Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Варненци излязоха на протест срещу презастрояването в града

Снимка: БГНЕС

Граждани излязоха на протест срещу презастрояването във Варна и поискаха да бъде променен общия устройствен план или да се обяви мораториум на строителството. Според тях, озеленяването не е достатъчно, а новите сгради намаляват местата за отдих сред природата. Даниела Стойнова разговаря с Антон Богдев ,Милен Славов и Ваня Атанасова за мотивите им, довели ги пред общината.

Според Богдев границите на разумното със застрояването отдаван са преминати. Според него прекалено активното строителство е обвързано главно с пране на пари и обслужване на частни интереси.

Милен Славов посочи, че във Варна има еднопосочно развитие на прекомерно застрояване, което води до урбанистична катастрофа, а в същото време не се прави нищо за създаване на нови зелени площи.

Ваня Атанасова припомни, че има кадастър на зелената система- зелен регистър, който има за цел да опази зелените площи. По думите й е противозаконно да се строи в зелените площи, дори те да са реституирани.

Председателят на ОбС-Варна Тодор Балабанов обясни, че процесът по промяна на Общия устройствен план е дълъг и не зависи само от тяхната воля. Промените и самите планове се приемат от Министерството на регионалното развитие и благоустройството, а общината има само съгласувателна функция. Той посочи, че общественият интерес няма как да послужи за изготвяне на строителна забрана, защото законодателството не го допуска. Законът за устройство на територията изрично казва в кои случаи може да се допусне налагане на строителна забрана и при какви хипотези.


ВИЖТЕ ОЩЕ
 Янаки Стоилов

Янаки Стоилов: Констатирахме недостатъчно професионализъм и почтеност

Само допреди месеци една джипка обикаляше цялата страна в дните преди изборите, не виждам сега това да се прави от служебното правителство. Това каза служебният министър на правосъдието проф. Янаки Стоилов пред БтВ. „Не виждам сега това да се прави от служебното правителство. Иначе всеки е в правото си да..

публикувано на 19.06.21 в 10:10

7 години от наводнението в Аспарухово

Седем години от наводнението в Аспарухово се навършват на днешния 19 юни, при която животът си загубиха 13 души. Само за броени минути тогава - н а 19 юни 2014 година, малко след 19 ч. за броени минути част от квартала потъна под вода. Огромни приливни  вълни от две дерета в "Аспарухово“ заляха и потопиха къщи и улици и предизвикаха бедствие с..

публикувано на 19.06.21 в 10:05

Над 60% от японските компании предпочитат отмяна или отлагане на Олимпиадата

Повече от 60% от компаниите в Япония биха желали Олимпийските игри в Токио да бъдат отменени или отложени още веднъж заради пандемията от коронавирус, съобщи агенция Киодо. Според проучване, проведено от токийската изследователска компания „Сьоко“ в началото на юни, 34,7% от анкетираните компании..

публикувано на 19.06.21 в 10:00

Внасяме все повече зеленчуци, сеем все по-малко

Само за първото тримесечие на тази година България е внесла 88 000 тона пресни зеленчуци и близо 95 000 тона пресни плодове, сочат данните на Националния статистически институт, съобщи БНР. Според оперативните данни на Министерството на земеделието площите, засадени със зеленчуци у нас, непрекъснато намаляват. Логично лидер при..

публикувано на 19.06.21 в 09:58

29 литра на квадратен метър е количеството на дъжда във Варна

Между 18 и 32 литра на квадратен метър е количеството на падналите валежи в Източна България през последното денонощие. Това съобщиха за Радио Варна от Националния институт по метеорология и хидрология. Валежите във Варна са достигнали до 29 литра на квадратен метър. Най-малко дъжд е валял на носовете Шабла, Калиакра и Емине, както и в..

публикувано на 19.06.21 в 09:45

Порталът за електронни услуги на МВР е с временно ограничен достъп

Временно e ограничен достъпът до Портала за електронни административни услуги на МВР. На 19 и 20 юни, събота и неделя, ще бъде извършено надграждане на портала Във връзка с изпълняван от МВР проект „Реализиране..

обновено на 19.06.21 в 09:19

ВВМУ организира фотоконкурс по повод своята годишнина

Фотоконкурс „140 години Висше военноморско училище „Никола Й. Вапцаров“ се организира по повод годишнината на най-старото техническо учебно заведение в България. В конкурса могат да участват бакалаври, магистри или докторанти и курсанти  от ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“."Могат да се включат и преподаватели, ако имат такива желание", каза за Радио..

публикувано на 19.06.21 в 07:44