Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Варненец работи по холивудски блокбъстъри

| обновено на 06.07.21 в 09:16

Игра на тронове, Непобедимите, Ледена Епоха, Годзила, Човек от стомана, Бързи и яростни. Заглавия на хитови холивудски продукции, които киноманите познават отлично. Най-вероятно, обаче, не знаят, че по визуалните им ефекти е работил eдин варненец. Той се казва Павел Христов. Завършил е Четвърта езикова гимназия, както и международни икономически отношения в Икономическия университет. Любовта му към киното и комиксите го изпращат отвъд Океана, където работи с режисьори като Зак Снайдър и Ридли Скот. 


За Павел Христов американската мечта започва преди повече от 20 години. Първоначално работи извън индустрията, но любовта му към киното, комиксите и видеоигрите го мотивира да преследва кариера в тази сфера. Записва се в академия на  филмовото студио „Юнивърсъл” и не поглежда назад. Работи над реклами, а първият му голям проект е хитът „Непобедимите”. Една от задачите му там е да подмлади Силвестър Сталоун:

"Това, в което аз специализирам, се нарича „композиране”. Включва много неща, но да го кажем най-елементарно, отговарям за визията на кадрите, всичко което идва на много елементи, се събира. Шегата в нашата индустрия е А върху Б или единият кадър върху другия, а те може да са хиляди. Трябва да се комбинират, да изглеждат добре заедно. Има цветови баланс и т.нат.", казва Павел.


Вече е работил по десетки хитови заглавия. Сред тях е и един от филмите за Супермен „Човек от стомана”. По този повод дори е бил в дома на известния режисьор на лентата Зак Снайдър. В един от анимационните му проекти - „Шпионски бъркотии”, където главната роля озвучава Уил Смит, дори е успял да вмъкне български елемент:

"Имаше една сцена в която Уил Смит е скрит в един аквариум и си пуска музика и тръгва да се бие с лошите. Имаше кадър, в който трябваше да измисля как ще изглежда холограмата на часовника му, докато сменя различните стилове музика. Казаха ми да си измисля някакви стилове музика, дадоха ми свобода да си играя с това, което дизайнерите бяха направили, и аз сложихбългериън фолк мюзик. Режисьорите го гледаха и ме питаха „Какво е това”. Някой им каза, че съм от България и им обясних, че имаме музика, изпратена в Космоса и го оставиха във филма, аз даже се изненадах, като го видях."

Павел Христов е работил и по триизмерното конвертиране на „Титаник”. Съвсем скоро по кината ще излезе и друг филм, в който е замесен - „Отрядът самоубийци”. Въпреки че гледа предварително хитови заглавия, се е научил това да не му разваля удоволствието от самия филм.

Павел Христов има и роли пред камера – снимал се е като статист във филми с Колин Фарел и Джон Сина, от когото е бил доста впечатлен.

Участвал е и в българска продукция – късометражния филм „Доставката”, който ще има премиера във Варна на 29 юли. Там играе мафиот. Мечтата му е да работи по визуалните ефекти на филм от поредицата „Междузвездни войни”.


Чуйте целия репортаж в звуковия файл:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Мария Славкова

Мария Славкова: РИМ-Варна се нуждае от лаборатория за реставрация

Годината е 1972, когато светът е разтърсен от откритието на най-старото злато в света в древен некропол от халколитната епоха. Мястото е бреговете на Варненското езеро, където са открити 294 гроба, за които е характерно голямо разнообразие на погребални ритуали. Открити са и голям брой керамични съдове, каменни и кремъчни сечива, предмети..

публикувано на 22.07.24 в 07:05

Морски еколог: Високите температури са пагубни за част от живите организми в Черно море

Наблюдаващата се тенденция от последните 8-9 години за изместване на сезоните и удължаване на лятото остава. Високите температури започват още от края на май и вече в началото на юли достигат своя пик, както на атмосферния въздух, така и на морската вода . Тези фактори носят последици за живите организми в Черно море.  Това каза доц. д-р Виолин Райков..

публикувано на 20.07.24 в 16:05

Пламена Иванова: Възрастните губят радостта от живота, когато забравят игрите от детството си

Варненският психолог и психоаналитик във формиране Пламена Иванова-Бучинска събра в една увлекателна книга "70+ игри от нашето детство". Пламена Иванова е създател на Център за терапия, приложни изкуства и обучения във Варна и на Зона за свобдни игри за деца от 7 месеца до 3 години. Опитът и там, заедно с вдъхновението от игрите с малката и..

публикувано на 19.07.24 в 08:30

Geoff Bub (JUNGLE ROT): Страхотно е, че можем да се срещнем и да говорим лице в лице с всички фенове

Интервю с Geoff Bub (JUNGLE ROT) Американската дет метъл банда JUNGLE ROT ще направи първи концерт в нашата мила родна страна на 21.07.2024 година. Поканата е от „Sofia Waste Water System”. Мястото – традиционно за подобни танцови забави - „Grindhouse Skateboard Club” в София. Съпорт бандите са CONCRETE, ПРОКАЗА и UNBAPTISED. Интервюто с..

публикувано на 19.07.24 в 08:05

От актриса до военен кореспондент: пътят на Горица Радева от Велико Търново до Донбас

Тя е актриса. Играла е на няколко български театрални сцени. Работила е като PR на Шуменския театър. Повече от 10 години събира стари театрални афиши и пиеси. Сред тях са оригинални ръкописи на Йордан Йовков, част от кореспонденцията му до Елин Пелин, първото издание на пиесата "В полите на Витоша" на Пейо Яворов.  Последната сцена, на която застава -..

публикувано на 18.07.24 в 08:05

Белослава: Имам един вдъхновяващ живот, който ценя от сърце

На 18 юли в клуб Ментол   посрещаме Белослава с проекта “Welcome to 74th street” . Заедно с нея на сцената ще бъдат музикантите от J P3: Живко Петров - пиано, Димитър Семов - ударни, Димитър Карамфилов - контрабас и Младен Димитров (Mr. Moon) програминг и перкусии. Събитието е с начален час 21 часа . Чуйте цялото интервю с Белослава в..

публикувано на 18.07.24 в 07:05

Георги Стоянов: Опитите с извалявания от потенциални облаци е в интерес на земеделието ни

Експериментите са свързани с измененията на климата и недостига на вода в някои райони на станата. Такива вече се правят в съседна Румъния от български учени и метеоролози. В напреднала фаза на опити са САЩ, Канада, Китай и Русия, каза за Радио Варна Георги Стоянов, председател на Български фермерски съюз.  Европа изостава, но в Румъния се..

публикувано на 17.07.24 в 08:15