Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кражба на 26 000 000 пароли за акаунти в Apple, Amazon, Facebook и Netflix

Експерти по киберсигурност съобщиха за откраднати данни, съдържащи 26 милиона пароли за популярни уебсайтове, между които Amazon, Facebook и Netflix, съобщава британският „Метро“.

Хакерите са използвали злонамерен софтуер, за да откраднат 1,2 терабайта данни, включително информация за плащания, от 3 милиарда компютри, базирани на Windows, между 2018 и 2020 г. В допълнение към паролите, базата данни съдържа повече от 2 милиарда бисквитки и 6,6 милиона други файлове. Около половината от тях са текстови файлове, много от които съдържат идентификационни данни за вход, които потребителите са запазвали на работните си плотове. Данни за плащане и данни за автоматично попълване също са били откраднати от приложения като уеб браузъри.

Голямото хакване на данни е открито от фирмата за киберсигурност Nordlocker, която заяви, че така нареченият „безименен зловреден софтуер“ е бил използван за събиране на данни от потребителски устройства. Този тип персонализиран злонамерен софтуер, който се предава по имейл и незаконно изтеглен софтуер, може да бъде закупен онлайн само за $100, твърдят от компанията.

Говорител на Nordlocker каза, че хакерска група случайно е разкрила местоположението на базата данни. Кой е откраднал данните и дали някои от тях са били използвани злонамерено, остава неизвестно.

Можете да разберете дали вашият имейл адрес или телефонен номер са били компрометирани в резултат на хакване на данните в уебсайта Have I Been Pwned?

Атаките срещу злонамерен софтуер и други форми на киберпрестъпления се превърнаха в основни проблеми за сигурността през последните години. Само през последните два месеца хакери спряха основен тръбопровод за гориво в САЩ и мрежа от кланици.

Нова работна група, създадена за справяне с кибератаките в САЩ, обяви, че е повдигнала първото си наказателно обвинение в началото на юни. Работната група е обвинила латвийския хакер Алла Вите в участие в атаки, насочени към училища и болници.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Слънчево, следобед ще превали

Сутринта ще е предимно слънчево, но около и след обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще превали краткотраен дъжд, възможни са гръмотевици, ще има условия и за градушки. Ще духа слаб до умерен вятър от север, следобед от североизток. Максимални температури между 30° и 35°, по Черноморието от 28° до 31°, за Варна..

публикувано на 27.08.24 в 05:47

Адресите без ток

В периода 27.08.2024 - 28.08.2024 от 08:30 ч. до 17:00 ч. , поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: гр. Варна - м-ст Свети Никола, м-ст Бриз, м-ст Бриз Юг, ул. Василаки Пападиполу, ул. Д-р Борис Окс, ул. Д-р Иван Теодоров, ул. Д-р Кирил..

публикувано на 27.08.24 в 05:00

Пожарът в гората край Каменар е овладян

Пожарът в гористите местности под село Каменар е овладян, съобщава кметът на Варна Благомир Коцев във Facebook. Тлеещият огън е ограничен в определен периметър. Изкопана е бразда за спиране на разпространението и пламъците са почти погасени, допълва той. Няма опасност да бъдат засегнати къщи или имущество. През нощта ще останат да бдят пожарни екипи,..

публикувано на 26.08.24 в 23:17

Платиха над 4 млн. лв. на хотелиери, държавни и общински бази, осигурили подслон на бежанците от Украйна

Над 4 млн. лева са средствата преведени на хотелиери, държавни и общински бази, предоставяли подслон и изхранване по Програмата за хуманитарно подпомагане на хора от Украйна с предоставена временна закрила в България.  В одобрения на 14 август с Решение на Министерския съвет Списък № 23 са включени дължими суми към хотелиери, държавни, общински и..

публикувано на 26.08.24 в 19:53

Започва спешно почистване на шахтите и отстраняване на сухи дървета и клони

Започват спешни действия по почистване на шахтите и за отстраняване на сухи дървета и клони във връзка с краткосрочните прогнози за гръмотевични бури. Предстои ново възлагане за почистването на шахтите в града. Фирмата-изпълнител е заявила готовност да изпълни необходимите мерки заради листопадния период и преди обилните дъждове през есента, съобщават..

публикувано на 26.08.24 в 19:15

Гори гората край Каменар

Пожар е възникнал в покрайнините на село Каменар и е достигнал до гората. Първоначално два екипа на пожарната са изпратени на мястото на инцидента, но по-късно се включват още екипи, съобщиха от пресцентъра на полицията във Варна.  Тепърва ще се изясняват причините, довели до огнената стихия. Няма данни огънят да е стигнал до къщи в населеното място...

обновено на 26.08.24 в 18:44

Агенцията по безопасност на храните във Варна откри Ешерихия коли в миди, предлагани на пазара

Агенцията по безопасност на храните във Варна откри Ешерихия коли в миди, предлагани на пазара. Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) – Варна затвори пречиствателен и експедиционен център за миди след констатираните нарушения, съобщават от БАБХ. Взетите проби от черноморски миди, предлагани на пазара, показват повишени нива на..

публикувано на 26.08.24 в 18:12