Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Промени картинката на плажа - ти ще си тръгнеш, те ще останат

Оказва се, че едва 13% от хората знаят, че във филтъра има пластмаса.

Но това е пластмаса, която не може да се рециклира и изходът е само един – изхвърляне в кошчето за битов отпадък.

  Филтърът на цигарите съдържа целулозно ацетатно влакно, направено от модифицирана дървесна целулоза, което е вид биопластмаса

Въпросът с изхвърлянето на фасовете на правилното място обаче се усложнява от факта (резултат от изследвания), че повече от 60% от цигарите се пушат извън дома.

Цигарените филтри са най-големият замърсител на плажовете и най-широкоразпространената форма на боклук в океаните. Всяка година се изхвърлят над 800 тона цигарени фасове в околната среда, като за разграждането им са нужни от 3 месеца до 15 години в зависимост от външните условия, показват редица изследвания.

Филип Морис България стартира през месец юни национална кампания #ПромениКартинката, като намерението в крайна сметка е да се намали изхвърлянето на фасове по плажовете.

Кампанията започва с 46 плажни ивици, като по-късно по всяка вероятност ще се пренесе и в градска среда – на места, на които най-често се изхвърлят фасове.

Фасове може да се видят (се изхвърлят) къде ли не – по улици, тротоари, канавки, шахти, но осеяните с тях плажове наистина заслужават да дадат старт на такава кампания.

Всъщност българската кампания следва интернационалната "Нашият свят не е пепелник".

Амбицията на компанията е да намали евентуалното негативно външно въздействие от своите продукти.

У нас  вниманието на плажуващите по Черноморието ще бъде привлечено с атрактивни изображения към замърсяването с цигарени фасове на плажните ивици.

С изображенията по българските плажове това лято инициаторите на кампанията искат да накарат потребителите да се замислят защо е важно цигарените фасове да се изхвърлят само на предназначените места за общ битов отпадък.

Обмисля се възможността и за специални кошчета по примера на други държави.

Оот 3 юли върху цигарените кутии ще има напомняне, че фасовете  трябва да се изхвърлят в кошчетата, а не на произволни места.

Снимки: Филип Морис България


Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Развенчаха мита за пиенето на вода

Един от най-популярните митове относно консумацията на вода е, че когато се изчислява количеството, се има предвид само изпитата чиста вода. Това, обаче, не отговаря на истината, смята ендокринологът Уляна Румянцева. Според нея трябва да се гледа цялото количество течност, което се поема през деня, включително чай, кафе, сок и бульонът в..

публикувано на 01.08.21 в 15:59

Световна седмица на кърменето - 1 - 7 август

Световната седмица на кърменето се отбелязва всяка година от 1 до 7 август – глобална инициатива за насърчаване, подкрепа и защита на кърменето. Началото е поставено през 1992 година, а инициативата се организира от WABA – Световен алианс за активна подкрепа на кърменето, и се подкрепя от Световната здравна организация и УНИЦЕФ (Детски фонд на..

публикувано на 01.08.21 в 09:43

1 август - Ден на градинаря

На 1 август се отбелязва Денят на градинаря. Честването му в България е възобновено през 1993 година. Това е денят на всички, които обичат растенията и умеят да се грижат за тях. Който се занимава с градинарство, знае, че за добрия резултат е нужен не само труд, но и много обич и желание. Градинарите си имат и свой светец – Свети мъченик Фока..

публикувано на 01.08.21 в 09:10

Космически спектакли през август

След началото на надпреварата за космически туризъм, август си почива от състезанията и започва с метеоритния поток „Персеиди“, блестящ спектакъл, който космосът предлага от 2000 години, според НАСА. Август също ще донесе рядка синя луна и „SpaceX“ ще изстреля своя космически кораб „Dragon“, за да снабди Международната космическа станция,..

публикувано на 01.08.21 в 08:12

Отбелязваме деня на железничаря

По традиция от средата на миналия век професионалният празник на българския железничар се отбелязва в първата неделя на месец август. Изборът на деня е повлиян от факта, че в началото на август 1888 година железопътната линия Цариброд – София – Белово е открита за експлоатация и жп линията Русе - Варна е откупена от държавата. През същата..

публикувано на 01.08.21 в 06:21

И пчелите обичат кафе

Оказва се, че хората не са единствените, които биха предпочели да се възползват от чаша силно кафе сутрин. Ново проучване показва, че пчелите също получават енергия от кофеина - и това им помага да станат по-продуктивни в работата, съобщава "Стъди Файндс". Учените казват, че жизненоважният..

публикувано на 31.07.21 в 19:25

От утре започва Световната седмица на кърменето

Световната седмица на кърменето се отбелязва всяка година от 1 до 7 август - глобална инициатива за насърчаване, подкрепа и защита на кърменето. Началото е поставено през 1992 година, а инициативата се организира от WABA – Световен алианс за активна подкрепа на кърменето, и се подкрепя от Световната здравна организация и УНИЦЕФ (Детски фонд на..

публикувано на 31.07.21 в 16:04