Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

На 25 юли църквата почита паметта на света Анна

Снимка: архив БНР

Българската православна църква отбелязва зачатието на света Анна на 9 декември, а нейната смърт – на 25 юли.

Света Анна е сочена от традицията за майка на Дева Мария и баба на Исус Христос. Тя е потомка на известен род – Аароновия. Култът към светицата се разпространява широко през VI век, когато в Константинопол е построена първата черква, носеща нейното име. Тя е смятана за покровител на полуостровите Квебек и Бретан, както и на родилките и миньорите, на брака, на майчинството, на семейството, на бременните, девиците и вдовиците.

Народът нарича празника Янино или Анино зачатие, Аньовден, Анино въведение, Света Ана Каталина. Освен с майчинството денят се свързва и с обръщането на Слънцето на изток, към пролет, денят започва да расте (колкото просено зърно или колкото скок на тригодишен елен). Ражда се нещо ново, нова светлина, ново време, Нова година, нов късмет. Нощта срещу празника се смята за най-дългата в годината (по стар стил празникът се е празнувал на 22 декември, денят на зимното слънцестоене). В Македония разказват, че на този ден 7 светии понасят слънцето на ръце и го „завъртат към пролет“, а на св. Вартоломей (11 юни) – „го завъртат към зимата“. На други места вярват, че обратното завъртане към зима става на Еньовден, 24 юни, когато св. Иван намята кожуха и се стяга за зима.

Според неканоничното Протоевангелие на Яков Анна и нейният съпруг Йоаким са посетени от ангел, който им съобщава, че ще имат дете. Анна обещава да посвети детето си на служба на Бог и на тригодишна възраст Мария е отведена във Втория храм. Историята е подобна на тази на Самуил, чиято майка също дълго време е бездетна и се нарича Ханна.

Източноправославната църква приема Света Анна още от 6 век, като тя и Йоаким са наричани Свети и праведни богоотци. Разказът на Протоевангелието на Яков е приет от Римокатолическата църква едва през ХIII век, като Анна е официално канонизирана през 1854 г.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Астрономическата есен настъпва с хладно и облачно време, възможни са превалявания

Днес облачността ще е променлива, често значителна. На места ще има краткотрайни превалявания. Ще духа слаб, по Черноморието до умерен предимно северен вятър. Максимални температури между 16° и 21°, за Варна около 19°. Вълнение на морето е 2 бала. Температура на морската вода около 22°. Изгрев на Слънцето за Варна в 6 часа и 57 минути,..

публикувано на 22.09.21 в 05:46

С редуцирана програма „МОРЕ ОТ РИТМИ” в Балчик ще има

11-о издание на международния фолклорен форум „Море от ритми“ ще има от 23 до 26 септември в Балчик.  Някои събития от програмата ще отпаднат – като дефилета и хоротеки, но конкурсната част остава при строго спазване на противоепидемичните мерки, контролиран достъп и дистанция, отбеляза Галина Гавраилова, директор на сдружението..

публикувано на 21.09.21 в 15:47

Варна се включва в Европейската седмица на спорта

За поредна година Варна се включва в Европейската седмица на спорта #BeActive, която ще се проведе в периода от 23-ти до 30-ти септември. Седмото издание на кампанията минава под мотото „Време е да бъдеш активен отново, нищо не може да те спре“. Целта е популяризиране на спорта и физическата активност, и насърчаване на здравословния начин на..

публикувано на 21.09.21 в 09:02

„Лесна работа“: Време за капучино роман

Здравейте! Нямам търпение да ви поканя на едно специално събитие: ексклузивното представяне на хумористичния роман "Лесна работа" във Варна! Кога? На 27 септември – в понеделник, от 18:00 часа. Къде? В Арт салона на Радио Варна. Защо? Това го чуйте много внимателно! За да се посмеем заедно! Ето как ви предлагам да започнем следващата седмица: В..

публикувано на 20.09.21 в 17:23

БНР и Музикаутор популяризират българската музика със съвместен проект

БНР и Музикаутор със съвместен проект за популяризиране на българската музика. „Земя на таланти“ – съвместна кампания на Музикаутор и Българското национално радио за насърчаване и популяризиране на българското музикално творчество чрез подкрепените проекти по Културния фонд на Музикаутор стартира на 20 септември. „Създават се много нови български..

публикувано на 20.09.21 в 16:55

"Живот от живота" спечели голямата награда на фестивала на червенокръстките филми във Варна

Здравният филм "Живот от живота" на режисьора Стефан Командарев спечели голямата награда на 19-то Международния фестивал на Червенокръстките и здравни филми ,който приключи във Варна. Членът на журито на форума Велина Марковска покани варненци и гостите на града, тъй като филмът ще бъде показан тази вечер на входа на Морската градина. Останалите..

публикувано на 20.09.21 в 14:59

Издирва се унищожителят на графита, който фестивалът "Виа Понтика" подари на Балчик преди дни

Едва няколко дни оцеля графитът на четвърта буна, направен в рамките на фестивала на младите в изкуството Виа Понтика в Балчик. По сведения на очевидци малко преди обед вчера млад мъж, облечен в черни дрехи, заличил със сива боя красивия надпис. Било му наредено от Общината, отвърнал той на минувачите, които, възмутени, го попитали защо прави това...

публикувано на 20.09.21 в 14:35