Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Родинови - семейството, което развива чили културата у нас

От оглеждането на люти чушки за по-здравословно хранене на семейството до култивирането на много люта българска чушка, която да конкурира най-лютите в света. Този път са извървели през последните десет години семейство Родинови от варненското село Страшимирово. Така от хоби на главата на семейството Христо, днес те развиват семейно земеделие, заедно със съпругата му Дарина и дъщерите Славена и Елена. За предизвикателството да захванеш семена от най-екзотични краища на света на родна, българска почва, за чили културата и трудно ли е да си земеделец в България днес ни раказа Дарина Родинова:

Най-вероятно сте почитатели на лютата храна и оттам тръгва всичко? Или просто го припознахте като нещо, което го няма в България, и решихте да го развивате.

От всички аз най-много обичам люто, мъжът ми харесва пикантно, но той беше провокиран от това, че няма толкова много люти чушки в България, просто едно любопитство. Когато разбрахме колко са полезни лютите чушки, в нашия двор съпругът ми вече отглеждаше повече от 200-300 вида люти чушки.

Има ли семена, които не сте успели да култивирате тук, на нашите географски ширини? Защото казват, че определени растения виреят най-добре на определена географска ширина – там, където са популярни, а Вие внасяте сортове от най-екзотични дестинации.

До този момент сме успели да отгледаме всички семена, които сме си набавили. Може би не от първия или втория опит, но няма чушка, с която да не сме се справили. Въпреки всичко, отне около 4-5 години време на съпруга ми да се адаптира, да ги отглежда в България.

Фазите на растежа на една чушка – има ли екзотика в порастването на това семенце до превръщането му в чушка?

Има, развитието на едно чушленце преминава през няколко цвята. Като почнем от лилавичко, става жълтичко, червеничко. На едно коренче имаме 4-5 цвята. Задължително се сменят цветовете поне два пъти, но и по нашите географски ширини се случва по същия начин. Никога допреди 3-4 години не бях предполагала колко интересен зеленчук са, колко са полезни за нашето здраве и какви невероятни продукти могат да се приготвят от тях.

Търсят ли се люти чушки за декорация, за да внесем малко екзотика в дома си с една саксия с малки, люти чушлета.

През последните две-три години наблюдавам такава тенденция, но те са ядивни в същия момент и се отглеждат доста по-лесно от най-екзотичните люти чушки.

Къде се подреждат българските люти чушки в скалата на лютивост на чушките по света?

Доста надолу, скалата за лютивина се нарича скала на Сковил. Повече от 5-6 години мъжът ми работи по създаването на нов сорт люта чушка за света, която вече година и половина чака за световен патент, световно признание в Унгария и Германия.

Очаквате сертификат, така ли?

Да, очакваме, като първата година и половина мина много успешно, засега е в тестов период и казват, че няма такъв сорт люта чушка в света.

Какви са характеристиките му и с какво ще бъде забележителен?

Със своята лютивина. Не мисля, че ще бъде най-лютият, но със сигурност ще се нареди поне по наши изчисления на може би 6-то или 7-мо място, което би било страхотно. Това изследване ще приключи през май 2022 г. За да отговоря и на въпроса Ви, самата лютивина на чушките се определя от климата – колкото е по-топло, толкова по-люта е една чушка. Тъй като в България нямаме толкова топъл климат, нашите чушки не са толкова люти. Дори и когато отглеждаме най-лютите чушки в света, по рекордите на Гинес, в различните месеци имат различна лютивина. Затова и в тази таблица на Сковил лютивината е дадена в диапазон – няма точно определена такава. Дори чушленцата на едно коренче, които са отпред пред листенцата, са по-люти от тези, които са зад тях, и не може да ги огрее достатъчно слънцето.

Развивате тук био земеделие и собствен бизнес в едно малко село, близо до Варна. Гласувахте ли на тези избори и какви са очакванията Ви от следващата вълна политици?

Още в осем и половина моето семейство и аз гласувахме. Ние силно се надяваме на една по-добра България. Това, което аз лично си пожелавам, е нашите деца да останат тук, да имат почвата тук в България, да се развиват и да имат интерес да работят за България.

Като хора, които развивате един успешен и вече устойчив във времето бизнес, какво Ви липсва като подкрепа от държавата?

Моето семейство и аз вярваме, че всичко е в нашите ръце, в нашите глави.

Тоест не разчитате на държавни субсидии, нямате подкрепа по някакви програми?

Не, до този момент всичко, което сме направили и виждате тук, е единствено и само с наши средства. Аз съм за подкрепата на малките производители, защото безспорно е изключително трудно, но трябва и ние да искаме да го направим и промяната да започне от нас, а после от политиците. Аз съм изключително огорчена, че много хора виждат това, което правят политиците, а не виждат те какво правят. Колко хора са ни в сивия сектор, колко хора не плащат осигуровки, а искаме да караме по хубави пътища. Можем да изговорим много неща, но според мен първо промяната сме ние. Първо да дадем нашия личен пример, какво ние допринасяме за това общество, и едва тогава да кажем какво искаме и от какво не сме доволни.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Каръл и Норман Макдоналд

"Шотландски боец" от село Куманово

Какво знаете за Шотландия? Част е от Обединеното кралство, а населението ѝ е около 5 милиона и 500 хиляди души. Известни са с характерния си, специфичен акцент в изговора на думите, който понякога затруднява общуването с тях. Шотландци са и съпрузите Норман и Каръл Макдоналд, които от години прекарват летата си в аксаковското село Куманово. Те..

публикувано на 15.07.24 в 08:20

Max Cavalera (CAVALERA CONSPIRACY, SOULFLY, екс-SEPULTURA): Важно е да не забравяме миналото

Интервю с Max Cavalera (CAVALERA CONSPIRACY, SOULFLY, екс-SEPULTURA) Кой не знае Max Cavalera, кой не е чувал за него. В рамките на година заедно с брат си Iggor, двамата презаписаха първите три издания на SEPULTURA – минилбума „Bestial Devastation”, дебюта „Morbid Visions” и „Schizophrenia”. Под името CAVALERA Max и Iggor ще направят концерт и в..

публикувано на 15.07.24 в 07:10

Биляна Раева: И магьосник да стане управител на Градски транспорт няма да обърне тенденцията дружеството да е на загуба

Общинската фирма „Градски транспорт“ продължава да е на загуба, при тези обстоятелства и магьосник да стане управител няма да обърне тенденцията. Това каза в обзорното предаване на Радио Варна „Позиция“ общинският съветник от ГЕРБ/СДС Биляна Раева. По думите и, общинският съвет продължава да е принципал на дружество „Градски транспорт“, но..

обновено на 14.07.24 в 10:40

Арх. Михий ван Дрийш: Крайбрежната алея във Варна не трябва да изглежда като автомобилна улица

Решенията за оползотворяване на морския бряг в градовете трябва да се основават на природата, смята главният архитект на Грьонинген в Кралство Нидерландия Михий ван Дрийш. Паркът и плажната ивица във Варна са уникални. Крайбрежната алея не трябва да изглежда като автомобилн аулица, а да бъде по-удобна за пешеходци и велосипедисти, както и да..

публикувано на 13.07.24 в 16:15
Петра Димитрова

Изложбата на Петра Димитрова - протест срещу консуматорството в съвременното общество

Летният сезон в Галерия A&G Art Meeting, Варна,  продължава със самостоятелна изложба живопис на една млада художничка – Петра Димитрова.  Все още в началото на творческия си път, Петра вече е разпознаваем автор, който изгражда собствен, провокативен стил на изразяване. Познаваме от предишни нейни представяния интереса и към..

публикувано на 12.07.24 в 08:10
Симеон Димов и Хенри Ескелинен

Симеон и Хенри - новите лица на Варненския театър

Две нови лица ще виждат любителите на театралното изкуство във Варна. Част от трупата на Драматичен театър "Стоян Бъчваров" от това лято са Симеон Димов и Хенри Ескелинен. Във визитката на 26-годишния Симеон е записано, че е роден в Бургас, където през 2016 завършва Националното училище за музикално и сценично изкуство "проф. Панчо Владигеров" със..

публикувано на 11.07.24 в 08:00

Писателката Ина Иванова: Изкуството има силата да ни връща базовите човешки настройки

„Не тръгва ли понякога времето срещу търсача, не му ли показва на ъгъла част от лицето си, не разкрива ли в дребна ежедневна случайност забулените следи на предстоящото?  А не е ли любовта единственият възможен начин да прекосиш живота?" Новата книга с разкази на Ина Иванова "И винаги любовта" бе представена пред четящата публика във Варна...

публикувано на 10.07.24 в 08:05