, електрозахранени от ТП 9 и МТП 10. Ще се редува поетапно изключване на отделни улици, така че да не се лишават от..

публикувано на 19.04.24 в 05:00

Ремонти във Варна и наесен

До края на май или началото на юни се очаква да приключат текущите ремонти в града и разчертаването на "зелената зона". Няма да има големи ремонти през туристическия сезон. Това каза кметът на Варна Благомир Коцев. Той коментира, че са налице пропуски в ремонтите по инфраструктурата, започнати преди изборите, главно заради това, че се извършват..

публикувано на 18.04.24 в 18:06

Поставят табели срещу дивото къмпингуване край Шкорпиловци и Камчийски пясъци

Поставят информационни табели в района на местностите Камчийски пясъци и  Изгрев-Хоризонт, които забраняват разполагането на кемпери, каравани, палатки и паркирането на МПС, съобщават от пресслужбата на община Долни Чифлик. Десетки каравани, кемпери и палатки вече освободиха местността Камчийски пясъци и плажа на Шкорпиловци след поставяне на..

публикувано на 18.04.24 в 16:55

Задвижват проекта за сграда на библиотеката във Варна

Задвижват проекта за сграда на библиотеката във Варна. Предприели сме всички възможни действия по обявяване на обществена поръчка за изграждане на библиотеката, за да може проектът да бъде реализиран. Това каза по време на пресконференция кметът на Варна Благомир Коцев. Той обясни, че разрешението за строеж от 2016 година е удължено с още 5 години, но..

публикувано на 18.04.24 в 15:05

2 май е неучебен за учениците във Варна

2 май ще бъде неучебен ден за учениците във Варна. Това съобщи на пресконференция днес кметът на Варна Благомир Коцев. Така почивните дни стават от 1 до 6 май, включително. 1 май е Ден на труда и е официален почивен ден, а дните от 3 до 6 май се отбелязват Великденските празници и Гергьовден - Ден на храбростта и Българската армия. Заповедта не важи..

публикувано на 18.04.24 в 14:55

Внесоха сигнал в прокуратурата срещу ръководителката на проекта за интегриран градски транспорт

Община Варна внесе сигнал до прокуратурата срещу ръководителката на първата фаза от проекта за интегриран градски транспорт Биляна Якова. Цялата преписка с обвиненията към нея вече са в прокуратурата, каза кметът Благомир Коцев по време на пресконференция. Той  допълни, че за системата са дадени милиони, а  услугата е почти нулева. Ние се опитваме сега..

публикувано на 18.04.24 в 13:27