Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Майор Терзиев не е оцелял след инцидента в Черно море

2
Снимка: Министерство на отбраната

При издирвателната операция се установи, че пилотът на изтребител МиГ-29 майор Валентин Терзиев е загинал на 9 юни при изпълнението на тренировъчния полет за стрелба по въздушна цел (светеща парашутна мишена) в нощни условия, съобщават от военното министерство.

Майор Валентин Димитров Терзиев (47 г.) е на военна служба от август 1998 г. Завършил е Висшето военновъздушно училище „Г. Бенковски“ със специализация летец-пилот във ВВС. Целият му служебен стаж е преминал в 3-а авиационна база Граф Игнатиево, където последната му заемана длъжност е началник на щаб на ескадрила. Притежава класна специалност „военен пилот – първи клас“. Пилотирал е самолети МиГ-21 и МиГ-29. През годините е награждаван многократно от министъра на отбраната, началника на отбраната, командира на ВВС и командира на авиобазата.

По време на службата си във ВВС и до последния си тренировъчен полет майор Терзиев изпълнява отговорно и професионално задачите по защита на неприкосновеността на въздушното пространство на България, отбелязват от министерството.

Министерството на отбраната изказва съболезнования на роднините и близките на пилота. 

Поклон пред светлата му памет! 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков.

Министър Цоков за коклюша: Засега не е нужно носенето на маски или дистанционно обучение

Според здравните експерти засега не е нужно да се въвежда носене на маски или дистанционно обучение във връзка с нарастващите случаи на заболели деца от коклюш. Това обяви в Шумен образователният министър проф. Галин Цоков, цитиран от БНР.  Министерството следи за ситуацията, но към момента положението се преекспонира основно медийно, коментира..

публикувано на 23.04.24 в 15:37

Темата "Черноморска бодлива акула" бе дискутирана сред рибарския бранш във Варна и региона

Среща на тема "Черноморска бодлива акула" се проведе във Варна по инициатива на Генералната комисия по рибарство за Средиземно море и за Черно море (ГКРСМ) със съдействието на Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) и Местната инициативна рибарска група Шабла-Каварна-Балчик. Едно от предизвикателствата пред бранша, не само у нас, но и..

публикувано на 23.04.24 в 15:21

Инженерните специалности са най-търсени в Нидерландия

XX-о юбилейно издание UniExpo - Образование в BeNeLux+ /Белгия, Нидерландия, Люксембург/ се провежда днес във Варна.  Събитието предлага възможност на студенти, кандидат-студенти и техните семейства да се срещнат лично с представители на престижни университети, да посетят полезни семинари и да получат ценни съвети относно процеса на..

публикувано на 23.04.24 в 15:19

Музеите във Варна с лятно работно време от 1 май

От 1 май на лятно работно време преминават следните музеи и обекти в системата на Регионален исторически музей-Варна: -  Археологически музей Работно време: 10:00 – 17:00 часа, без почивен ден -  Музеен обект "Аладжа манастир" Работно време: 09:00 – 17:00 часа, без почивен ден -  Музей на Възраждането Работно време: 10:00 – 17:00 часа,..

публикувано на 23.04.24 в 15:06
Христо Григоров

Григоров за обучението на водни спасители не от БЧК: Дано не стане така, че давещият да спасява спасителя

Дълги години искаха да отнемат обучението на водни спасители от Българския червен кръст. Това каза Христо Григоров, председател на БЧК, който присъства на представянето на програмата на академията на Международния фестивал на червенокръстките и здравни филми във Варна.  Той изрази надежда фирмите, които ще издават сертификати, да са професионални и да не..

публикувано на 23.04.24 в 14:05

От Балчик започва пролетна ваксинация на лисиците срещу бяс

Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) стартира извършване на пролетна орална ваксинация на лисиците срещу бяс, която е част от Програмата за профилактика, надзор, контрол и ликвидиране на заболяването от 2009 година. Процесът се провежда в 50-километровата ваксинална зона по северната, западната и южната сухопътна граница на страната и..

публикувано на 23.04.24 в 11:48

Първата имунизация срещу коклюш на бебетата ще бъде на възраст от месец и половина

Министерството на здравеопазването ще позволи първата имунизация срещу коклюш да бъде прилагана по-рано, месец и половина след раждането на бебето, а не както е сега според Имунизационния календар тя се прилага след втория месец, предаде БНР. Това е решено на среща между служебния премиер Димитър Главчев, министъра на здравеопазването Галя Кондева,..

публикувано на 23.04.24 в 11:22