Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Алекс Колева - между “Свободен час” и Нидерландия

След две години в екипа на младежкото предаване младата варненка продължава висшето си образование в чужбина

Александра Колева е от Варна. Тази година се дипломира в IV Езикова гимназия "Фредерик Жолио-Кюри", а през август предстои да замине за Нидерландия, за да завърши висшето си образование със специалност "Комуникации". Спортува активно плуване и тенис, а също така обича да чете, да кара колело, да пътува, да прекарва време с приятелите си. Но освен всичко това Алекс Колева е един от гласовете на Радио Варна.

От 2019 г. тя е част от младежкото предаване Свободен час, което се излъчва всяка събота между 20 и 21 ч. То засяга теми, които вълнуват младите днес, и ги среща с техни връстници и с актуални личности от обществения и културния живот на Варна и страната (наскоро Алекс интервюира Георги Тошев и Захари Карабашлиев). Но тя, както и всеки друг от екипа на предаването, който завърши 12 клас, трябва да отстъпи мястото си на новите попълнения ученици от долните класове.

А трудно ли се прави предаване от ученици за ученици?

Има моменти, в които е доста трудно, защото понякога имаме разногласия за материалите поради различните интереси на всеки от нас. Но в крайна сметка правим това предаване с много любов и винаги успяваме да стигнем до консенсус и да подредим материалите, интервютата и всичко останало, необходимо за едно качествено предаване. Сработих се чудесно с всички от екипа и ще ми липсват много, но се надявам, че тези, които остават, ще направят Свободен час още по-добро предаване.

На какво те научи работата в радио?

Научи ме на отговорност, организация и работа в екип - нещо, което е голямо предизвикателство за мен, тъй като от дете обичам да правя всичко сама. Но съзнавам, че това качество ще ми е от голяма полза, когато един ден започна работа.

Гимназията вече е зад гърба ти. А сега накъде?

Още от 9 клас започнах да мисля за това къде да продължа образованието си. Минах през режисура, спорт и дори медицина. И реших, че моят път ще продължи извън пределите на България. Вече съм приета в университет в Нидерландия, специалност "Комуникации". Избрах я заради възможността да се занимавам с журналистика, която тази специалност ми дава.

Разкажи нещо за себе си, което хората ще са изненадани да научат!

Обичам да предавам нататък. Когато направя добро на някого, не очаквам той да ми го върне, а да го предаде нататък - защото, предавайки нататък, помагаме на себе си.

Целия разговор на Алекс Колева с Добо Мързов в предаването Улица "Събота" слушайте в прикачения звуков файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Градски земеделци

Трета градина откриха създателите на „Градско земеделие“ във Варна

Желаещите варненци да имат градина и да отглеждат собствена земеделска продукция се увеличават. Доказателство за това е инициативата „Градско земеделие“, която се разраства и вече разполага с трета градина, каза за Радио Варна Десислава Цветкова, координатор на проекта „Градско земеделие“. Градското земеделие стартира във Варна преди 5..

публикувано на 25.04.24 в 10:30

"Царствените ботаници" в Ботаническата градина - Балчик

В Университетска ботаническа градина - Балчик е подредена изложба "Царствените ботаници". Тя е посветена на 130-годишнината от рождението на Цар Борис III Обединител и цели да покаже приноса на българските царе Фердинанд I и Борис III за развитието на ботаническата наука и естествознанието в България. Баща и син, те са едни..

публикувано на 25.04.24 в 08:40

Благотворителна кампания в Добрич осигурява храна за бедни семейства и самотни възрастни хора преди Великден

Благотворителна кампания в Добрич осигурява храна за бедни семейства и самотни възрастни хора в навечерието на великденските празници. Инициативата се организира вече осма година и е плод на общите усилия на Фондация „Милостиво сърце“, Клуба за народни танци „Жътври“, както и на десетки доброволци. Хранителните пакети винаги се подготвят и раздават до..

публикувано на 24.04.24 в 14:58

Благотворителен базар "Да помогнем на малката Софи" организират в ОУ "Ангел Кънчев"

Благотворителен великденски базар в помощ на дарителската кампания "Да помогнем на малката Софи" организират на 29 и 30 април в III Основно училище "Ангел Кънчев" във Варна.  В двора на учебното заведение в двата дни от 8 до 18 часа ще се предлагат изработени от учениците изделия.  Благотворителната инициатива е по идея на учителите, училищното..

публикувано на 24.04.24 в 11:10

24-ти април – Международен ден в памет на жертвите на геноцида над арменците

Първоначално обявен като Международен ден за солидарност с арменския народ от Европейския парламент през 1987 г. по повод годишнина от началото /1915/ на геноцида над арменците в Османската империя. За първи път се отбелязва през 1989 год. Отбелязва се от всички арменци по света. Арменският геноцид е извършен умишлено и систематично..

публикувано на 24.04.24 в 07:36

По темата "Планета срещу пластмаси" Балчик поставя кошчета за разделно събиране в детските градини

420 кг е резултатът от кампанията за разделно събиране на отпадъци от опаковки „За чиста околна среда“, организирана от Община Балчик във връзка с Деня на Земята – 22 април. Основно беше предадена хартия и по-малко пластмаса, обобщи днес управителят на сметосъбиращото предприятие БКС инж. Павел Павлов, отчитайки, че месечно машините събират между 400 и..

публикувано на 23.04.24 в 14:55

Филмират живота около влажните зони от Дуранкулак до Казашко

Започват снимки на пет късометражни филма за влажните зони в региона от Дуранкулак до Казашко. Филмите ще бъдат ползвани за обучителни срещи и ролеви игри, които ще насочат ученици да генерират идеи за устойчиво развитие на района. През август в с. Езерец ще се организира и четиридневен еко лагер, на който участниците ще се запознаят със значимостта..

публикувано на 23.04.24 в 11:23