Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Излязоха отговорите на външното оценяване по БЕЛ за 7 и 10 клас

Снимка: РАДИО ВИДИН

Отговорите от националното външно оценяване по български език и литература за седми и десети клас са публикувани в сайта на Министерството на образованието и науката, в раздела "Общо образование". Това съобщи пресцентърът на МОН.

Изпитът за десетокласниците продължи 90 минути. За това време те трябваше да се справят с тест от 23 задачи, сред които 14 с избираем отговор и шест с кратък свободен отговор. Имаше също и задачи за редактиране, формулиране на теза по зададена тема, извеждане на аргументи/контрааргументи във връзка с дадена теза. Изпитът включваше и създаване на кратък текст в жанр, изучаван в първи гимназиален етап.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Черната кутия на МиГ-29 все още не е в Русия

Черната кутия на МиГ-29 все още не е в Русия, тъй като в руската страна се извършват процедури. Това каза военният министър Георги Панайотов. Министърът каза, че ние сме подали всички необходими документи. "Те са ги приели, разглеждат ги в момента и предприемат техните си национални мерки", каза той. Панайотов заяви, че разследването за падналия..

публикувано на 30.07.21 в 14:01

Асен Василев: Държавата все още не е събрала 556 млн. лв. от невнесени такси за хазарт

Държавата все още не е събрала 556 млн. лв. по съдебен ред от невнесени такси за хазарт от общо 700 млн. лв. , заяви служебният финансов министър Асен Василев по време на парламентарния контрол. До момента държавата е успяла да получи 34 млн. лв., а други 241 млн.лв. са потвърдени на първа инстанция. На въпрос на Десислава Атанасова от ГЕРБ относно..

публикувано на 30.07.21 в 13:49

Нинова: Ще решим за подкрепа на ИТН, когато обявят премиера и Министерски съвет

Преговорите, които водихме с ИТН по политики, приключиха вчера. Удовлетворени сме от тези преговори, постигнахме най-висока степен на съгласие по приоритети . Това заяви пред журналисти председателят на БСП Корнелия Нинова по повод предстоящите позиции на левицата за формиране на правителство, предаде  БГНЕС. Тези приоритети трябва да залегнат в..

публикувано на 30.07.21 в 13:45

Комисията по култура към ОбС-Варна одобри кандидатурите за "Почетен гражданин на Варна"

Три предложения за удостояване със званието „Почетен гражданин на Варна” бяха одобрени на днешното заседание на постоянната комисия „Култура и духовно развитие към Варненския общински съвет . С пълно единодушие общинските съветници подкрепиха номинациите на началника на ВВМУ „Никола Й. Вапцаров“ флотилен адмирал проф. Боян Медникаров, на..

публикувано на 30.07.21 в 13:18

Стоилов: Внасяме предложение за премахване на т. нар. инвестиционно гражданство

Предлагаме и внасяме предложение за премахването на т.нар. „инвестиционно гражданство“. Това каза на пресконференция министърът на правосъдието Янаки Стоилов, предаде репортер на БГНЕС. "Във връзка с това съм изпратил искане към ДАНС да направи проверка за последните няколко години за гражданствата, придобити на това основание. Съществува изискване..

публикувано на 30.07.21 в 11:59

Мъж от Варненско отива на съд за фалшив сигнал към 112 за побой

39-годишен мъж от варненското село Звънец отива на съд за подаден фалшив сигнал към телефон 112 за пребит човек. Това съобщават от Апелативна прокуратура Варна.  В началото на януари 2021 година обвиняемият гостувал в село Генерал Киселово. След употребата на голямо количество алкохол, около 02:00 часа на 9 януари, той решил да позвъни на Единния..

публикувано на 30.07.21 в 11:08

Изплащането на пенсиите ще започне на 9 август

Изплащането на пенсиите и добавките за следващия месец ще бъде в периода между 9 август (понеделник) и 20 август (петък). За пореден месец към тях ще бъде изплатена и еднократната допълнителна сума от 50 лева, която ще получат близо 2,08 милиона пенсионери, независимо от размера на техните пенсии, съобщиха от НОИ. За изплащането на добавката са..

публикувано на 30.07.21 в 10:17