Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Родинови - семейството, което развива чили културата у нас

От оглеждането на люти чушки за по-здравословно хранене на семейството до култивирането на много люта българска чушка, която да конкурира най-лютите в света. Този път са извървели през последните десет години семейство Родинови от варненското село Страшимирово. Така от хоби на главата на семейството Христо, днес те развиват семейно земеделие, заедно със съпругата му Дарина и дъщерите Славена и Елена. За предизвикателството да захванеш семена от най-екзотични краища на света на родна, българска почва, за чили културата и трудно ли е да си земеделец в България днес ни раказа Дарина Родинова:

Най-вероятно сте почитатели на лютата храна и оттам тръгва всичко? Или просто го припознахте като нещо, което го няма в България, и решихте да го развивате.

От всички аз най-много обичам люто, мъжът ми харесва пикантно, но той беше провокиран от това, че няма толкова много люти чушки в България, просто едно любопитство. Когато разбрахме колко са полезни лютите чушки, в нашия двор съпругът ми вече отглеждаше повече от 200-300 вида люти чушки.

Има ли семена, които не сте успели да култивирате тук, на нашите географски ширини? Защото казват, че определени растения виреят най-добре на определена географска ширина – там, където са популярни, а Вие внасяте сортове от най-екзотични дестинации.

До този момент сме успели да отгледаме всички семена, които сме си набавили. Може би не от първия или втория опит, но няма чушка, с която да не сме се справили. Въпреки всичко, отне около 4-5 години време на съпруга ми да се адаптира, да ги отглежда в България.

Фазите на растежа на една чушка – има ли екзотика в порастването на това семенце до превръщането му в чушка?

Има, развитието на едно чушленце преминава през няколко цвята. Като почнем от лилавичко, става жълтичко, червеничко. На едно коренче имаме 4-5 цвята. Задължително се сменят цветовете поне два пъти, но и по нашите географски ширини се случва по същия начин. Никога допреди 3-4 години не бях предполагала колко интересен зеленчук са, колко са полезни за нашето здраве и какви невероятни продукти могат да се приготвят от тях.

Търсят ли се люти чушки за декорация, за да внесем малко екзотика в дома си с една саксия с малки, люти чушлета.

През последните две-три години наблюдавам такава тенденция, но те са ядивни в същия момент и се отглеждат доста по-лесно от най-екзотичните люти чушки.

Къде се подреждат българските люти чушки в скалата на лютивост на чушките по света?

Доста надолу, скалата за лютивина се нарича скала на Сковил. Повече от 5-6 години мъжът ми работи по създаването на нов сорт люта чушка за света, която вече година и половина чака за световен патент, световно признание в Унгария и Германия.

Очаквате сертификат, така ли?

Да, очакваме, като първата година и половина мина много успешно, засега е в тестов период и казват, че няма такъв сорт люта чушка в света.

Какви са характеристиките му и с какво ще бъде забележителен?

Със своята лютивина. Не мисля, че ще бъде най-лютият, но със сигурност ще се нареди поне по наши изчисления на може би 6-то или 7-мо място, което би било страхотно. Това изследване ще приключи през май 2022 г. За да отговоря и на въпроса Ви, самата лютивина на чушките се определя от климата – колкото е по-топло, толкова по-люта е една чушка. Тъй като в България нямаме толкова топъл климат, нашите чушки не са толкова люти. Дори и когато отглеждаме най-лютите чушки в света, по рекордите на Гинес, в различните месеци имат различна лютивина. Затова и в тази таблица на Сковил лютивината е дадена в диапазон – няма точно определена такава. Дори чушленцата на едно коренче, които са отпред пред листенцата, са по-люти от тези, които са зад тях, и не може да ги огрее достатъчно слънцето.

Развивате тук био земеделие и собствен бизнес в едно малко село, близо до Варна. Гласувахте ли на тези избори и какви са очакванията Ви от следващата вълна политици?

Още в осем и половина моето семейство и аз гласувахме. Ние силно се надяваме на една по-добра България. Това, което аз лично си пожелавам, е нашите деца да останат тук, да имат почвата тук в България, да се развиват и да имат интерес да работят за България.

Като хора, които развивате един успешен и вече устойчив във времето бизнес, какво Ви липсва като подкрепа от държавата?

Моето семейство и аз вярваме, че всичко е в нашите ръце, в нашите глави.

Тоест не разчитате на държавни субсидии, нямате подкрепа по някакви програми?

Не, до този момент всичко, което сме направили и виждате тук, е единствено и само с наши средства. Аз съм за подкрепата на малките производители, защото безспорно е изключително трудно, но трябва и ние да искаме да го направим и промяната да започне от нас, а после от политиците. Аз съм изключително огорчена, че много хора виждат това, което правят политиците, а не виждат те какво правят. Колко хора са ни в сивия сектор, колко хора не плащат осигуровки, а искаме да караме по хубави пътища. Можем да изговорим много неща, но според мен първо промяната сме ние. Първо да дадем нашия личен пример, какво ние допринасяме за това общество, и едва тогава да кажем какво искаме и от какво не сме доволни.


Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Димана Шишкова: Парковете, по резпоредби следват ЗУТ, който е закон за строителството

Национална петиция за защита на зелените градски площи и дърветата в градска среда събира гражданска подкрепа за законодателна инициатива в тази посока. Събраните подписи до момента са над 1 300. Инициатори на петицията са млади хора, които в защита на „Бедечка”, градския парк на Стара Загора, протестираха и създадоха филм. Документалната лента..

публикувано на 04.08.21 в 15:08

Деца творят "Нашата Варна" в изложба

Изложба „Нашата Варна” ще бъде открита на 12 август от 19ч. в „Арт галерия Тереза Зиковска”. В изложбата ще бъдат включени както специално нарисувани на темата творби на Тереза Зиковска, така и картини на деца от Варна. Идеята е все повече деца да се докоснат до изкуството и да се опитат да рисуват по свой начин. Това каза за Радио Варна..

обновено на 04.08.21 в 09:28

Александър Петров от Добрич с голямата награда на фондация „Димитър Бербатов“

Александър Петров от Добрич е лауреат на Голямата награда за 2020-а година на Фондация „Димитър Бербатов“ от тринайстото издание на Годишните награди „Успелите деца на България“. 19-годишният младеж, който от години се занимава с пеене в Студио за поп-рок певци „Сарандев“ и пише поезия, спечели първото място в категория „Изкуства“. Само през..

публикувано на 03.08.21 в 09:59

За хората и конете

Мария Несторова е инструктор по езда в конната база във варненското село Кичево. За разлика от стандартните клубове по конна езда, в които развиват състезатели, целта на Мария и нейният съпруг Ивайло е да научат хората да яздят, но също така и да обичат, да разбират и да уважват конете. „Любов, език и лидерство в равни дози” – този..

публикувано на 02.08.21 в 09:12
Миролюба Бенатова

Миролюба Бенатова: От лекарите и специалистите зависи дали ще се противопоставят на това да има недофинансирани и "златни" клинични пътеки

„ Много странно е, че ние като пациенти се примиряваме с източването на нашите пари за здраве чрез различни схеми ”. Това каза за предаването на Радио Варна „Позиция” журналистът от TV1 Миролюба Бенатова. Думите са по повод разследването й, което получи гласност в началото на 2021-а година, касаещо мними хоспитализации в правителствена болница...

публикувано на 31.07.21 в 14:45

"Преводачът на света" от Теа Монева с искрена поезия

Премиера на книгата „ Преводачът на света “ от Теа Монева в Арт салона на Радио Варна. Първа поетична книга, в която лирическият глас на Теа излъчва крехкост, независимост, умна свобода. Съзерцание на голямото, съзерцание на малкото. *** понякога сме затворени в балончета, а те са запечатани в бутилка понякога ме хващаш..

публикувано на 31.07.21 в 13:17
Яни Янев

Адвокат Яни Янев: За да убедиш съда в житейската аргументация на твоето трактуване на правните норми, се изисква много богата обща култура

Известният варненски юрист и вицепрезидент на Варненския свободен университет "Черноризец Храбър" Яни Янев беше гост на предаването "Златното сечение" на Радио Варна на 8 юли с водеща Валерия Василева. Разговарът е за юридическото изкуство, за майсторството на юристите - в частност на адвокатите, да съблюдават правилата на правото и закона, но от друга..

публикувано на 30.07.21 в 09:30