Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фестивал "Green REvolution" започва във Варна

Кулинарна работилница, засаждане на билки, грънчарница, рециклиращо изкуство са част от проявите, в които могат да се включат варненци и гостите на града в рамките на фестивала „Green REvolution“ (Зелена Революция), който започва във Варна.

Организатори са екологично сдружение „За Земята“ и Фермерски пазар - Варна. Началото на инициативата бе поставено с регионална среща на живи места и живеещите природосъобразно. „Зелената революция“ ще се разгърне на 25 и 26 юни (петък и събота) в района на Фестивален комплекс – Варна. Това разказа в интервю за Радио Варна Тодор Славов – от сдружение „За Земята“.  Целият репортаж на Сияна Спиридонова чуйте в прикачения звуков файл:


Освен работилниците за сръчковците са предвидени и правно-екологични консултации с адвокат, акция „Шише върни, книга вземи“, „Засади сам градинка в чашка“ и други. Каузата на фестивала е в подкрепа на природозащитни младежки дейности в района на Североизточна България. Всеки търговец или посетител може да дари, дори и минимална сума, в определените за целта дарителски кутии, уточни Славов. Средствата ще се използват за различни екологични инициативи като почистване на плажове, залесяване и други.

Организаторите са предвидили разнообразни работилници, презентации и щандове на инициативи, еко-производители и търговци. „Green Revolution“ ще даде възможност да се представят различни кампании, успешни практики и екологични производства.

За 27 юни (неделя) е планирана конференция на тема „Климатична адаптация и преход към екологичен начин на живот“. Тя ще даде възможност за обмяна на опит по темите за климатичната адаптация и как да посрещнем процесите на обратна миграция.

И двете фестивални вечери в петък и събота ще завършат с джаз концерт от 18.30 ч. на София Димитрова и със стрийт-денс шоу „Танцувай за планетата“ с формация Connection crew, на входа на Морската градина.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

МВнР: Отменени са полетите на редица авиокомпании от и до летището на Бейрут

Във връзка с развитието на обстановката в региона на Близкия изток, Министерството на външните работи уведомява за отмяната на полетите на редица авиокомпании от и до международното летище на Бейрут, Ливанска република. МВнР напомня на българските граждани за своето предупреждение от 22 юни 2024 г. за преустановяване на всякакви пътувания до Ливан и..

публикувано на 29.07.24 в 17:52

От БСП се обявиха против спирането на важните за Варна проекти, финансирани от държавата

Общинските съветници от Коалиция "БСП за България" обявиха своята категорична позиция против "спирането на важните за Варна проекти, финансирани от държавния бюджет". Те изпратиха своето становище в писмо до медиите.  "От конфронтацията между кмет и Общински съвет губят само варненци", коментират от БСП във Варна. Те призовават кмета на общината да..

публикувано на 29.07.24 в 17:44
Снимката е илюстративна

Съдят за подкуп надзирател във варненския затвор

50-годишен надзирател в Затвор-Варна ще бъде съден  по обвинителен акт на Окръжната прокуратура във Варна за приет подкуп в размер на 500 лева.  За извършеното се предвижда наказание „лишаване от свобода“ за срок до осем години и „глоба“ в размер до 10 000 лева, уточняват от Апелативната прокуратура във Варна.  К.К. работел като надзирател в ОЗ..

публикувано на 29.07.24 в 17:12

"Възраждане" с критики към кмета на Варна за бързите ремонти

Заместник-председателят на Общинския съвет във Варна Николай Костадинов, който е част от групата на "Възраждане" в местния парламент, заяви в позиция, изпратена до медиите, че "е динственият виновен за липсата на активност във Варна е само кметът Коцев".  Костадинов определи като "екзотично" кметското присъствие на сесии на ОбС-Варна. Според..

публикувано на 29.07.24 в 16:50

Отпускат 80 хил. лева за ремонт след пожара в ДКЦ-то във Владиславово

Близо 80 000 лв. ще отпусне Община Варна за възстановяване на щетите от пожара в ДКЦ III в квартал „Владислав Варненчик“. Решението беше взето с 44 гласа „за“ и 2 „въздържал се“ на днешното заседание на местния парламент. Пожарът, който избухна на 7 юли, нанесе сериозни материални щети на третия етаж на едното крило на сградата. Пострадали са основно..

публикувано на 29.07.24 в 15:57

ОбС одобри шестимата нови почетни граждани на Варна

Общинските съветници гласуваха носителите на званието Почетен гражданин на Варна за тази година. С пълно единодушие беше прието званието да получат историкът Борислав Дряновки, капитанът на НИК „Св. св. Кирил и Методий“ Николай Данаилов, националният селекционер Илиан Илиев, създателят на кампанията „Аз вярвам и помагам“ Владислав Николов и Сия..

публикувано на 29.07.24 в 15:50

"Алтернативата на гражданите" с позиция във връзка с 13-ата сесия на ОбС-Варна

Общинските съветници от "Алтернативата на гражданите" изпратиха до медиите своята официална позиция във връзка с поведението на кмета на Община Варна по време на днешната сесия на ОбС-Варна. Те определят поведението на Благомир Коцев днес като "шокиращо".   "Със съжаление ще кажем, че днес наблюдавахме опит за саботаж на работата на Общински съвет,..

публикувано на 29.07.24 в 15:40