Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Приемствеността между поколенията художници - акцент в проекта "Портрет на Варна в сто живописни платна"

3
"Последният талян" на Георги Кенаров в проекта "Портрет на Варна в 100 живописни платна"
Снимка: @art.markoni

До 13 юли галерия "Арт Маркони" във Варна предлага на публиката възможност да видят един пъстър и необикновен проект - огромен и многолик портрет на морската столица от 100 картини живопис от 40 автори от различни поколения.
Един от идейните акценти в този "Портрет на Варна в сто живописни платна" е приемствеността,  постигната от една страна с участието на няколко семейства художници, а от друга - с участието на бивши и настоящи преподаватели и възпитаници на двете училища по изкуствата във Варна - НУИ ”Добри Христов” и СУХНИ "Константин Преславски". В тази втора линия на приемственост се откроява присъствието на Георги Кенаров - един от най-младите варненски графици и преподавател в Националното училище по изкуствата, заедно с четири негови ученички - Стела Николова, Неда Доганова, Александра Попова и Деница Милен Маринова от 10 "в" клас. 
"Имах известни резерви, но когато се върнах в училище след срещата с Ваня Маркова, точно тези четири момичета изведнъж се появиха и веднага приеха предизвикателството. Те имат хъс за работа и не се притесняват от това творбите им да бъдат представени заедно с големи варненски автори даже мисля, че се притесняваха по-малко от мен" - споделя художникът. - "Децата нямаха готовност, но поставихме задачата и те работиха изключително сериозно и я изпълниха отлично. Някои от техните картини вече имат нови собственици, което е чудесно начало за тях показва, че нашата идея за приемствеността в изкуството е осъществена. Даваме им добър старт и оттук нататък всичко зависи от тях."
За своите лични търсения Георги Кенаров споделя, че дълго време е работил по свой проект "Портрет на Варна" и дълго е търсил нов обект, който да е натоварен със символика за нашия град, да е благосатен в живописно отношение и да е интересен за публиката. "В един момент обаче се сетих за едно място, което има магично значение за Варна - последният талян в района на Траката и реших, че трябва да го нарисувам. Това е нещо, което вече почти не може да се види, в същото време, тъй като отива много, много навътре в морето, има интересна перспектива, всеки зрител може да си фантазира какво се случва някъде там, далече навътре в морето... Притеснявах се как триптихът ще се впише в общия проект, но Ваня Маркова ме окуражи,че всъщност той ще успокои общата пъстрота и експресия и точно така стана - когато ги видях в голямата мозайка и аз се почувствах успокоен... Харесвам много Варна, опитвал съм се да живея на други места, но това да не виждаш морето, да не чуваш чайките дни и месеци... не е за мен! И това не е артистична поза, всеки който обича Варна ще ме разбере.“
Георги КенаровГеорги Кенаров е представител на най-младото поколение графици във Варна, възпитаник на НУИ „Добри Христов"- Варна и Великотърновския университет "Св. Св. Кирил и Методий" със специалност "Графика" при проф. Христо Цацинов. Участва в сборни и тематични изложби в България и Румъния, както и в няколко издания на Международното биенале на графиката във Варна. Миналата година подреди и първата си самостоятелна изложба в родния град. Преподава "Графика" в НУИ "Д. Христов". Председател е на Сдружението на варненските художници.
Цялото интервю на Валерия Василева с Георги Кенаров за работата по проекта, обучението на младите художници и приема в НУИ "Добри Христов" можете да чуете в звуковия файл.


Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Паметник на Левски даряват арменци в признателност на Варна

Нов паметник на Васил Левски ще бъде издигнат във Варна по инициатива на Съюза на арменците в България. Той е изработен в Армения и е дарение в израз на благодарността на арменците в България за гостоприемството на българския народ, приемайки ги по време на геноцида преди век. Това съобщиха за Радио Варна от общинската дирекция „Култура и духовно..

публикувано на 27.07.21 в 16:58

Защо бебеносенето е полезно?

Що е то ергономична раница и слинг? Родителите на бебета и малки деца знаят 100 %, а най-вероятно и използват такива. През последните години терминът бебеносене добива изключителна популярност сред младите родители, въпреки че е вековна традиция, позната на много места по цял свят. На помощ в динамичното и натоварено ежедневие идват..

обновено на 27.07.21 в 14:43

Децата на образовани родители се справят по-добре с дистанционното обучение

Децата на родители със средно и висше образование се справят поне два пъти по-добре с учебния материал отколкото тези от необразовани семейства. Това е устойчив структурен проблем, но по време на дистанционното обучение ножицата между двете групи се е разтворила още по-широко, съобщиха от МОН. Това е един от изводите в анализа на обучението от..

публикувано на 27.07.21 в 14:16
Номинираната за „Оскар“ българска актриса – Мария Бакалова, посети ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“.

Номинираната за „Оскар“ Мария Бакалова гостува в Морско училище

Номинираната за „Оскар“ българска актриса – Мария Бакалова, посети ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“. Повод за гостуването е приетата покана от младата холивудска звезда да стане кръстница на първия български военен научноизследователски кораб „Св. св. Кирил и Методий“. Плавателният съд е собственост на Консорциум „Българска антарктическа база „Св. Климент..

публикувано на 27.07.21 в 09:47

„Лесна работа“ – Разкошното варненско лято

Здравейте! В края на юли, в сърцето на лятото. Когато по изгрев морето нежно подрежда мидички по плажа и пясъчните замъци от предния ден кротко се разтварят в прегръдката на вълните. Разкошното варненско лято! Във всичките му искрящи форми. Домовете се пукат по шевовете от гости, а стопаните се разкъсват емоционално между радостта от..

публикувано на 26.07.21 в 18:05

Братята Михаил и Румен Мързакови от Варна - малките големи асове в шахмата

Братята Михаил и Румен Мързакови от Варна, съответно на 13 и на девет и половина години, продължават да печелят медали и да увеличават рейтинга си на наши и международни състезания по шахмат. На последното състезание –  националната купа по шах в Шумен, Михаил спечели първо място и златен медал във възрастовата група до 14 години, както и още 78..

публикувано на 26.07.21 в 17:03

Обучиха пчелари как да разпознават замърсена ли е природата по събрания прашец

Обучиха български пчелари как по събрания прашец да разберат дали природата е замърсена.  П о събрания прашец от пчелите би могло да бъде установено какъв е процентът на замърсяванията в различните райони по света. Доказано е, че опрашваните от този вид полезни насекоми дървета и растения дават значително по-голяма реколта, но влияние оказва и..

публикувано на 26.07.21 в 12:49