Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лекарства и бои сред най-предаваните опасни отпадъци от бита

3
Мобилен пункт за опасни отпадъци
Снимка: Нина Милошевич

Четиридневна кампания за събиране на опасни отпадъци от домакинствата започна във Варна и ще продължи до 26 -ти юни включително, съобщиха от дирекция „Екология и опазване на околната среда“ към Община Варна. Гражданите ще могат да предават безвъзмездно опасни отпадъци от бита. Организатор е Община Варна и дирекция "Екология  опазване на околната среда". От там припомнят, че тази кампания се провежда два пъти годишно. Следващото издание през 2021г. ще е през месец септември. Очаква се от догодина събирането на опасни оптадъци от бита да се провежда в три различни месеца. Какво може да се предава в мобилния пункт разказа за Радио Варна Максим Ников, старши инспектор „Управление на отпадъците” в Община Варна:

Приемат се опасни отпадъци само от физически лица, юридическите с големи количества ще се връщат, припомни Ников. Мобилният събирателен пункт тази сутрин е разположен на пазар „Чаталджа“. Още в първия час от старта на кампанията започнаха да идват граждани. Какво донесоха те и откъде са научили за тази кампания:



Мобилният пункт във варненския кв. "Виница", остава в уширението на пътното платно след светофара до 17:30 ч., а през утрешния ден кампанията продължава в район "Аспарухово" от 09:00 ч. до 12:45 ч. на пазара на ул. „Моряшка“. Утре следобед от 13:45 ч. до 17:30 ч. мобилният пункт ще е на площад „Лаврентий“ и ул. „Коста Тюлев“ в район „Одесос”.

Интерес към кампанията в кв."Виница" няма. От сутринта до 16 часа пунктът за приемане на опасни битови отпадъци остава празен.


Повече информация може да видите тук.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Народното събрание одобри окончателно актуализацията на бюджета

Народното събрание одобри окончателно актуализацията на държавния бюджет, с която общините ще получат допълнителни суми за свои проекти, предаде БНР. Кметовете на големите градове с районно деление да могат да делегират на районните кметове възлагането и изпълнението на проекти. Спор предизвика искането на депутатите от „Възраждане“, БСП и..

публикувано на 31.07.24 в 14:08
Ръководството на варненската асоциация

Асоциация "Сигурност": Варна не е готова за реакция при извънредна ситуация

Варна може да е пряко засегната от войната в Украйна. Това каза председателят на Варненската асоциация „Сигурност“ Марин Черкезов на среща с медиите. Той напомни, че, по права линие, Варна се намира на 350 километра от Крим и 300 км. от Украйна. Според заместник-председателят на асоциацията Павлин Павлов, заплахата от разширяване на военния..

публикувано на 31.07.24 в 13:58
маратон

Повече от 220 участници в маратона "Галата - Варна" тази година

Повече от 220 ще бъдат участниците в тазгодишното издание на маратона "Галата - Варна".  84-тото издание на най-старото плувно състезание в България ще се проведе на 4 август. Очаква се сериозно международно участие, участници от 6 държави ще има в надпреварата.  Регистрацията започва в 8:30 часа, а стартът ще бъде даден точно в 9:00 ч. след подробен..

публикувано на 31.07.24 в 12:19

Над 15 % ръст на германските туристи у нас очаква браншът през 2024-та

В три поредни години специалистите отчитат 14-15 % повишение на посещенията на германските туристи у нас за 12-месечен период. И през 2024-та очакваме същия процент, а може би и по-висок, коментира за Радио Варна  Тихомир Патарински, аташе по туризъм на България в столицата на Германия – Берлин, който е част от дипломатическия състав на Посолството на..

публикувано на 31.07.24 в 11:05

Расте броят на жертвите на домашно насилие, повечето от тях са деца

За четири години жертвите на домашно насилие растат лавинообразно, сочи официалната статистика на Министерството на труда и социалната политика.  Според данните домашното насилие е основно над деца.  Ако през 2020 г. идентифицираните жертви на домашно насилие са общо 594, от които 11 с увреждания, 161 - жени, 8 мъже и 425 деца, то само за първото..

публикувано на 31.07.24 в 10:40

Близо 500 литра нелегален алкохол в кв. "Аспарухово" и край с. Аксаково откриха митничари

Митничари откриха голямо количество нелегален алкохол в кв. "Аспарухово" и край с. Аксаково. Акцията е част от проверките на екипи по Черноморието  на митническите мобилни групи от отделите в митниците в Бургас и Варна. Три са обектите, в които е открит нелегален алкохол - ракия и алкохолно съдържание над 41 градуса, като два от тях се намират във..

публикувано на 31.07.24 в 10:18

Чужденец под временна закрила обра турист в к.к. "Златни пясъци"

63-годишен украинец, с временна закрила, е обрал турист в курортния комплекс "Златни пясъци", съобщиха от Областната дирекция на МВР във Варна. Служители на Пето районно управление са задържали извършителя, откраднал чанта с намиращите се в нея пари, лични документи, банкови карти и други вещи.  Образувано е бързо производство. 

публикувано на 31.07.24 в 10:01