Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Експерт: Голям отлив на кадри се очаква до 2 години в туризма

Спасител на плаж Кабакум край Варна
Снимка: Галена Ковчазова

Голям отлив на кадри се очаква до 2 години в туризма. Такава прогноза прави Илин Димитров, председател на Варненската туристическа камара.

Според него за туризма трябва да се мисли в перспектива, за подобряване на стратегията - облекчаване на визовия режим, ясен регламент и стандарт за работа на бранша при определени нива на заболеваемост, образование, което да произвежда кадри.

Когато се възстанови бизнесът след 2 години ударно, ще се отвори такава голяма дупка, която няма да можем да запълним. Туризмът ще се възстанови, той е еластичен, но тогава няма да има управители, няма да има сервитьори, няма да има бармани, предупреждава той.

Според него отливът на желаещи да работят в сектора е обвързан и с отлива на желаещи да се обучават по специалности, свързани с туризма.

Той коментира, че те трябва да си върнат имиджа. Като безумие определи и рейтинга на професионалните направления, свързани с туризма в Националната карта за висшето образование, според която туризмът е определен като неперспективен сектор, което може да доведе до намаляване на приема и ограничаване на държавната субсидия.

Това е безумие в район като Варна. Спирайки желаещите да се учат, ние погребваме един бранш.

Димитров коментира ,че през септември от Икономическия университет ще организират кръгла маса за решението на Министерството на здравеопазването за създаването на зони, в различен цвят, свързани с безопасността на държавите за туристите по отношение на пандемията, както и липсата на стандарти за отваряне и затваряне на различните бизнеси, съобразно нивото на заболеваемост. Според него, това създава несигурност и липса на предвидимост, което отблъсква потенциалните туристи, решили да пътуват у нас.

Разделянето на зони е прибързано и половинчато, коментира Илин Димитров. Според него механизмът трябва да остане за по-дълго, за да може браншът да се адаптира, тъй като голям проблем за бизнеса е липсата вече от година и половина на ясни стандарти за работата му и за действие в ситуациите с COVID, като за пример даде необоснованата липса на задължителни PCR тестове за граждани, влизащи от Чехия, където броят на случаите е висок. Той обясни, че поради ниската заболеваемост, туроператорите представят България като страна с малко ограничения, което я прави привлекателна, но увеличаването на цените на визите от 60 на 80 евро от друга страна отблъсква потенциални туристи от изток.

Подробностите чуйте в интервюто на Даниела Стойнова с Илин Димитров:


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Около 50% от къмпингите в България вече са вече заети за летните месеци

В последните години, с поскъпването на пакетите за почивки, все повече хора заменят хотелските стаи с къмпингите за своята лятна ваканция. От началото на 2024 година се наблюдава засилен интерес към отдих сред природата, а вече има и записвания за лятото. Това каза за Радио Варна Николай Неков, основател на платформата за устойчив туризъм..

публикувано на 29.03.24 в 09:10

Увеличава се безработицата в Добрич

Равнището на безработицата в област Добрич през февруари месец тази година се увеличава спрямо предходния и в момента е 6.18%. Няколко месеца преди започването на летния туристически сезон най-много обявени свободни работни места са в сферата на ресторантьорството и хотелиерството. 415 безработни в област Добрич са постъпили на..

публикувано на 29.03.24 в 07:48

Адресите без ток на 29 март

В периода 25.03.2024 - 29.03.2024 от 09:00 ч. до 17:00 ч. , поради извършване на обслужване на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: с. Гроздьово. Ще се редува поетапно изключване на отделни улици, така че да не се лишават от електрозахранване всички клиенти. В периода 25.03.2024 -..

публикувано на 29.03.24 в 06:08
Есенно море, ноември

Слънчево и топло време в петък

Утрото в петък ни посреща с тихо и спокойно време. На много места в Източна България сутрешните стойности са над 10 градуса. Във Варна в 5.00 часа са били измерени 11 градуса, показват данните на НИМХ. Влажността на въздуха е 87%, а атмосферното налягане е 1012 хПа, което е нормално за месеца, но слабо ще се повиши. По-топло е тази сутрин по Южното..

публикувано на 29.03.24 в 05:53
Снимката е илюстративна

Промени на маршрутите на линии 12 и 20 заради катастрофа

Поради тежко ПТП на бул. "Цар Освободител" и ул. "Державин" (в района на МБАЛ "Св. Анна") е затворен участъкът на бул. "Цар Освободител" от бул. "Осми Приморски полк" до ул. "Пирин".   Автобусите по линия 20 от ЖП гара завиват наляво на кръстовището на "Цар Освободител" и бул. "Осми Приморски полк", надясно по ул. "Антим I-ви", бул. "Сливница", надясно..

публикувано на 28.03.24 в 22:11

Камион с желязо е заседнал под Аспаруховия мост във Варна

Камион, натоварен с арматурно желязо, е заседнал под Аспаруховия мост. Мястото е в района на Варненската корабостроителница и наказателния паркинг за репатрирани автомобили, където височината е 3,5 метра.  По информация на Радио Варна 25-годишният шофьор на камиона Николай Николов не е пострадал. Пробите му за алкохол и наркотици, са..

публикувано на 28.03.24 в 21:47

От неработещи асансьори на подлези и спирки в лошо в състояние се оплакаха варненци на кмета

Вандалските набези върху общинската инфраструктура отново бяха във фокуса на вниманието на кмета на Варна Благомир Коцев. По време на извънредния си приемен ден той беше информиран за това това, че асансьорите на подлезите на спирка „Калин“ и спирката пред Варненската морска гимназия в кв. „Аспарухово“ постоянно са повредени . По думите на..

публикувано на 28.03.24 в 18:09