Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Ще има ли бъдеще за футбола в Тополи

Бъдещето на футболен клуб „Тополи” и ремонт на стадиона в селото, както и финансирaне за ремонтни дейности на стадионите „Спартак” и „Локомотив” във Варна, предстои да се реши на сесия на Общинския съвет във Варна следващата седмица. Това коментираха представителите на ПК “Младежки дейности и спорт” към местния парламент. 

Съветниците дълго спориха по точка първа от дневния ред, а именно, дали да се запазят външните оценители по “Младежки проекти” на НПО, работещи по програма на Община Варна “Младежки дейности”.

  

Едното предложение е на кмета Иван Портних. Той предлага външните експерти, които са част от комисията, оценяващи младежките проекти, да получават възнаграждение за извършената от тях работа. В рамките на заседанието стана ясно, че заплащането ще струва на местната хазна 2 000 лв., т.е. по 500 лв. на експерт.

Другото предложение за допълнение на наредбата е на заместник-председателя на Общинския съвет и председател на комисията по „Младежки дейности и спорт“ Генадий Атанасов, който иска външните оценители да отпаднат от експертната комисия и тя да се състои само от представители на администрацията и на местния парламент. Като водещ мотив той изтъква икономисването на средства от бюджета на програма „Младежки дейности“.

В рамките на заседанието стана ясно, че ангажирането на външни експерти е европейска практика. Специалистите се избират чрез конкурс с редица изисквания, едно от които е да имат поне 3 години опит в оценяването на проекти. С присъствието им се осигурява 3-степенен контрол на процедурите. Въпреки това предложението на кмета Иван Портних на беше прието, а на Генадий Атанасов остана без решение, тъй като получи 6 гласа „за“, 3 „против“ и 3 „въздържал“ се.

Останалите две точки от дневния ред бяха свързани с финансирането на два футболни отбора от община Варна, ФК “Тополи” и ПФК “Спартак" Варна. Общинските съветници изискаха конкретика по изложените проблеми в Тополи, с които да се запознаят. Касае се за проблеми с терена на стадиона, заради което БФС не разрешава да се провеждат мачове. Всички мачове и тренировъчен процес се извършват на стадиона в Долни Чифлик, което е свързано с много средства и невъзможността деца от едното населено място да пътуват до друго. Същият е казусът и със стадион “Локомотив” във Варна, който също се използва за тренировки на деца. 

Членовете на комисията дадоха положително становище за ремонта на спортната база в с. Тополи и препратиха въпроса към общинската дирекция „Собственост и стопанство“ за изготвяне на количествено-стойностна сметка. Те подкрепиха и искането за финансово подпомагане на клуба, но решението трябва да бъде взето от Общинския съвет.

В случай, че общинските съветници не дадат положително решение на сесията, клубът ще прекрати своята дейност, коментира Иван Найденов, представител на ФК "Тополи" на днешното заседание заради невъзможността на управата поради болничен.

По отношение на ПФК “Спартак” Варна има две искания: за ремонт на стадион “Локомотив” и стадион “Спартак”. 


Решението за финансиране бе разгледано и на комисията по “Финанси и бюджет”. 


Община Варна ще осигури средства за завършване на ремонта на стадион „Спартак“, за да може спортното съоръжение да получи лиценз за организиране на двубои на професионално ниво. Съветниците от финансовата комисия към Общинския съвет одобриха предложението на кмета за отпускане на над 2,57 млн. лева  с ДДС от местната хазна за реконструкция на съществуващи трибуни, писти, подходи на стадион „Спартак“ и за цялостен ремонт на теренната настилка на стадион „Локомотив“. Крайното решение за финансирането ще бъде взето от Общинския съвет.

По предварителни разчети реконструкцията на стадион „Спартак“ ще струва близо 1,95 млн. лева, а на терена на стадион „Локомотив“ – почти 627 хил. лева, в това число проектиране, строителен надзор и др. 1,2 млн. лв. от средствата ще бъдат осигурени от тазгодишния бюджет. Останалата част в размер на 1, 375 млн. лева ще бъде заложена в бюджета на община Варна за 2022 г.

На днешното заседание стана ясно, че през март Зоналният съвет на БФС е забранил организирането на спортни мероприятия на територията на комплекса, тъй като е опасен и състоянието му застрашава здравето на състезателите. Клубът е принуден да наема спортни съоръжения за провеждане на футболни състезания на седем детски гарнитури, участващи в различните първенства под егидата на БФС. Затова е необходимо възстановяване на изкуствената настилка на терена на спортен комплекс „Локомотив“, позволяващ безопасното провеждане на тренировъчен процес и спортни състезания на детско-юношеската школа.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Служебният здравен министър: Ваксинационният обхват в социалните домове е нисък

Да се предостави обстойна и достоверна информация за ваксините срещу COVID-19 на персонала и настанените в социални домове. За това настоява министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров в писмо до заместник-председателя по икономическите и социални политики и министър на труда и социалната политика Гълъб Донев, както и до директорите на..

публикувано на 14.06.21 в 17:42

Търсят черната кутия на падналия Миг-29 в нов периметър

Черната кутия от падналия в Черно море български изтребител МиГ-29 ще бъде търсена в нови координати, които са в процес на уточняване, съобщиха от Военноморските сили. Засечените при акцията през последните два дни обекти не са части от катастрофиралия самолет. Паралелно се работи и по евентуална дълбоководна водолазна операция. Днес търсенето на..

публикувано на 14.06.21 в 17:02

МВР улеснява гласуването за хора без валидни лични карти

В седмицата преди 11 юли 2021 г., когато ще се проведат изборите за Народно събрание , е създадена необходимата организация българските граждани, които нямат издадена лична карта или не притежават валидни документи (лична карта или личен /зелен/ паспорт), защото са изгубени, откраднати, повредени, унищожени или с изтекъл срок, да имат възможност да..

обновено на 14.06.21 в 16:43

Стачка спира морския транспорт в Гърция утре

Тринадесетте морски съюза на Общогръцката морска федерация обявиха нова 24-часова национална стачка на всички категории кораби , включително фериботи, на 16 юни 2021 г. от 00:01 до 24:00 часа. Стачката ще доведе до спиране на морския транспорт в страната. На същата дата се очакват и масови демонстрации в Атина. В тази връзка от Министерството на..

публикувано на 14.06.21 в 16:42

Съветниците от комисия "Архитектура" отложиха два строителни проекта във Варна

Общинските съветници от комисията по "Архитектура и градоустройство" отложиха одобряването на Подробен устройствен план - План за регулация и застрояване /ПУП-ПРЗ/  в четвърти микрорайон на жк "Възраждане" и в кв. "Аспарухово" .  На днешното заседание те гласуваха да бъдат отложени, докато не получат становището на Регионалната колегия на..

публикувано на 14.06.21 в 16:15

Ново оборудване получиха екипите на Доброволното формирование към Община Варна

Екипите на Доброволното формирование към Община Варна получиха днес специално пожарникарско оборудване. То включва пожарозащитни шлемове, ботуши, ръкавици и пожарникарски колани, както и специална раница с пожарогасител. Дарението беше връчено на церемония пред общината от кмета Иван Портних и от директора на Регионалната служба "Пожарна безопасност и..

публикувано на 14.06.21 в 16:05

Отдават под наем за 10 години язовир „Ля­хо­во" край село Оброчище

Пуб­ли­чен търг с тай­но над­да­ва­не за от­да­ва­не под наем на общинския язовир „Ля­хо­во" край  село Оброчище обявява Община Балчик. Площта му е 52 декара, срокът за отдаването – 10 години.  Под­роб­на ин­фор­ма­ция по ус­ло­вия­та на про­веж­да­не на тър­га, как­то и необ­хо­ди­ми­те блан­ки за учас­тие, ще бъ­дат пуб­ли­ку­ва­ни и на ин­тер­нет..

публикувано на 14.06.21 в 15:49