Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Не изхвърляйте старите вещи, дарете ги на музея!

| обновено на 23.07.21 в 10:48
7
Снимка: Отдел „Най-нова история“ към РИМ-Варна

Отдел „Най-нова история“ към Регионален исторически музей-Варна (РИМ – Варна) спечели финансиране по проект за модернизиране на оборудването си. Сумата е 15 хиляди лева и е придобита в рамките на конкурсна сесия за финансиране на проекти в областта на движимото културно наследство и визуалните изкуства 2021 г., чийто оператор е Министерството на културата.

Целта е правилно и рационално да се съхраняват многобройните музейни ценности.

Как точно ще се използват парите и какво съдържа фондът на отдел „Най-нова история” научаваме от разговора на Светлана Вълкова със завеждащия отдела Златка Антова.

Средствата ще бъдат използвани за оборудване на двете фондохранилища в този отдел, които се намират в сградата на Археологическия музей. Това са хранилищата, с които основно работим и искаме да направим подобрения, защото от 80-те години, когато е открит музеят, почти никакви ремонти на са правени. Материалите идват ежедневно.  Този отдел е с най-бързо нарастващи фондове и по някакъв начин трябва да съхраняваме адекватно цялото това богатство. Главните цели са сортиране, лесен достъп и запазване на експонатите. Отделът обхваща годините след Втората световна война до наши дни. Материалите са разнообразни, разнородни- по обем, вид и др. Ние нямаме крайна граница на периода. Проблемът на този огромен период е, че той се увеличава с всеки изминал ден. Освен целия социалистически период ние обхващаме и периода след 1989 година.

Как се попълва този фонд и даряват ли хората много неща?

Хората даряват, но един от проблемите е, че не всички знаят за съществуването на този отдел. Поради незнанието, че съвременни предмети могат да намерят мястото си в музея, често те биват изхвърляни и се стига до там ние да ги вземаме от боклука, за да ги запазим.

Какво биха могли да дарят хората, което наистина да Ви е полезно?

Събираме всичко: документи, снимки, предмети от бита (посуда, облекло, ученически пособия, детски играчки). Ако някой реши, че нещо вече не му трябва, като например комплект прибори за хранене, може да ни го предостави. Преценяваме на момента експоната, водим се от това дали го имаме и доколко си струва да го запазим, ако не е в добро състояние.

Събираме всякакъв веществен материал от всекидневието на хората.

Кои са най-странните предмети, които могат да бъдат видени?

Някои уреди, които са изключително непознати за младите хора. Едни от най-странните неща са ръчна пералня от 50-те години, приличаща на сейф фурна, кухненски предмети, включително чушкопек, игла за ловене на бримки. Има много предмети и пособия от периода от 50-те до 70-те години, които са излезли от употреба, но пък влизат в музея, което е добре дошло за нас.

Подробностите чуйте в звуковия файл:

Снимки: РИМ- ВарнаГалерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

"Барут и мастило" - амбициозен проект на учители от Варна

Историята е важна част от живота на всяко общество. Факт е, че тя може лесно да бъде манипулирана, затова са историческите факти, които всяка нация пази в места като Държавния архив, например.  Срещаме ви с учителите по БЕЛ и история Яница Петрова и Любомир Ангелов, които водени от желанието да предадат на учениците знания за исторически личности..

публикувано на 23.09.21 в 09:54
Тома Белев

Тома Белев: Европа повече няма да плаща за корупцията в България

Най-скандалните заменки у нас са тези в района на „Камчийски пясъци”. Всички институции носят отговорност за тези заменки. Това каза в обзорното предаване на Радио Варна „Позиция” Тома Белев от Асоциацията на парковете. Той припомни, че от Коалиция “За да остане природа в България” и инициативата “Зелени закони” настояват за развалянето на..

публикувано на 21.09.21 в 10:03

Калин Врачански в кожата на Борис от "Тютюн": Жаждата за власт води до духовен разпад на личността

Дългоочакваната премиера на „Тютюн“ от Димитър Димов, един от най-важните акценти в юбилейната програма на Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ за неговата 100-годишнина, е на 20 и 21 септември  от 19.00 часа на Основна сцена. Това е първата театрална постановка в България по легендарния роман, една от 10-те любими книги на българите, според..

публикувано на 20.09.21 в 11:15

По-различен поглед към личността на Иисус Христос в нова книга

Излезе от печат поредната монографията на доцент иконом Теодор Стойчев . Тя е озаглавена „Бог, Който се яви в плът. Актуални проблеми на новозаветната христология“ . Авторът е свещеник във Варна и преподавател по Свещено Писание на Новия Завет в богословската специалност на Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“...

обновено на 16.09.21 в 13:19

Училището не е мъчилище, а светилище

Яница Петрова и Любомир Ангелов са сред младите преподаватели, отдали се на работата с деца. Важно е учителят да има подход и отношение към децата, за да могат те да заобичат и предмета, категорични са двамата. Съвременното поколение е много различно, затова учителите трябва да са гъвкави и иновативни, категорични са младите учители. И..

публикувано на 15.09.21 в 11:25
Любомир Бенковски - Бенджи

Един терабайт от живота във Варна през фотообектива на Любомир Бенковски - Бенджи

Историята на Варна през последните 21 години, запечатана в снимки, влиза в Държавния архив за съхранение. Един терабайт от живота и знаковите събития в града през обектива на фотографа Любомир Бенковски - Бенджи остават за поколения наред. Един от последните действащи фоторепортери на Варна предостави безвъзмездно ценните кадри, за да се помнят...

публикувано на 14.09.21 в 11:30
Иво Величков

Психологът Иво Величков: Има ли проблем, има и решение

Иво Величков е психотерапевт с повече от 20-годишен опит в областта, автор на „ Тайните на хипнозата“ , многократно издавана у нас и в чужбина. Председател e на Българска Асоциация по Хипноза . Завършил е философия в СУ "Св. Кл. Охридски", психология в НБУ и клинична хипноза в London College of..

публикувано на 13.09.21 в 10:50