Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

122 ученици и 12 учители са първите, които отиват на безплатна почивка от Варненска област

40 ученици от СУ „Свети Климент Охридски“ в гр. Дългопол са първите деца от Варненска област, които отидоха на лятна почивка по Националната програма „Отново заедно“ на Министерството на образованието и науката. Те отпътуваха на 15 юли с 4 ръководители на летен лагер в к.к. „Албена“.

Днес отпътуваха 40 ученици с 4 ръководители от ОУ „Йордан Йовков“ във Варна за МДСЦ „Балканика“ в Китен.

20 ученици и двама ръководители от СУ „Елин Пелин“ ще почиват от 25 юли в Трявна.

На 2 август ще започне лятната почивка за 22 ученици и двама ръководители от Варненската морска гимназия, които са избрали да отдъхват в к.к. „Боровец“. Това обяви за Радио Варна Ирена Радева, която изпълнява дръжността началник на Регионалното управление на образование във Варна.

До 19 юли т.г. 23 училища от Варненска област са подали формуляри за участие в програмата. Одобрени са 12 училища.

Националната програма „Отново заедно“ се осъществява в два етапа – първият е до 31.07.2021 г., а вторият от 31.07.2021г. до 1.09.2021 г. Бюджетът по програмата е 15 милиона лева, а целта е да насърчи възстановяването на комуникацията между учениците и да преодолее изоставането в социализацията им заради неприсъственото обучение през последните две години.

За първия етап по програмата правителството одобри 997 850 лева. Определени са и учениците, които ще се възползват от почивката – за цялата страна те са 2577, а учителите, които ги придружават 274.

Чуйте още в звуковия файл:ВИЖТЕ ОЩЕ

Един от двама кандидати се яви на конкурса за началник на РУО-Варна

Само един от двама кандидати беше допуснат до участие в конкурса за началник на Регионалното управление на образованието - Варна, става ясно от официалната интернет страница на образователната институция във Варна. Документи за длъжността са подали Ирена Радева, която до сега изпълняваше временно длъжността началник на управлението и Илиян..

обновено на 04.08.21 в 18:01

Утре затварят АМ "Хемус" между Ветрино и Неофит Рилски заради изграждане на газопровод

Утре ограничават за час движението ( от 9 ч. до 10 ч.) в участък от автомагистрала „Хемус“ - между  п.в. Ветрино и п.в. Неофит Рилски.  Спирането на трафика в двете посоки е заради дейности разширението на газопреносната инфраструктура, съобщават от АПИ. Трафикът ще се отбива по следния маршрут: В посока Варна – от пътен възел „Ветрино“ по път..

публикувано на 04.08.21 в 18:00

Уникални добиви от пшеница в Добруджа тази година

Изключително високи добиви от ечемик и пшеница реализираха зърнопроизводителите в Добруджа. Засетите площи с есенните култури обхващат 1 300 000 декара за пшеницата и 500 000 декара за ечемика. Добра реколта е прибрана и от рапицата. Средният добив на пшеницата е от 618 кг за декар, сочат данните на Областната дирекция по Земеделие в Добрич. По думите..

публикувано на 04.08.21 в 16:12
Летище Варна

Отлагат плащането на концесионната такса за летищата Варна и Бургас

Правителството одобри мярка - отлагане на плащането на концесионното възнаграждение за първото шестмесечие на 2020 г. за гражданските летища за обществено ползване Варна и Бургас, съобщиха от правителствената пресслужба. С това Решение срокът за плащането на концесионното възнаграждение се удължава с още 184 дни, като вноската, отложена от 31 юли 2020..

публикувано на 04.08.21 в 15:58

МОН ще плаща допълнителни профилактични прегледи за учителите след COVID-19

Учителите, преболедували COVID-19, ще имат право на допълнителни профилактични прегледи и консултации извън осигурените в рамките на задължителното здравно осигуряване , съобщиха от правителствената пресслужба. За прегледи на 12 000 учители са предвидени 180 000 лева по Националната програма „Профилактика и рехабилитация на педагогическите..

публикувано на 04.08.21 в 15:52

Здравното министерство препоръчва да не пътуваме до Кипър, Гърция и Турция

Във връзка с усложнената епидемична обстановка и отчетените за последните 14 дни високи нива на заболяемост на 100 хил. души население в близки до България държави , Министерството на здравеопазването препоръчва на българските граждани да се въздържат от неоснователни пътувания до Кипър, Гърция и Турция. С оглед динамичната обстановка по отношение..

обновено на 04.08.21 в 15:46
Милен Митев

СЕМ избра Милен Митев за временен директор на БНР

С три гласа "За" и един "Въздържал се" беше приета оставката на вече бившия директор на БНР Андон Балтаков. Оставката приеха със съгласие Бетина Жотева, София Владимилова, Галина Георгиева. Заседанието беше проведено при непълен състав- само четирима души, тъй като номинираната за член на СЕМ Соня Момчилова, все още е в противоречие със Закона за..

публикувано на 04.08.21 в 15:43