Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Търсят име за нов български кораб

Снимката е илюстративна

До края на юни се приемат предложения за име на нов български кораб.

Той ще бъде научно – изследователски и ще бъде съвместно използван от Висшето военноморско училище „Никола Вапцаров” във Варна, от Българския антарктически институт и от Софийския университет „Климент Охридски”.  Това съобщи флотилен адмирал проф.д-р Боян Медникаров - началник на Морското училище.

В момента процедурата е в заключителен етап. Компанията, която го продава, подготвя документите. Корабът е строен в Норвегия, но в момента е под флага на Белиз. Заложен е и бюджет за ремонт.  Намерението е корабът да бъде придобит на 29 юни.  Средствата са осигурени от т.нар. програма за научна структура, каза проф. Медникаров.  Сумата е 1 мил. и 200 хил лева.

Новият кораб трябва да има тактически номер и име, за да бъде зачислен в състава на въоръжените ни сили. Поради това консорциумът обяви конкурс за име на кораба. Срокът за подаване на идеите е до края на месец юни. Има обаче критерии, на които трябва да  отговаря името: да символизира но някакъв начин България, да символизира историята, географията на страната ни, нейните култура и традиции, изобщо да носи символа на България.

Ние моряците винаги разчитаме и на помощта на православната ни църква когато сме в морето, каза още флотилен адмирал проф.д-р Боян Медникаров - началник на Морското училище. Едно от изискванията е името да не противоречи на традициите на БПЦ. Няма изискване името на кораба да е от една дума, но все пак трябва да е лесно за комуникация и да се спелува на английски език /произнасяне буква по буква/.

Чуйте още в звуковия файл - интервю на Даниела Стойнова:


Корабът ще бъде стопанисван от Висшето военноморско училище, но ще осигурява антарктическите експедиции, полярните изследвания, ще се използва за пренасяне на строителните материали за изграждането на новата полярна база, която строи  България, на него практически ще се обучават и възпитаници на училището.

ВИЖТЕ ОЩЕ

От "Възраждане" обновяват българския флаг на Варненския вълнолом

Повече от 20 членове на “Възраждане”– Варна и доброволци участват в акция по подновяването на флага, който беше нарисуван върху стената на Варненския вълнолом през 2016 година. Ициативата е по повод днешната годишнина от Освобождението на морската столица от османско иго. Рисунката на българския флаг е дълга 21 метра и е..

публикувано на 27.07.21 в 19:20

Красимир Вълчев във Варна: Правителството на ГЕРБ осигури научноизследователския кораб на България

Придобиването на военния научноизследователски кораб "Св.св. Кирил и Методий" е сбъдната мечта на поколения изследователи. Това заяви във Варна бившият министър на образованието и науката в правителството на Бойко Борисов Красимир Вълчев. Това е кауза на българската академична общност, която се случи благодарение на ангажираността на предходното..

публикувано на 27.07.21 в 17:37

ОбС на Добрич прие Интегрирания план за развитие

Планът за интегрирано развитие на община Добрич за 2021-2027 година беше приет от общинските съветници днес. Планът е изготвян в продължение на 8 месеца и е основополагащ документ, който е с огромно значение по отношение на развитието на областния център в следващите седем години. Неговата цел е Добрич да се превърне в бързоразвиващ се град, който да..

публикувано на 27.07.21 в 17:28

Туристите в община Балчик се завръщат с бавни темпове

43 600 туристи са посетили община Балчик през първите шест месеца на годината, които миналата година са били близо два пъти по-малко. С реализираните 142 хиляди нощувки средно те са отмаряли тук малко повече от три дни, или с ден повече спрямо 2020 год. Данните са от подадената информация от обектите за туристически настанявания и показват, че секторът..

публикувано на 27.07.21 в 16:58

46 % от децата и младежите в България са функционално неграмотни

Функционалната неграмотност или неумението да прилагаме придобитите знания, е проблем, пред който обществото ни е изправено от години.  Едно от последните изследвания на Програмата за международно оценяване на учениците (PISA) показва, че 46% от децата и подрастващите в България са функционално неграмотни. Тази тревожна тенденция трябва да..

публикувано на 27.07.21 в 16:22

Мария Бакалова стана кръстница на научноизследователския кораб "Св. св. Кирил и Методий"

С тържествена церемония в Пункта за базиране във Варна, беше издигнат военноморския флаг на военния научноизследователски кораб, който беше именуван "Св.св. Кирил и Методий". Корабът е собственост на консорциума "Българска антарктическа база "Св. Климент Охридски" и научноизследователски кораб ,с участието на Висшето военноморско училище "Никола..

обновено на 27.07.21 в 14:14

Жители на кв. "Левски" се притесняват да не презастроят 17-и микрорайон

Граждани се срещнаха с общинския съветник Христо Атанасов, за да изложат опасенията си, свързани със 17-и микрорайон, а именно – да се превърне в апетитна зона за високо презастрояване. Това заяви от името на гражданите Микаела Левенова, собственик на имоти в района и юрист.  "Озеленяването в квартала е изпълнено още при построяването му, което..

публикувано на 27.07.21 в 14:04