Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Четем чужди мисли срещу 50 000 долара

Технология за четене на мисли вече е на пазара, като базираната в Калифорния стартъп компания, наречена „Kernel“, започва да доставя шлемове за 50 000 долара в САЩ.

Това е устройство, което може да анализира невроните в нечий мозък и до известна степен да прочете мислите му.

Според статия в „Блумбърг“ това, което „Kernel“ прави, е сериозна крачка в областта на мозъчните изследвания. „Нюролинк“ на Илон Мъск е само на пет години и се стреми към същата цел, макар и с различен подход, разбира се, като се има предвид, че е фокусирана върху разработването на имплантируеми интерфейси мозък-машина.

Така че, изглежда, частните компании са нетърпеливи да влязат в главите на хората и да разберат какво се случва в това сиво вещество. Може да изглежда смущаващо, но не е задължително да предвещава дистопично бъдеще, тъй като технологията, след като бъде разбрана и усъвършенствана, отваря множество пътища за по-нататъшно научно разбиране на стареенето на мозъка, психичните разстройства, инсултите и много други.

Шлемовете, прозведени в два вида, изпращат лазери през черепа на човека, за да регистрират мозъчната активност, за разлика от имплантиращия чип метод на „Нюролинк“.

Една от двете каски, футуристичната"Flow", записва данни в реално време, като същевременно установява модели на мозъчна дейност. Другата, наречена „Flux“, измерва скоростта на невроните, също в реално време. Целта ѝ е да осигури достъп до основната мозъчна дейност, отговорна за функции като емоции, внимание, памет и учене.

Първите клиенти на „Kernel“ включват, разбира се, институти за мозъчни изследвания.

След време обаче, технологията ще бъде достъпна за широката публика на цената на смартфон.


Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Развенчаха мита за пиенето на вода

Един от най-популярните митове относно консумацията на вода е, че когато се изчислява количеството, се има предвид само изпитата чиста вода. Това, обаче, не отговаря на истината, смята ендокринологът Уляна Румянцева. Според нея трябва да се гледа цялото количество течност, което се поема през деня, включително чай, кафе, сок и бульонът в..

публикувано на 01.08.21 в 15:59

Световна седмица на кърменето - 1 - 7 август

Световната седмица на кърменето се отбелязва всяка година от 1 до 7 август – глобална инициатива за насърчаване, подкрепа и защита на кърменето. Началото е поставено през 1992 година, а инициативата се организира от WABA – Световен алианс за активна подкрепа на кърменето, и се подкрепя от Световната здравна организация и УНИЦЕФ (Детски фонд на..

публикувано на 01.08.21 в 09:43

1 август - Ден на градинаря

На 1 август се отбелязва Денят на градинаря. Честването му в България е възобновено през 1993 година. Това е денят на всички, които обичат растенията и умеят да се грижат за тях. Който се занимава с градинарство, знае, че за добрия резултат е нужен не само труд, но и много обич и желание. Градинарите си имат и свой светец – Свети мъченик Фока..

публикувано на 01.08.21 в 09:10

Космически спектакли през август

След началото на надпреварата за космически туризъм, август си почива от състезанията и започва с метеоритния поток „Персеиди“, блестящ спектакъл, който космосът предлага от 2000 години, според НАСА. Август също ще донесе рядка синя луна и „SpaceX“ ще изстреля своя космически кораб „Dragon“, за да снабди Международната космическа станция,..

публикувано на 01.08.21 в 08:12

Отбелязваме деня на железничаря

По традиция от средата на миналия век професионалният празник на българския железничар се отбелязва в първата неделя на месец август. Изборът на деня е повлиян от факта, че в началото на август 1888 година железопътната линия Цариброд – София – Белово е открита за експлоатация и жп линията Русе - Варна е откупена от държавата. През същата..

публикувано на 01.08.21 в 06:21

И пчелите обичат кафе

Оказва се, че хората не са единствените, които биха предпочели да се възползват от чаша силно кафе сутрин. Ново проучване показва, че пчелите също получават енергия от кофеина - и това им помага да станат по-продуктивни в работата, съобщава "Стъди Файндс". Учените казват, че жизненоважният..

публикувано на 31.07.21 в 19:25

От утре започва Световната седмица на кърменето

Световната седмица на кърменето се отбелязва всяка година от 1 до 7 август - глобална инициатива за насърчаване, подкрепа и защита на кърменето. Началото е поставено през 1992 година, а инициативата се организира от WABA – Световен алианс за активна подкрепа на кърменето, и се подкрепя от Световната здравна организация и УНИЦЕФ (Детски фонд на..

публикувано на 31.07.21 в 16:04