Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Приемствеността между поколенията художници - акцент в проекта "Портрет на Варна в сто живописни платна"

3
"Последният талян" на Георги Кенаров в проекта "Портрет на Варна в 100 живописни платна"
Снимка: @art.markoni

До 13 юли галерия "Арт Маркони" във Варна предлага на публиката възможност да видят един пъстър и необикновен проект - огромен и многолик портрет на морската столица от 100 картини живопис от 40 автори от различни поколения.
Един от идейните акценти в този "Портрет на Варна в сто живописни платна" е приемствеността,  постигната от една страна с участието на няколко семейства художници, а от друга - с участието на бивши и настоящи преподаватели и възпитаници на двете училища по изкуствата във Варна - НУИ ”Добри Христов” и СУХНИ "Константин Преславски". В тази втора линия на приемственост се откроява присъствието на Георги Кенаров - един от най-младите варненски графици и преподавател в Националното училище по изкуствата, заедно с четири негови ученички - Стела Николова, Неда Доганова, Александра Попова и Деница Милен Маринова от 10 "в" клас. 
"Имах известни резерви, но когато се върнах в училище след срещата с Ваня Маркова, точно тези четири момичета изведнъж се появиха и веднага приеха предизвикателството. Те имат хъс за работа и не се притесняват от това творбите им да бъдат представени заедно с големи варненски автори даже мисля, че се притесняваха по-малко от мен" - споделя художникът. - "Децата нямаха готовност, но поставихме задачата и те работиха изключително сериозно и я изпълниха отлично. Някои от техните картини вече имат нови собственици, което е чудесно начало за тях показва, че нашата идея за приемствеността в изкуството е осъществена. Даваме им добър старт и оттук нататък всичко зависи от тях."
За своите лични търсения Георги Кенаров споделя, че дълго време е работил по свой проект "Портрет на Варна" и дълго е търсил нов обект, който да е натоварен със символика за нашия град, да е благосатен в живописно отношение и да е интересен за публиката. "В един момент обаче се сетих за едно място, което има магично значение за Варна - последният талян в района на Траката и реших, че трябва да го нарисувам. Това е нещо, което вече почти не може да се види, в същото време, тъй като отива много, много навътре в морето, има интересна перспектива, всеки зрител може да си фантазира какво се случва някъде там, далече навътре в морето... Притеснявах се как триптихът ще се впише в общия проект, но Ваня Маркова ме окуражи,че всъщност той ще успокои общата пъстрота и експресия и точно така стана - когато ги видях в голямата мозайка и аз се почувствах успокоен... Харесвам много Варна, опитвал съм се да живея на други места, но това да не виждаш морето, да не чуваш чайките дни и месеци... не е за мен! И това не е артистична поза, всеки който обича Варна ще ме разбере.“
Георги КенаровГеорги Кенаров е представител на най-младото поколение графици във Варна, възпитаник на НУИ „Добри Христов"- Варна и Великотърновския университет "Св. Св. Кирил и Методий" със специалност "Графика" при проф. Христо Цацинов. Участва в сборни и тематични изложби в България и Румъния, както и в няколко издания на Международното биенале на графиката във Варна. Миналата година подреди и първата си самостоятелна изложба в родния град. Преподава "Графика" в НУИ "Д. Христов". Председател е на Сдружението на варненските художници.
Цялото интервю на Валерия Василева с Георги Кенаров за работата по проекта, обучението на младите художници и приема в НУИ "Добри Христов" можете да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Ръководител на екип доброволци: Без дихателни апарати сме, не можем да сме в сърцевината на пожара

Доброволците, които се включват в овладяването на пожарите във Варна и областта, не разполагат с дихателни апарати. Те не могат да участват в най-голямата сърцевина на пожара, защото не само че са без, но и нямат право да работят с такова оборудване. Това каза за Радио Варна  Стойчо Стойчев, ръководител на екип от щатни доброволци към Община Варна. Той..

публикувано на 18.07.24 в 17:32
Археологически разкопки в Балчик, архив

Ежегодните разкопки в Балчик ще са през септември

За теренни археологически проучвания на късноантичната и ранносредновековна крепост "Хоризонт" и тази година са осигурени средства чрез Министерство на културата, съобщи директорът на Историческия музей в Балчик Радостина Енчева. Както през миналата, така и през тази археологическият сезон ще премине за около двайсет дни през септември. Теренните..

публикувано на 18.07.24 в 13:15

Пламена Иванова: Възрастните губят радостта от живота, когато забравят игрите от детството си

Варненският психолог, психоаналитик и арт-терапевт Пламена Иванова-Бучинска събра в една увлекателна книга "70+ игри от нашето детство". Пламена Иванова е създател на Център за терапия, приложни изкуства и обучения във Варна и на Зона за свобдни игри за деца от 7 месеца до 3 години. Опитът и там, заедно с вдъхновението от игрите с малката и..

публикувано на 18.07.24 в 09:45
Провадия-Солницата

Търсят работници за разкопките в Провадия-Солницата

На първи август ще започне 20-ият археологически сезон за Праисторическия солодобивен и градски център Провадия-Солницата. Поради тази причина в момента от Историческия музей в Провадия обявиха, че търсят работници за работа на обекта . Работници се наемат за месеците август и септември, като работното време е от 6.30 часа до 14.00 часа, с..

публикувано на 18.07.24 в 09:20

Варна отбелязва с общоградско честване 187 години от рождението на Васил Левски

С общоградско честване във Варна ще бъдат отбелязани 187 години от рождението на Васил Левски.  Церемонията по полагане на венци и цветя, съпроводена с военен ритуал, ще се проведе на 18 юли от 9 часа на паметника на Апостола в Алеята на Възраждането в Морската градина, съобщиха организаторите от Община Варна.  Съорганизатори на събитието са..

публикувано на 18.07.24 в 07:00

Екоработилницата във варненския зоопарк с второ издание

За втора поредна година във варненския зоопарк ще се проведе екоработилницата на Академията за рециклиращо изкуство. Тази и следващата неделя (21 и 28 юли) между 14 и 16 часа всеки желаещ може да твори със счупени играчки и отпадъчни пластмаси. Входът за събитието е свободен, няма възрастови ограничения. Който желае, може да носи непотребна..

публикувано на 18.07.24 в 07:00

Във Варна в събота ще се състезаваме по правопис

Варна посреща за пореден път летния правописен маратон от инициативата “Бъди грамотен”. Събитието ще се проведе в събота - 20 юли, от 10:00 ч. до 13:00 ч. на сцена „Раковина“ в Морската градина. Аганизатори са „Академика БГ“, с подкрепата на Община Варна. По време на състезанието жителите и гостите на морската столица ще имат възможност да проверят..

публикувано на 17.07.24 в 16:41