Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

7 книжарници във Варна стават пунктове за даряване на стари книги

Ако разчиствате дома си и имате непотребни книги, можете да ги дарите в един от 7-те пункта за събиране на стари книги във Варна, които заработиха от днес. Инициативата е част от проекта „Зелено знание”, чиято основна цел е предотвратяване на образуването на битови отпадъци от домакинствата, повторната употреба и рециклирането на старите книги.

В рамките на инициативата ще бъде изградена мрежа от книжарници в цялата страна, в които хората да могат да даряват своите стари и непотребни книги. Целта на организаторите е да бъдат приобщени общо 50 търговски обекта. Това каза за „Радио Варна” ръководителят на проекта „Зелено знание” Диана Сивинова.

"Целта ни е да съберем 50 хиляди стари книги или общо 10 тона. Искаме те отново да влязат в употреба и да се четат, а не да стоят изоставени в мазета и тавани или да бъдат изхвърлени в природата, по сметища и бунища", поясни Сивинова.

Събраните книги ще бъдат дарени на читалища, училищни и университетски библиотеки, социални домове, домове за стари хора или клубове по интереси. Книгите с неактуална литература или в лошо състояние, ще бъдат предадени за рециклиране.

Създадена е и онлайн платформа – www.zelenoznanie.com. Там хората ще намерят пълна информация за кампанията, както и интерактивна карта, чрез която всеки който желае да дари стара книга или книги, да види къде се намират пунктовете.

"В платформата има специален бутон, чрез който различните институции могат да се регистрират и да заявят книгите, от които се нуждаят", каза още Диана Сивинова.

Вече има интерес от читалищата, както и от едно детско болнично отделение.

Според Нели Узунова, представител на една от големите вериги книжарници в страната, кампанията ще спомогне за увеличаване на броя на четящите деца и обогатяване на фондовете на читалища и библиотеки.

Освен Варна, кампанията обхваща още 6 града в страната – София, Пловдив, Бургас, Велико Търново, Габрово и Плевен. От пунктовете в София и Велико Търново вече има събрани около 6 хиляди книги.

Инициативата ще продължи до 31 август.

Чуйте подробностите в репортажа на Иван Барбов:

ВИЖТЕ ОЩЕ

Адресите без ток на 29 юли, четвъртък

На 29.07.2021 г. В периода 08:30 ч. до 16:30 ч...

публикувано на 29.07.21 в 06:28

Още по-горещо в четвъртък

И днес ще e слънчево и почти тихо, още по-горещо! Максимални температури между 36 и 41 градуса , по Черноморието, където ще духа слаб югоизточен вятър, следобед подсилен от бриза - от 28 до 33, за Варна около 32 градуса . На места във вътрешността отново ще има рекорди. Вчера такива бяха регистрирани в Русе, Силистра, Разград и Търговище, а в..

публикувано на 29.07.21 в 05:55

17 са новите случаи на коронавируса във Варна, 851 ваксинирани

216 са новите случаи на коронавирус у нас. Положителни са 1,37% от направените 15 749 теста. Само област Кърджали е без нито един нов регистриран случай. Варненска област е на четвърто място по новозаразени в страната със 17 случая, в Добричко са 3, а в Бургас и областта - 23. 7 702 са активните случаи в цялата страна. Хоспитализирани са 754..

публикувано на 29.07.21 в 04:34
Жители от 17 микрорайон във Варна

Облагородяване или застрояване – какво планира общината в 17 микрорайон във Варна и ще позволят ли варненци

Жители на 17 микрорайон във Варна се опасяват, че предвиденото облагородяване на района от община Варна всъщност цели промяна на категорията на определени площи за отдих в терени за застрояване. 17-ти микрорайон обхваща територията между бул. „Васил Левски“, бул. "Осми Приморски полк“, ул. „Мир“ и ул.„Царевец“. Проектът на общината..

публикувано на 28.07.21 в 21:27

Четирима души са подали жалба срещу Районния съд във Варна (обновена)

Четирима души са подали жалба срещу Районния съд във Варна, като сигналът е входиран през вчерашния ден в Районната прокуратура. Това съобщиха за Радио Варна от Апелативната прокуратура в морската столица. По неофициална информация, в жалбата е записано, че представители на Районния съд са организирали нелигитимно общо събрание на..

обновено на 28.07.21 в 18:38

Доброволци ще разясняват на варненци ползите от ваксинирането

Заболеваемостта във Варненска област се увеличава, към днешна дата коефициентът е  24 на 100 000 население. Това съобщи д-р Дочка Михайлова -директор на РЗИ във Варна. Няма заразен медицински персонал и деца и персонал в детски градини и ясли. 23 са заетите легла в здравните заведения в града и региона, 61 са свободните. Д-р Михайлова коментира,..

обновено на 28.07.21 в 17:37

Президентът Радев: Партиите да се разберат възможно най-скоро за кабинет

Парламентарно представените политически сили трябва възможно най-скоро да намерят формулата за съставяне на редовно правителство в интерес на българското общество. Това се казва в позиция на държавния глава Румен Радев относно връчването на мандат за съставяне на правителство. "Президентът, изпълнявайки конституционните си задължения, има готовност..

публикувано на 28.07.21 в 17:37