Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Основните договори в търговското корабоплаване представя в монографията си доц. Антон Грозданов от ВСУ

Кораб преминава през Суецкия канал. Снимката е илюстративна
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Монографичният труд „Правен режим на услугите в корабоплаването“ е посветен на някои от основните договори в сферата на търговското корабоплаване. Двутомникът е с автор доц. д-р Антон Грозданов, който е заместник декан на „Юридически факултет“ във Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“. Монографията стана повод тази година доц. Грозданов да получи „Награда Варна“ в сферата на науката и висшето образование.

„В книгата са представени няколко правни института, които са изключително важни за търговското корабоплаване. Това са: договорът за агентиране, за посредничество, договорът за пилотаж и т.нар. договор за корабен мениджмънт. Безпорно в основата на търговията по море и договорът за морски превоз на товари“, каза за Радио Варна Антон Грозданов.

Монографията разглежда и проблеми, свързани с някои договори, като този за корабен мениджмънт, каза доц. Грозданов и уточни: „Проблем възниква още с дефиницията на тази договор в Кодекса на търговското корабоплаване. Там е записано, че можеш да бъде корабен мениджър, ако счетоводно обслужваш кораба. Това означава, че, примерно, корабособственикът може да сключи договор с кантора за счетоводно обслужване и по силата на нашия закон излиза, че той е корабен мениджър, което според мен е абсурдно“.

Антон Грозданов посочи и друг проблем в закона: „Там на първо място е ситуиран договорът за агентиране, а след това договорът за посредничество. Това е погрешно и не е съобразено с логиката на процесите в търговското корабоплаване, защото агент има, когато има кораб. Първо посредникът трябва да намери подходящ кораб и чак след това идва ролята на корабния агент“.

Според доц. Грозданов, правните норми, касаещи търговското корабоплаване, може да бъдат прецезирани, ако законодателят се вслушва повече в специалистите в тази област, особно в предложенията на браншовите организации.ВИЖТЕ ОЩЕ

Кметът на Варна кани кметовете от Североизтока в общ План за растеж на региона

План за икономически растеж на Североизтока е готов да предложи кметът на Варна Благомир Коцев . Той се срещна с кмета на Добрич Йордан Йорданов днес. Срещата се проведе във Варна и целеше координиране на усилията за привличане на инвестиции в Североизтока, съобщават от общинския пресцентър. Районът ни е силно зависим от завършването на АМ „Хемус“...

обновено на 28.11.23 в 17:55

Съдът потвърди избора на районен кмет на район "Аспарухово"

Административен съд - Варна потвърди решението на Общинската избирателна комисия - Варна, с което Ивайло Маринов е обявен за избран на първия тур за кмет на район "Аспарухово". В мотивите си съдът посочва, че повторно преброяване на гласовете би могло да се допусне, ако от протоколите на секционните избирателни комисии е видно, че съществуват спорове..

публикувано на 28.11.23 в 17:39

Част от окачения таван на подлеза до Катедралата се срути

Част от окачения таван на подлеза до Катедралата се срути. За щастие няма пострадали. Запитани за състоянието на съоръжението, случайни минувачи изказаха еднакви мнения, че то е в окаяно състояние. Потърпевши споделиха, че не може да се разчита на рампите за детски колички и се налага да ги смъкват и качват на ръце.  Чуйте още в анкетата на Даниела..

обновено на 28.11.23 в 15:57

Откриха Коледен базар - договаряне със социални предприятия във Варна

Коледен базар-договаряне със социалните предприятия организира екипът на Регионалния център за развитие на социалната икономика в Североизточна България, създаден във Варна по проект на Министерството на труда и социалната политика. Центърът беше открит днес, а основната му цел е да бъде насърчено развитието на социалната и солидарна икономика,..

публикувано на 28.11.23 в 15:10

Благомир Коцев: Бедственото положение във Варна остава до утре вечер

Да се работи ударно и много мобилизирано в община Варна, за да се обезопаси средата и утре вечер да прекратим бедственото положение. Хората питат докога ще остане в сила режимът. Искам да ми докладвате степента на готовност да се завършат аварийно-възстановителните, неотложни и спешни дейности. Това нареди на заседанието на щаба, свикан днес за 13:00..

публикувано на 28.11.23 в 15:09

Влезе в сила условната присъда на втория помощник-капитан на кораба "VERA SU"

Влезе в сила условната присъда за помощник-капитана на кораба „VERA SU“, заседнал край Камен бряг през септември 2021 година, съобщават от Апелативна прокуратура - Варна. Той беше признат за виновен и осъден с „лишаване от свобода“ за срок от 2 години, изтърпяването на които се отлага с 4 години изпитателен срок.  Наказанието е затова, че като вахтен..

публикувано на 28.11.23 в 14:41

Над 400 сигнала за опасни дървета са подадени за район "Приморски" между двете бури

Над 450 сигнала за опасни дървета са подадени за район "Приморски" в периода между двете разразили се бури "Фредерик" и "Марко". Това каза кметът на район "Приморски" Николай Желязков в предаването "В ефир сте", с автор и водещ Даниела Стойнова. Безопасната среда ще е приоритет в работата ми, посочи той.   Желязков отчете, че са предприели адекватни..

обновено на 28.11.23 в 13:00