Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Награждават авторите в конкурса на Първа езикова гимназия и Фондация "Българска памет"

Снимка: Pexels

Над 150 творби се състезават за призовете на Националния литературен конкурс за създаване на авторски текстове на английски и немски език „Този безкраен свят“. Тема на произведенията тази година е „Време". Негови организатори са Първа езикова гимназия, Министерството на науката и образованието, Община Варна и Фондация „Българска памет“.

Церемонията по раздаване на наградите на Националния литературен конкурс „Този безкраен свят” е днес от 13:30 ч. в Актовата зала на Първа езикова гимназия-Варна. Специалната награда на Фондация „Българска памет“ ще бъде връчена на Гамзе Хюсеин (Търговище).

Първа езикова гимназия Варна

Наградният фонд от 1 900 лв., осигурен от Община Варна и Фондация „Българска памет“, се разпределя между най-добрите млади творци: Надежда Василева (Шумен), Любомира Ангелова (Габрово), Ренета Николова (Севлиево), Милица Иванова (Варна), Кристина Янакиева (Разград), Весела Петрова (Варна), Айсу Юмерова (Търговище), Ния Димитрова (Добрич), Джованна Игнацио Колу (Сливен), Цветина Кирилова (Видин), Виктория Демирева (Варна).

Конкурсът е в памет на Красимира Попова и Йордан Йорданов – емблематични преподаватели в историята на Първа езикова гимназия.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Историческа възстановка връща варненци към 6 септември 1885 година

В утрото на 6 септември 1885 г. княз Александър I Батенберг получава известие за установения контрол над Пловдив и арестуването на главния управител Гаврил Кръстевич от български войски.  По това време младият монарх се намира в летния дворец “Сандрово” – първообраз на морската резиденция "Евксиноград". Веднага се отправя към Варна, където от балкона..

обновено на 06.09.24 в 16:17

В събота ще вали

В събота ще има променлива облачност, по-значителна около и следобед. На много места ще превали краткотраен дъжд с гръмотевици.  През нощта ще духа слаб северен вятър, утре до умерен от североизток.  Минимални температури между 16° и 21°, максимални от 24° до 29°, за Варна минимална около 19°, максимална около 26°. Вълнение на морето 2-3..

публикувано на 06.09.24 в 16:11

"Пътна полиция" изважда цялата налична техника

Интензивен е трафикът по главните пътища в страната в първия от поредицата почивни дни.  Над 300 камери и 700 патрула на МВР следят за нормалното придвижване на пътуващите.  Най-натоварените места са граничните пунктове с Гърция.  От ръководството на граничния пункт "Кулата - Промахон" съобщиха, че работят всички гишета. Изключително интензивен..

публикувано на 06.09.24 в 15:04
Велин Жеков

ЦИК назначи състава на Районната избирателна комисия във Варна

Централната избирателна комисия назначи състава на Районната избирателна комисия /РИК/ за Трети изборен район – Варненски за насрочените на 27 октомври 2024 година избори за Народно събрание. Председател на РИК Варна отново ще бъде юристът Велин Жеков, който има богат опит в ръководенето на избирателната комисия. Кандидатурата му беше единодушно..

публикувано на 06.09.24 в 13:21

Варна празнува Съединението

Десетки жители и гости на Варна се включиха в празничното шествие по повод Съединението. То тръгна от паметната плоча на княз Александър Батенберг на сградата на Държавния архив и продължи до паметника на загиналите в Сръбско-българската война. Шествието поведоха областният управител проф. Андрияна Андреева, кметът на града Благомир..

обновено на 06.09.24 в 13:10

Добрич отбеляза 139 години от Съединението

С концерт на Духов оркестър - Добрич в Добрич бе отбелязана годишнината от Съединението на България.  Венци и цветя бяха поставени от името на Община Добрич, Областна администрация - Добрич, партии и различни организации пред паметника на Захари Стоянов в града.  Желаещите да се поклонят пред делото на Съединението могат да го направят през..

публикувано на 06.09.24 в 13:09

Изтича срокът за назначаване на районните избирателни комисии

Днес е крайният срок, в който ЦИК трябва да назначи районните избирателни комисии за организацията на предсрочния парламентарен вот на 27 октомври. До днес и кметовете на общините образуват със заповед избирателните секции на територията на съответната община и утвърждават тяхната номерация, обхват и адрес. До 8 септември,..

публикувано на 06.09.24 в 11:39