Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Иновативни технологии за оценка на рибни и нерибни ресурси

Рибните запаси намаляват. Това констатират учени, които се занимават с тяхното изследване. Основните причини са замърсяването, свръх улова и климатичните промени. Тенденцията е валидна и за Черно море, каза за Радио Варна директорът на Института по рибни ресурси Елица Петрова. Мерки се вземат. Една от тях са квотите. В Черно море квоти има за улова на калкан и трицоната.

При констатирано намаляване на икономически важните рибни ресурси, през последните години се наблюдава тенденция на относително запазване на тяхното количество, информира директорът на Института по рибни ресурси Елица Петрова.

"Което, разбира се като учени, не ни дава основание да кажем, че имаме подобряване на запасите. Знаете, че ние сме много внимателни с тези думи. По-скоро имаме стабилизация. Сега, предполагам, че това се дължи и на мерките, които се вземат, на рестрикциите, които има към нас по отношение на това, че сме членове на Европейската комисия - Румъния и България. Имаме повишаване на качеството на научните изследвания през годините. Чрез програмата за събиране на данни в сектор "Рибарство" на практика се даде възможност да се правят регулярни и повече изследвания."

Точно повишаването на качеството и прецизността на изследванията бяха част от акцентите на полевата експедиция по проект за насърчаване на иновативните технологии за оценка на рибни и нерибни ресурси. Повече от Валери Пенчев, председател на Асоциацията за изследване и развитие на черноморското крайбрежие река Дунав.

"И сега ние се събрахме за 14 дни тук в рамките на един малък изследователски кораб, на който се опитахме да демонстрираме може би най-съвременните уреди по отношение на оценката на рибните запаси и измерване на качеството на водата."

Повече чуйте в звуковия файл.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Балнео и СПА туризмът могат да станат гръбнакът на сектора

Балнео и СПА туризмът могат да станат гръбнакът на сектора. Лечебният туризъм може да се предлага и в зимните курорти. Това каза служебният министър на туризма Илин Димитров. Поради липсата на сняг хотелиерите станаха много изобретателни. Те предложиха различни решения, сред които много екстравагантни варианти като рисуване с утайка от вино, например,..

обновено на 07.02.23 в 16:43

Лошото време активизира свлачище на крайбрежната алея в Обзор

Заради лошите метеорологични условия част от крайбрежната алея в Обзор е компрометирана, съобщи кметът на Община Несебър Николай Димитров. Той призовава гражданите към внимание при преминаване по алеята, предаде БГНЕС. За цялостния ремонт на съоръжението вече има сключен договор с изпълнител и строителните дейности ще започнат в най-кратки срокове...

публикувано на 07.02.23 в 16:43

Шест бала вълнение измериха в района на Ахтопол

В последните два дни за първи път по нашето крайбрежие инструментално, с помощта на закотвен в шелфовата зона на Ахтопол буй, е измерено вълнение на морето 6 бала. Най-голямата значима височина на вълната е достигнала 4,78 метра на 6 февруари. Симона Георгиева - синоптик във Филиал-Варна на Националния институт по метеорология и хидрология, обясни, че..

публикувано на 07.02.23 в 15:33

Въвеждат контрол на доставките от производител до магазин, разликите в цените са над 30%

Има разлика между цените от производителя през търговеца до щанда в магазина, разликите са от 20 до 30% и повече. Това заяви служебният премиер Гълъб Донев. "Ще въведем ежедневен механизъм за наблюдение и контрол по цялата верига на доставките от производителя до щандовете", добави Донев и отбеляза, че няма да се намесват в свободния пазар в..

публикувано на 07.02.23 в 15:02

Строителството след 2012 година е най-устойчиво на земетресение

Варна влиза в сеизмичната зона през 1987 година. За Североизточна България Вранча оказва голямо въздействие, коментира пред Радио Варна инж. Светлана Николчева от  Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране.   Варна е в седма зона на сеизмична активност. Осма зона започва от "Горчивата чешма" и върви на север, в нея попадат Балчик и..

публикувано на 07.02.23 в 14:59

Обявиха тримесечно извънредно положение в десет региона в Турция

Турският президент Ердоган обяви тримесечно извънредно положение в десет региона, засегнати от земетресението. На пресконференция, цитирана от Анадолската агенция, Ердоган съобщи, че досега са регистрирани 3549 смъртни случая и 22 168 ранени. "Изправени сме пред една от най-големите катастрофи не само в историята на нашата република, но и в нашата..

публикувано на 07.02.23 в 14:23

БЧК събира дрехи, обувки и завивки за пострадалите от земетресенията в Турция и Сирия

Българският червен кръст започва кампания по набиране на дарения за пострадалите от опустошителните земетресения в Турция и Сирия. От организацията отбелязват, че в момента най-неотложните нужди са от нови топли детски, дамски и мъжки дрехи и обувки, спално бельо, завивки, хигиенни материали. Желаещите да помогнат могат да предават материалите и вещите..

публикувано на 07.02.23 в 14:10