Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Реален бизнес ще развиват ученици от Варненска търговска гимназия

5
Варненска търговска гимназия "Г. Ст. Раковски"
Снимка: Сияна Спиридонова, Радио Варна

От новата учебна 2021 – 2022 година Варненската търговска гимназия „Георги Стойков Раковски“ въвежда една от най-добрите практики в обучението по предприемачество – учебна компания. Световно утвърденият учебен курс за стартиране на собствен бизнес е практиченски ориентиран и е по идея на организацията „Джуниър ачийвмънт България“. Това съобщи в интервю за Радио Варна директорът на гимназията Жечка Георгиева.

Учениците ще създадат реално предприятие, започвайки от регистрацията на своята учебна компания, преминавайки през формирането капитал до създаването на краен продукт и достигането му до крайния потребител.

Учениците-участници ще бъдат бизнес съдружници като инвестират минимален капитал и формират управленска структура на своето предприятие. В рамките на учебната година младежите преминават през генерирането на идеи, осигуряването на финансиране, управлението на финансовите потоци, управлението на човешките ресурси, производството на продукт или услуга, тяхното маркетиране, включително реклама и управление на продажбите.

Учeбните компании имат възможност да демонстрират постиженията си като участват в регионални състезания във формат на търговски изложения, където учебните компании се представят на щанд и биват оценени от жури. 

В процеса на обучение учениците ще развиват лидерски качества, умения за общуване, за вземане на решения, водене на преговори, организиране, управление на времето, като същевременно ще имат възможност да развиват и използват специализирани умения от сферата на бизнеса, както и от изучаваната от тях академична област.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Създават ли изпитите по НВО в 10. клас напрежение и кой има полза от тях?

Предстоят изпитите за Национално външно оценяване /НВО/ за учениците в 10. клас. Датите са 10 юни по български език и литература /БЕЛ/ и 12 юни по математика. Това, което следва от тях е, че ученикът получава документ за завършен първи етап на средно образование, но той не се равнява на документ за завършено средно образование и с него не може..

публикувано на 16.04.24 в 09:01

Ден на Българската конституция

16 април е Ден на Българската конституция и професионален празник на юристите в България. Денят се отбелязва от 1991 г. по инициатива на Съюза на юристите в България. На тази дата през 1879 г. е приета Търновската конституция - първата българска конституция, която се превръща в законодателна основа за обществено-икономическото развитие на..

публикувано на 16.04.24 в 08:05
Посетител разглежда копие на Мона Лиза на Леонардо да Винчи на изложба в Лувъра, Париж.

15 април - Световен ден на културата и изкуството

На 15 април честваме Световния ден на културата и изкуството. Началото е поставено с т. нар. Пакт Рьорих или Вашингтонски пакт – на 15 април 1935 г., съобщава БТА. По инициатива на живеещия в емиграция след революцията в Русия художник Николай Рьорих (1874-1947) в кабинета на президента на САЩ Франклин Рузвелт е подписан първият Международен договор..

публикувано на 15.04.24 в 08:33

Диетата с периодично гладуване води до позитивни промени в мозъка

Учените, които се опитват да се справят с продължаващата криза със затлъстяването, са направили важно откритие: Периодичното ограничаване на калориите води до значителни промени както в червата, така и в мозъка, което може да открие нови възможности за поддържане на здравословно тегло, съобщи Science alert. Изследователи от Китай са изследвали 25..

публикувано на 14.04.24 в 10:12

Мотосезонът във Варна - официално открит

Близо 2000 мотористи от цяла България присъстваха на откриването на новия мотосезон във Варна. В този час те преминават по улиците на Варна, за да отбележат началото на сезона, което винаги е през този месец. Кметът на града Благомир Коцев, придружен от заместника си по обществен ред и сигурност Илия Коев, също дойдоха на моторите си, за да..

публикувано на 13.04.24 в 12:34

Зимен и летен фестивал "Шабла и птиците" предстои тази година

В края на лятото и в началото на зимата Шабла ще бъде домакин на два фестивала, посветени на птиците и природата. Първият фестивал е вече добре познатият и превърнал се в любим за жителите и гостите на морската община „Фестивал на хвърчилата“, който ще се проведе в рамките на два дни – 31 август и 1 септември. Вторият фестивал е „Вятър, птици,..

публикувано на 13.04.24 в 11:00

"Великденска плетеница" във Варна с над 700 изпълнители от детски и младежки фолклорни ансамбли

Община Варна организира традиционния общоградски фолклорен празник „Великденска плетеница“.  Събитието ще се проведе на 13 април, събота, от 10:00 ч. във Фестивалния и конгресен център във Варна. Над 700 изпълнители от детски, младежки фолклорни ансамбли и специализирани паралелки по български танци в училищата ще излязат на сцената. Сред тях са..

публикувано на 12.04.24 в 19:34