Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Няма недостиг на спасители по плажовете и басейните за летния сезон

Снимка: БГНЕС

Около 100 човека са преминали курс за спасители в Бъларския червен кръст във Варна. Това каза за "Радио Варна" заместник-председателят на Националната комисия по водно спасяване Велислав Цеков.

"До момента сме провели два курса за спасители на море. Предстои и трети курс. От години не е имало толкова засилен интерес към морето. Досега повечето обучаващи се предпочитаха басейните, тъй като курсовете са по-леки", каза Цеков, който е инструктор във Водноспасителната служба към БЧК във Варна. 

Той отбеляза и друга положителна тенденция - все повече спортисти, занимаващи се с плуване и водна топка проявяват желание да се обучат за спасители.

"Голяма част от преминалите обучение са млади хора. Някои дори нямат навършени 18 години", поясни Велислав Цеков.

В курсовете за спасители на басейн и море могат да се записват младежи под 18-годишна възраст, но само навършилите пълнолетие имат право да работят.

Велислав Цеков каза, че тази година няма недостиг на спасителите по плажовете и басейните във Варна и курортите.

"Самите работодатели осъзнаха важността на професията и предлагат по-добри условия", коментира Цеков.

Той призова хората да бъдат отговорни и да спазват указанията на спасителите.

"Туристите трябва да осъзнаят, че когато е поставен червен флаг, това не означава, че на спасителя просто така му е хрумнало. Дори привидно спокойното море крие много опасности като дънни ями или мъртви течения", поясни експерта.

Чуйте разговора на Иван Барбов с Велислав Цеков:


ВИЖТЕ ОЩЕ

Един от двама кандидати се яви на конкурса за началник на РУО-Варна

Само един от двама кандидати беше допуснат до участие в конкурса за началник на Регионалното управление на образованието - Варна, става ясно от официалната интернет страница на образователната институция във Варна. Документи за длъжността са подали Ирена Радева, която до сега изпълняваше временно длъжността началник на управлението и Илиян..

обновено на 04.08.21 в 18:01

Утре затварят АМ "Хемус" между Ветрино и Неофит Рилски заради изграждане на газопровод

Утре ограничават за час движението ( от 9 ч. до 10 ч.) в участък от автомагистрала „Хемус“ - между  п.в. Ветрино и п.в. Неофит Рилски.  Спирането на трафика в двете посоки е заради дейности разширението на газопреносната инфраструктура, съобщават от АПИ. Трафикът ще се отбива по следния маршрут: В посока Варна – от пътен възел „Ветрино“ по път..

публикувано на 04.08.21 в 18:00

Уникални добиви от пшеница в Добруджа тази година

Изключително високи добиви от ечемик и пшеница реализираха зърнопроизводителите в Добруджа. Засетите площи с есенните култури обхващат 1 300 000 декара за пшеницата и 500 000 декара за ечемика. Добра реколта е прибрана и от рапицата. Средният добив на пшеницата е от 618 кг за декар, сочат данните на Областната дирекция по Земеделие в Добрич. По думите..

публикувано на 04.08.21 в 16:12
Летище Варна

Отлагат плащането на концесионната такса за летищата Варна и Бургас

Правителството одобри мярка - отлагане на плащането на концесионното възнаграждение за първото шестмесечие на 2020 г. за гражданските летища за обществено ползване Варна и Бургас, съобщиха от правителствената пресслужба. С това Решение срокът за плащането на концесионното възнаграждение се удължава с още 184 дни, като вноската, отложена от 31 юли 2020..

публикувано на 04.08.21 в 15:58

МОН ще плаща допълнителни профилактични прегледи за учителите след COVID-19

Учителите, преболедували COVID-19, ще имат право на допълнителни профилактични прегледи и консултации извън осигурените в рамките на задължителното здравно осигуряване , съобщиха от правителствената пресслужба. За прегледи на 12 000 учители са предвидени 180 000 лева по Националната програма „Профилактика и рехабилитация на педагогическите..

публикувано на 04.08.21 в 15:52

Здравното министерство препоръчва да не пътуваме до Кипър, Гърция и Турция

Във връзка с усложнената епидемична обстановка и отчетените за последните 14 дни високи нива на заболяемост на 100 хил. души население в близки до България държави , Министерството на здравеопазването препоръчва на българските граждани да се въздържат от неоснователни пътувания до Кипър, Гърция и Турция. С оглед динамичната обстановка по отношение..

обновено на 04.08.21 в 15:46
Милен Митев

СЕМ избра Милен Митев за временен директор на БНР

С три гласа "За" и един "Въздържал се" беше приета оставката на вече бившия директор на БНР Андон Балтаков. Оставката приеха със съгласие Бетина Жотева, София Владимилова, Галина Георгиева. Заседанието беше проведено при непълен състав- само четирима души, тъй като номинираната за член на СЕМ Соня Момчилова, все още е в противоречие със Закона за..

публикувано на 04.08.21 в 15:43