Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Иван Нейков: Преизчисляването на пенсиите е добра новина

Иван Нейков
Снимка: БГНЕС

Днес Националният съвет за тристранно сътрудничество ще обсъжда бюджета на държавното обществено осигуряване и предложението за преизчисляването на пенсиите от 1 октомври. Служебното правителство предлага увеличението да е с 12,5 процента, като минималната пенсия да стане 340 лева. Пенсионерите с най-ниски пенсии ще получат добавки до линията на бедност, която за тази година е 369 лева.

Според бившият социален министър Иван Нейков това е добра новина. В интервю за Радио Варна обаче той подчерта, че има резерви към поредното увеличение на пенсиите по административен път.

"Премахването на несправедливата разлика между старите и новите пенсии е нещо, за което се говори от 10 години. Така че това е добра новина. Има още една добра новина - тезите на експертите най-после са чути и служебното правителство приема правилна стъпка, а именно - тогава, когато размерът на пенсията е под прага на бедността, да бъде предоставяна помощ чрез механизмите на социалното подпомагане. Има и лоша новина - това е подходът, който се прилага от последните години за административно увеличение на най-ниските пенсии", каза Нейков.

Според него, следващото редовно правителство ще продължи политиката на служебния кабинет относно пенсиите. Иван Нейков смята, че "редовното правителство няма да посмее да даден заден ход, както не посмя служебният кабинет да спре плащането на 50 лева към пенсиите. В социалната сфера има един закон - много лесно се дава нещо, но много трудно се спира това, което веднъж е дадено".

Междувременно социалният министър Гълъб Донев съобщи, че се очаква линията на бедност догодина да е 411 лева, което автоматично ще повиши размерът и на пенсиите.


ВИЖТЕ ОЩЕ
Тома Белев

Тома Белев: Европа повече няма да плаща за корупцията в България

Най-скандалните заменки у нас са тези в района на „Камчийски пясъци”. Всички институции носят отговорност за тези заменки. Това каза в обзорното предаване на Радио Варна „Позиция” Тома Белев от Асоциацията на парковете. Той припомни, че от Коалиция “За да остане природа в България” и инициативата “Зелени закони” настояват за развалянето на..

публикувано на 21.09.21 в 10:03

Калин Врачански в кожата на Борис от "Тютюн": Жаждата за власт води до духовен разпад на личността

Дългоочакваната премиера на „Тютюн“ от Димитър Димов, един от най-важните акценти в юбилейната програма на Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ за неговата 100-годишнина, е на 20 и 21 септември  от 19.00 часа на Основна сцена. Това е първата театрална постановка в България по легендарния роман, една от 10-те любими книги на българите, според..

публикувано на 20.09.21 в 11:15

По-различен поглед към личността на Иисус Христос в нова книга

Излезе от печат поредната монографията на доцент иконом Теодор Стойчев . Тя е озаглавена „Бог, Който се яви в плът. Актуални проблеми на новозаветната христология“ . Авторът е свещеник във Варна и преподавател по Свещено Писание на Новия Завет в богословската специалност на Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“...

обновено на 16.09.21 в 13:19

Училището не е мъчилище, а светилище

Яница Петрова и Любомир Ангелов са сред младите преподаватели, отдали се на работата с деца. Важно е учителят да има подход и отношение към децата, за да могат те да заобичат и предмета, категорични са двамата. Съвременното поколение е много различно, затова учителите трябва да са гъвкави и иновативни, категорични са младите учители. И..

публикувано на 15.09.21 в 11:25
Любомир Бенковски - Бенджи

Един терабайт от живота във Варна през фотообектива на Любомир Бенковски - Бенджи

Историята на Варна през последните 21 години, запечатана в снимки, влиза в Държавния архив за съхранение. Един терабайт от живота и знаковите събития в града през обектива на фотографа Любомир Бенковски - Бенджи остават за поколения наред. Един от последните действащи фоторепортери на Варна предостави безвъзмездно ценните кадри, за да се помнят...

публикувано на 14.09.21 в 11:30
Иво Величков

Психологът Иво Величков: Има ли проблем, има и решение

Иво Величков е психотерапевт с повече от 20-годишен опит в областта, автор на „ Тайните на хипнозата“ , многократно издавана у нас и в чужбина. Председател e на Българска Асоциация по Хипноза . Завършил е философия в СУ "Св. Кл. Охридски", психология в НБУ и клинична хипноза в London College of..

публикувано на 13.09.21 в 10:50
“Четем с Ася и Явор”, буквар за ученици с различен майчин език

Първият буквар за ученици с различен майчин език вече е факт и е достъпен безплатно

Букварът “Четем с Ася и Явор” e разработeн от логопед и специалисти по ранно двуезично развитие. Това е първият български буквар за ученици с различен майчин език от българския, които нямат достатъчно развити езикови умения на български език при постъпване в училище. Той е достъпен безплатно на сайта  prepodavame.bg  и учителите могат да го..

публикувано на 13.09.21 в 08:32