Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Във Варна дискутират разработване на армия от терминатори

Снимката е илюстративна.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Киберсигурността и автономните оръжейни системи, използващи изкуствен интелект, са двете основни теми,  които обсъждат над 100 експерти по отбраната  и сигурността на Международната научна конференция „Съвременни изследвания и технологи и на отбраната”, която започна във Висшето военноморско училище „Никола Вапцаров” във Варна. Доцент Златогор Минчев, ръководител на  департамента по сигурността към БАН съобщи, че до 2030 година трябва да е факт противоракетния щит, към който България трябва да се присъедини, а до 2050-та година Великобритания и САЩ ще са готови с разработките си за създаване на армия от роботи. 

Подробностите чуйте в звуковия файл:


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Да, България" иска общо явяване на изборите с ДСБ и ПП

Изпълнителният съвет на партия "Да, България" следва да изработи и докладва на Националния съвет стратегия за участие в изборите за 51-во Народно събрание (НС), насочена към максимална консолидация на проевропейския и прореформаторски вот в център-дясното пространство. Това се казва в резолюция на Националния съвет на "Да, България" от 18 август т. г.,..

публикувано на 19.08.24 в 12:33

В Добрич задържаха 44-годишен за домашно насилие

Мъж на 44 години е задържан от полицията в Добрич за домашно насилие над жена, с която е съжителствал на семейни начала. Пребитата жена е била приета в Центъра за спешна медицинска помощ в ранните часове на 18 август с комоцио, фрактура на долен крайник и множество охлузни рани. По случая е образувано досъдебно производство от Районната прокуратура в..

публикувано на 19.08.24 в 11:56

Избори - след 20 октомври, президентът отказа да подпише указа за назначаване на кабинета "Кожарева"

Президентът Румен Радев не прие оставането на Калин Стоянов в МВР. Той даде срок на посочената за служебен министър-председател Горица Грънчарова-Кожарева до 15.00 часа днес да го смени. Грънчарова отказа с аргумента, че е взела своето решение информирано, срещнала се е с всички структури в МВР. Президентът призова депутатите да допопълнят и т. нар...

публикувано на 19.08.24 в 11:17
Горица Грънчарова-Кожарева

Обявиха имената на служебните министри, Калин Стоянов остава начело на МВР

Кандидатът на служебен министър-председател Горица Грънчарова - Кожарева оставя основната част от министрите от досегашния служебен кабинет. Това заяви тя по време на срещата си с президента Румен Радев.  Начело на МВР остава и Калин Стоянов.  Очаквайте подробности! Днес стават ясни имената на новите служебни министри Ето и имената от..

публикувано на 19.08.24 в 11:13

Синдикат "Образование" предлага да отпаднат НВО-тата след 4. и 10. клас

Синдикатът "Образование" към КТ "Подкрепа" направи анализ на предлаганото учебно време за учебната 2024/2025 година. Началото на учебната година е на 15 септември и това е традицията от векове, се казва в позиция на синдиката за учебното време и ваканциите, предаде БНР.  За външните оценявания в четвърти и в десети клас не са предвидени неучебни..

публикувано на 19.08.24 в 11:08

Във ВСУ „Черноризец Храбър“ учени от седем държави ще коментират новостите в областта на солитоните и нелинейната динамика

Варненският свободен университет "Черноризец Храбър" посреща за втора поредна година участниците в работна среща, посветена на теорията на солитоните, нелинейна динамика и машинно обучение, която ще се проведе от 16 до 21 август 2024 г. в университета. Форумът събира водещи учени, млади изследователи и студенти от България, САЩ, Румъния, Германия,..

обновено на 19.08.24 в 11:06

Казуса с кедрите в "Аспарухово" обсъдиха протестиращи с екоминистъра

Казуса с отсичането на кедровите дървета в центъра на "Аспарухово" коментираха в края на миналата седмица служебният министър на околната среда и водите Петър Димитров и Елена Христова, представител на протестиращите и жител на квартала.  След протеста за отсечените кедри внасят мораториум върху сечта Квартал "Аспарухово" на протест пред..

публикувано на 19.08.24 в 10:25