Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Близо 1000 родители от Варна са подали заявления за помощта от 300 лева за учениците първи и осми клас

Снимка: Радио ВИДИН

Започна подаването на заявления за еднократна финансова помощ от 300 лева за всички семейства, чиито деца са записани за първи път в първи или осми клас в държавно или общинско училище през учебната 2021/2022 година.

В община Варна до момента за първокласници са подадени 765 заявления, а за учениците, които ще са в 8 клас са 219, каза за Радио Варна Адриана Григорова, директор на Агенцията за социално подпомагане във Варна.

Средствата се отпускат независимо от доходите на родителите при условие, че децата им живеят постоянно в страната и не са настанени за отглеждане извън семейството. Помощта се предоставя и за деца, настанени в семейства на роднини и близки и приемни семейства, както и на настойник/попечител, който отглежда такова дете. Финансовата подкрепа се отпуска след подаване на заявление-декларация по настоящ адрес до съответното районно кметство, като крайният срок за подаване на заявления е 15 октомври. Три са начините за кандидатстване - на място в районното кметство по адресна регистрация, по пощата или по електронен път, каза още Адриана Григорова.

Средствата ще бъдат отпуснати в два транша по 150 лева. Първата част ще бъдат преведени след началото на първия учебен срок, а втората след като детето започне втория учебен срок. Ако детето не посещава училище, а родителите са подали заявления за еднократна финансова помощ и са я получили, ще се наложи средствата да бъдат върнати на държавата, каза още Адриана Григорова.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Нови правила за международните пътувания във Великобритания

Считано от 4 октомври 2021 г., Англия опростява системата за международни пътувания, свързана с пандемията от коронавирус, включително за български граждани, съобщиха от МВнР. По информация на посолството ни в Лондон властите премахват сегашната „светофарна система“ на оценяване на съответните държави, като тя ще бъде заменена с единен „червен“..

публикувано на 21.09.21 в 17:24
Ваксина

Едва 0,5% от децата и младежите в област Добрич са ваксинирани

Медицински център „Вива Феникс“ в Добрич и общопрактикуващият лекар от Каварна Евгени Чобанов получиха грамота от Министерството на здравеопазването за проявен висок професионален ангажимент и високо старание, постигнати резултати и съпричастност към имунизационната кампания в страната. Най-голяма активност във ваксинирането в област Добрич е имало през..

публикувано на 21.09.21 в 16:58

Цигарите и алкохолът с нови бандероли от Нова година

Тютюневите изделия и бутилираните алкохолни напитки ще се продават с нов бандерол от 1 януари 2022 година. Новите образци са утвърдени от министъра на финансите три месеца преди влизането им в сила, като заповедите за утвърждаване са публикувани в днешния брой на Държавен вестник. Единичните цени на бандеролите се запазват, като за тютюневи изделия е..

публикувано на 21.09.21 в 16:53
хотел вероника

Само един влиза в затвора за срутването на хотел "Вероника" и смъртта на четирима работници

Само собственикът и управител на фирмата подизпълнител получава ефективно наказание за срутването на хотел "Вероника" и причинената смърт на четирима работници на обекта. Апелативен съд – Варна потвърди изцяло присъдата на Варненския окръжен съд по делото, съобщават от пресслужбата на Апелативен съд- Варна. Подсъдимите Георги Г. и Пламен Н. са признати..

публикувано на 21.09.21 в 16:47
Жители на Айтос протестират отново

Камера за скорост и контрол с мобилен кантар за тировете в Айтос

След трагичния инцидент в Айтос поставят стационарна камера за контрол на скоростта и мобилни кантари, които ще мерят теглото на ТИР-овете, преминаващи през града. По основния път на тежките машини ще има и постоянно полицейско присъствие. Това съобщи пред жителите на Айтос днес зам.-директорът на ГДНП старши комисар Борислав Муеров. Заедно с него на..

публикувано на 21.09.21 в 15:57

Търси се собственикът на изгубен ключ от лек автомобил Шкода

Търси се собственикът на изгубен ключ от лек автомобил Шкода. Ключът е намерен в района на Морската градина, около сградата на Радио Варна. Може да се получи срещу съответно описание от собственика при охраната в Радио Варна.

публикувано на 21.09.21 в 15:40

Три лъва на оригиналния държавен герб от времето на цар Иван Шишман

Бронзова пластина, която се е носела като висулка, с щампован герб на Царство България, от 14 век, края на управлението на цар Иван Шишман, е открита в землището на община Аврен, Варненска област. На накита, който е възможно да е част от огърлица, са изобразени три лъва. Откритието оповести проф .Николай Овчаров, пластината беше предадена на Игор..

публикувано на 21.09.21 в 14:58