Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Кьовеши: Ще разследваме престъпления, които засягат бюджета на ЕС

Лаура Кьовеши
Снимка: БГНЕС

Европейската прокуратура започна работа на 1 юни, от тази дата насам националите власти започнаха трансфера на всички текущи разследвания, които вече спадат в компетенциите на ЕП. Трябва да решим дали да ги продължим в нашата европейска прокуратура или да ги върнем към националните власти. Това заяви европейският главен прокурор Лаура Кьовеши, предаде репортер на БГНЕС.

Получаваме сигнали от частни страни, от граждани, НПО от цяла Европа. Всички сигнали ще бъдат анализирани и ако е налице достатъчно информация, ще проведем разследване. Когато казвам ние ще проведем, имам предвид европейските делегирани прокурори, които работят в Европейската прокуратура, но са установени във всяка от държавите-членки, добави Кьовеши. Тук съм да се срещна с четиримата делегирани прокурори, за да видя дали имат нужда от подкрепа. Тук липсват шестима прокурори, които трябва да се назначат, трябва да се определят и следователите и разследващите служители.

Очаквам трансфер на всички текущи дела и разследвания, който ще бъде ускорен, а и скоро изпълнен и завършен. Като главен европейски прокурор се радвам да обявя, че следващата сряда се открива процедура по подбор на необходимите служители, каза още Кьовеши. Ще разследваме престъпления, които засягат бюджета на ЕС, включително различни измами, трансгранични ДДС измами, злоупотреби с финансови средства на ЕС, пране на пари и организирана престъпност. Тази палитра от престъпни дейности не е обект на достатъчно внимание, а често дори се толерира в полза на различни криминални организации, които се стремят да изместят официалните легитимни власти.

Ние като прокурори ще разследваме независимо тази престъпна дейност, добави Кьовеши. Ще работим в режим на 22 различни НК и НПК, това е начинание, което досега не е било организирано. Ако гражданите имат сигнали, които са важни за нас, могат да докладват на сайта на Европейската прокуратура. Тя служи в интерес на европейските граждани и сме дом на всички участващи, представени в прокуратурата 22 държави, ние искаме да работим за вас и да спечелим вашето доверие, каза още Кьовеши.

Ние можем да разследваме измами с евросредства ако щетите са над 10 млн. евро, можем да разследваме измами с ДДС и ако престъпленията са извършени на територията на две или повече държави членки, ако има ОПГ, разследваме пране на пари, в случай, че дела са свързани с престъпленията, които изброих. Нашата власт е да разследваме и изправяме пред националните съдилища тези престъпления, добави Кьовеши.

Получили сме дела от властите и от ОЛАФ за над 300 случая, 120 частни жалби имаме от частни страни, но не мога да коментирам конкретни разследвания, подчерта Кьовеши.

За спряната процедура за избор на шестимата делегирани прокурори от наша страна, Кьовеши каза, че критериите в процедурата по избор са същите. Мисля, че постигнахме общо разбирателство. Критериите се определят и надзирават от Европейската прокуратура. Тези прокурори трябва да са напълно независими, да имат прокурорски опит в разследване на финансови престъпления, корупция, пране на пари, финансови измами с ДДС. Трябва да са опитни в сферата на международното сътрудничество. Тези критерии са правни. Европейската прокуратура взе вътрешно решение да проведе вътрешна процедура и да оцени всички предложения за прокурори, държавите членки изпратиха своите предложения за прокурори, но Европейската прокуратура е тази, която решава след процедура дали предложените кандидати изпълняват критериите, подчерта Кьовеши.

Аз не съм на посещение, аз съм си вкъщи, защото имаме офис в София, мое задължение е да надзиравам работата на колегите във всички 22 членуващи държави, обясни още европейският главен прокурор.

Ще разследваме всички престъпления след 2017 г. и в обхвата на нашата юрисдикция. Европейската прокуратура е независима и за мен независимостта на прокурорите е много важна, отбеляза Кьовеши.

Ако някой политик се обади на европейски делегиран прокурор и каже да направи това или друго нещо, аз ще направя това публично достояние. Получили сме сигнали и случаи от България, но не сме получили всички и не мога да дам статистика за броя на случаите от България, коментира Кьовеши. Тя заяви, че няма да коментира протестите. „Не съм тук да оценявам качеството на работа на българската прокуратура. Моята работа е да видя, че всички национални органи ще сътрудничат и ще подпомагат дейността на европейските прокурори”, добави Кьовеши.


ВИЖТЕ ОЩЕ

ВВМУ организира фотоконкурс по повод своята 140-годишнина

Фотоконкурс „140 години Висше военноморско училище „Никола Й. Вапцаров“ се организира по повод годишнината на най-старото техническо учебно заведение в България. В конкурса могат да участват бакалаври, магистри или докторанти и курсанти  от ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“."Могат да се включат и преподаватели, ако имат такива желание", каза за Радио..

публикувано на 19.06.21 в 07:44

Румънците са готови да отделят по 130 евро на ден за почивка в България

Близо една пета от румънците биха обмислили пътуване до България с цел туризъм още това лято и биха отделили най-много средства на ден - 130 евро, за престой между 10 дни и две седмици. Това показва социологическо проучване на Галъп, поръчано от Министерството на туризма, което беше представено по време на изнесено заседание на Националния съвет..

публикувано на 19.06.21 в 07:10

Днес е Черешова Задушница

Днес в Черешова Задушница. В православния календар тя е един от трите съботни дни през годината за всеобщ помен на починалите. Отбелязва се преди големия  християнски празник Петдесетница, който е утре.  Задушницата се нарича Черешова, защото по това време на годината това е най-популярният плод, който често се прибавя към поменалните..

публикувано на 19.06.21 в 07:03

Остава облачно, с повсеместни валежи

Днес остава предимно облачно, с прекъсвания ще има почти повсеместни валежи, които привечер ще отслабнат и до полунощ на повечето места временно ще спрат. В следобедните часове не са изключени и гръмотевици. Сутринта ще духа слаб северозападен вятър, около обяд от крайбрежието към вътрешността ще се обърне от югоизток, вечерта от североизток...

публикувано на 19.06.21 в 06:36

Пет са новите случая на коронавирус във Варна, толкова са и в Добрич

105 са новите случаи на коронавирус у нас или 0,7 процента от направените близо 15 хиляди теста през последното денонощие, показват данните на Единния информационен портал.  Новозаразените във Варна са петима, толкова са и в Добрич. Нито един нов случай на инфекцията не е установен в областите Търговище, Разград и Ловеч. В болница се лекуват..

публикувано на 19.06.21 в 06:13

Мъж от Балчик опита да ограби кредитна компания в центъра на Варна

Районната прокуратура във Варна води досъдебно производство за опита за грабежа от късния следобед в четвъртък в банков офис на булевард „Владислав Варненчик“. Жител на Балчик е задържан по случая. 47-годишният мъж нахлул в офиса на банката във видимо нетрезво състояние. Той се приближил до една от служителките и поискал от нея да му..

обновено на 18.06.21 в 18:29

Порталът за електронни услуги на МВР ще е с временно ограничен достъп

Временно ще бъде ограничен достъпът до Портала за електронни административни услуги на МВР. На 19 и 20 юни, събота и неделя, ще бъде извършено надграждане на портала Във връзка с изпълняван от МВР проект „Реализиране..

публикувано на 18.06.21 в 17:48