Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От юли започва подмяна на контейнерите за смет във Варна

2
Снимка: Радио Варна

От началото на юли започва подмяна на контейнерите за битови отпадъци във Варна. Предстои въвеждането на новата система за сметосъбиране, подобна на тази в София и Бургас, която постепенно ще замени старите контейнери по улиците и ще дава възможност да се измери количеството боклук, който всеки от нас изхвърля. Това каза в интервю на Даниела Стойнова Тодор Колев, директор на дирекция "Екология и опазване на околната среда" в общината.

 До края на годината се очаква да бъдат подменени 60% от съдовете. Новите контейнери ще са с автоматично обслужване.

Те ще дават представа за точното количество отпадъци, което се формира в рамките на един блок. Тази стъпка се прави и във връзка с необходимостта от въвеждането в бъдеще на изискване за плащане на реално количество образувани отпадъци, а не на база данъчна оценка на имота, обясни Колев.

Подробности чуйте в звуковия файл:





БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Части от три квартала във Варна без вода

Поради авария без вода от 7.00 .часа тази сутрин са абонатите на част от жк.Младост, жк.Трошево и жк.Победа във Варна. Нормалното водоподаване ще бъде възстановено около 17.00 часа днес, съобщават от ВиК-Варна.

публикувано на 27.08.24 в 07:10

Вторият служебен кабинет на Димитър Главчев полага клетва днес

Новият стар служебен премиер представи своя кабинет на 26 август на „Дондуков 2“ и получи одобрението на държавния глава, който само преди седмица отказа да приеме предложеното от Горица Грънчарова правителство заради участието в него на Калин Стоянов като вътрешен министър. Този път  мястото на Стоянов ще бъде заето от Атанас Илков, който е..

публикувано на 27.08.24 в 06:25

Слънчево, следобед ще превали

Сутринта ще е предимно слънчево, но около и след обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще превали краткотраен дъжд, възможни са гръмотевици, ще има условия и за градушки . Ще духа слаб до умерен вятър от север, следобед от североизток. Максимални температури между 30° и 35°, по Черноморието от 28° до 31°, за Варна..

публикувано на 27.08.24 в 05:47

Адресите без ток

В периода 27.08.2024 - 28.08.2024 от 08:30 ч. до 17:00 ч. , поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: гр. Варна - м-ст Свети Никола, м-ст Бриз, м-ст Бриз Юг, ул. Василаки Пападиполу, ул. Д-р Борис Окс, ул. Д-р Иван Теодоров, ул. Д-р Кирил..

публикувано на 27.08.24 в 05:00

Пожарът в гората край Каменар е овладян

Пожарът в гористите местности под село Каменар е овладян, съобщава кметът на Варна Благомир Коцев във Facebook. Тлеещият огън е ограничен в определен периметър. Изкопана е бразда за спиране на разпространението и пламъците са почти погасени, допълва той. Няма опасност да бъдат засегнати къщи или имущество. През нощта ще останат да бдят пожарни екипи,..

публикувано на 26.08.24 в 23:17

Платиха над 4 млн. лв. на хотелиери, държавни и общински бази, осигурили подслон на бежанците от Украйна

Над 4 млн. лева са средствата преведени на хотелиери, държавни и общински бази, предоставяли подслон и изхранване по Програмата за хуманитарно подпомагане на хора от Украйна с предоставена временна закрила в България.  В одобрения на 14 август с Решение на Министерския съвет Списък № 23 са включени дължими суми към хотелиери, държавни, общински и..

публикувано на 26.08.24 в 19:53

Започва спешно почистване на шахтите и отстраняване на сухи дървета и клони

Започват спешни действия по почистване на шахтите и за отстраняване на сухи дървета и клони във връзка с краткосрочните прогнози за гръмотевични бури. Предстои ново възлагане за почистването на шахтите в града. Фирмата-изпълнител е заявила готовност да изпълни необходимите мерки заради листопадния период и преди обилните дъждове през есента, съобщават..

публикувано на 26.08.24 в 19:15