Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Безплатно тестват за хепатит С

Започва кампания сред заетите лица за диагностициране на Хепатит С. Кампанията цели превенция на заболяването сред заетите и предвижда възможност за бързо, безплатно и анонимно тестване.

Кога  и кои пациенти се тестват най-често?- с този въпрос репортерът ни Ваня Славова се обърна към д-р Росица Петкова, лаборантен лекар:



За хепатит С

Хепатит С е седмата по масовост причина за смъртност в света и първата за развитие на рак на черния дроб. Инфекцията може да протече безсимптомно в продължение на 30 години. Когато се появят първите симптоми, пациентите вече са развили тежки усложнения, най-честото от които е чернодробната цироза. При 74% от тях болестта засяга не само черния дроб, но и метаболитната, сърдечно-съдовата, неврологичната и дерматологична, бъбречна и др. системи.

·  Хепатит C се предава основно по кръвен път.

·  В България около 77 000 души са заразени с хепатит С.

·  Поради липсата на симптоми, над 80 % от болните от хепатит С не знаят, че са заразени. Повече от 50% от пациентите се диагностицират на среден до тежък етап на развитие на болестта, заради липса на диагностика.

Как да се изследвате?

Заразяването се установява с кръвен тест. Направете безплатно и анонимно своя тест във всяка една лаборатория Рамус. Единственото, което трябва да кажете, за да получите безплатно изследване, е че отивате по програмата за безплатни изследвания на Българска стопанска камара.

 Пълен списък на лаборатории и манипулационни – ТУК. Резултатите ще са готови до 24 часа от деня на вземане на пробата. 

С цел потвърждаване на евентуални положителни резултати, лабораторията ще попита за Ваш мобилен номер (без имена, без ЕГН).

Лечение

Хепатит C вече е напълно лечим, а лечението се покрива от Националната здравноосигурителна каса. България разполага с всички видове терапии, които окончателно изчистват вируса.

От началото на 2016 г. са налични модерни терапии с директно действащи агенти (ДААс), които промениха радикално начина на лечение от последните 15 г. Лечението с новите терапии обикновено продължава от 8 до 12 седмици. През този период пациентите приемат таблетки, като страничните реакции са минимални, което позволява на хората да продължат да се занимават с ежедневните си дейности. Терапиите са подходящи за широк кръг от пациенти, включително и такива с декомпенсирана цироза, на хемодиализа и т.н.

Чрез Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), имате право на безплатно лечениев 13 клиники в страната – 8 от тях са в СФ , но има и във Варна :лечебно заведение: УМБАЛ „Света Марина”адрес: Варна, ул.”Хр.Смирненски” 1, ет. 11

Кликни тук: Клиника по гастроентерология
Контакти: 052/ 978 249, 052/ 978 240, 052/ 978 217




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Слънчево, сутринта и ветровито

Днес времето ще е предимно слънчево. В сутрешните часове ще духа до умерен, в Дунавската равнина и по северното Черноморие временно силен вятър от запад-северозапад, който следобед чувствително ще отслабне и към края на деня ще се обърне от юг. Максимални температури между 19° и 24°, за Варна около 23°. Вълнение на морето 2 бала, преди обед..

публикувано на 07.10.24 в 05:52

Адресите без ток

На 07.10.2024, от 8:00 до 17:00 , поради неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на гр. Варна - ул. Патриарх Максим 67, ул. Сергей Антонов 8, 14, електрозахранени от ТП 2309. На 07.10.2024, от 8:30 до 17:00 , поради неотложни ремонтни дейности на съоръженията..

публикувано на 07.10.24 в 05:00
Снимката е илюстративна

Топъл обяд за уязвими в община Добрич

Община Добрич възобнови предоставянето на топъл обяд по проект, съфинансиран от Европейския социален фонд. Реализирането на дейността ще продължи до края на месец април 2025 година. Безвъзмездната финансова помощ е в размер на близо 173 000 лв. Топлият обяд включва супа, основно ястие и хляб и ще бъде предоставян всеки работен ден. Документи за..

публикувано на 06.10.24 в 15:49

Опасни стоки за деца с фталати, хром, никел, кадмий и олово

Фталати, хром, никел, кадмий и олово са сред най-често срещаните химични елементи и съединения в забраняваните за продажба и изтегляни от пазара стоки за деца. Това съобщават от онлайн платформата „Ние, потребителите“, като се позовават на данни от регистъра на европейската система за бърз обмен на информация за доказано опасни нехранителни..

публикувано на 06.10.24 в 13:38

Земеделци готови на протест заради забавената "украинска помощ"

Все повече браншови организации в земеделието обявяват протестна готовност заради неизплатените средства по т.нар. украинска помощ. Към протестните декларации на зърнопроизводителите, овцевъдите и биопроизводителите се присъединиха и членовете на Камарата на производителите на плодове и зеленчуци. По информация на БНР в понеделник..

публикувано на 06.10.24 в 11:02

Четирима души са задържани за търговия с наркотици във Варна

Двама мъже на 19 и 23 години и две жени на 18 и 19 годишна възраст са задържани за търговия с наркотици. Те са известни на МВР, съобщават от областната дирекция във Варна. Задържани са от криминалисти от Трето РУ при специализирана операция в петък. След претърсване на жилищата им са открити и иззети таблетки екстази, марихуана, метамфетамин и две..

публикувано на 06.10.24 в 10:42

Жълт код за валежи във Варна и Добрич

Днес по преминаващ фронт времето ще остане облачно, с прекъсвания ще вали дъжд. В следобедните часове е възможно развитие и на купесто-дъждовна облачност и на места валежите да са интензивни с гръмотевици. Вятърът ще е слаб, ще променя посоката си, към нощта ще се усили от северозапад. Сутринта остава топло с високи минимални температури от 16..

публикувано на 06.10.24 в 08:15