Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Лесна работа“ – Разкошното варненско лято

Снимка: varna.bg

Коментар на Даниела Иванова.
Аудио файлът е със субтитри

Здравейте! В края на юли, в сърцето на лятото. Когато по изгрев морето нежно подрежда мидички по плажа и пясъчните замъци от предния ден кротко се разтварят в прегръдката на вълните.

Разкошното варненско лято! Във всичките му искрящи форми. Домовете се пукат по шевовете от гости, а стопаните се разкъсват емоционално между радостта от жадуваните срещи с приятели, наминали за малко от другия край на света и нестихващия поток от роднини, които от есен до пролет брилянтно се справят без нас, но през лятото внезапно ги връхлита непреодолима нужда да ни предадат почитанията си на живо... поне за две седмици. Иска ли питане: през юли. И, естествено, с всички съпътстващи ритуали: до обяд – плажче, вечер – малко културка, по-късно вечер – споделени истории над безкрайни питиета, на следващата сутрин: ние - недоспали преди работа, а те – нетърпеливи да споделят подробни планове за предстоящото сладко правене на нищо край брега на морето.

Разкошното варненско лято... С всичките му гледни точки.

Днес:

Весел глъч, музика от заведенията, аромат на пържен сафрид, дълги компании по залез.

Преди четирдесет и пет години:

Същият шарен свят. Жените гордо разхождат  ръчно плетени шалове, а децата очакват с нетърпение да минат през сладкарницата, в която голямата атракция е сладоледът със забодени в него плюшени фигурки на дървени клечки. Палячовци, слончета, балеринки. Весели детски колеции с юлско настроение. На входа на Морската градина прожектират „Ну, погоди!“ и докато малките гледат, бащите им кроят общи планове за почивните дни. На пръв поглед сюжетите изглеждат повече трапезни, отколкото генерални: къде има миди, край коя скала ще се гмуркат събеседниците, кога ще ловят, кой ще чисти мидите, по каква рецепта ще ги сготви. Накрая уточняват главното: гостоприемния двор, в който ще се събере приятната компания. Всъщност, основното събитие е „Лято край морето“.

Преди деветдесет и пет години:

Юли отново е празник. Тогава Варна слага началото на първите български народни музикални тържества. Ентусиазъм, красива музика, лятно настроение, юлско море, великолепно начало!

Атмосферата на варненските музикални вечери започва от гарата, препълнена с посрещачи и огласявана от овации, докато от влака слизат композиторът Добри Христов, маестро Георги Атанасов, бележити музиканти и диригенти и целият лейбгвардейски оркестър.

И никога не свършва. Ще я има, вероятно, докато има море, хора и музика. Защото основното събитие винаги е „Лято край морето“.

Представяте ли си тогавашното забележително шествие, което тръгва от перона и се насочва към бъдещето? Предвождано от военен оркестър. Статия във вестник „Киноек“ описва как развълнуваните гости и посрещачи преминават през „Мусалата“ и Морската градина. Впрочем, сред посрещачите са братята Панчо и Любен Владигерови.

Разкошното варненско лято, в което година след година шареният човешки поток се променя.

Други са хората в летния театър и по крайбрежната алея. Различни са стиловете в облеклата, любимите песни, заглавията на модните ястия, тенденциите в прическите и в разговорите...

Но морето е неотлъчно тук и винаги има празник.

Край морето е лесна работа да продължиш историята и да се радваш на живота.

Аз съм Даниела Иванова и ви желая да цените разкошното варненско лято. Във всичките му форми. Морето – този магнит за радост, ще помогне. Винаги помага.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Котаракът Владислав

Кой е котаракът Владислав и къде живее?

Най-известният котарак в България безспорно е котаракът Гого, който живее в библиотеката в Пловдив. Подобна радост обаче имат и в кметството в район Владиславово във Варна. Котаракът живее в коридора на информационния център. Има си къщичка от кашони на която пише „Котешката къща на Владислав“. Има и други екстри – купички за вода и храна и..

публикувано на 20.04.24 в 07:30

Варна ще отбележи 148 години от избухването на Априлското въстание

Варна ще отбележи 148-годишнината от избухването на Априлското въстание с общоградското поклонение пред паметника на Георги Бенковски в Морската градина. Събитието ще бъде на 20 април, събота, от 10 часа , и ще бъде съпроводено с военен ритуал по полагане на венци и цветя и заупокойна молитва за загиналите герои. Организатори на общоградското..

публикувано на 19.04.24 в 11:24

Доброволци към пожарната се събират в Белослав

Доброволните формирования за действие при бедствия, аварии, пожари и извънредни ситуации, създадени към общинските центрове във Варненска област, провеждат областен преглед в Белослав. Организатори на прегледа, който започва в 9 часа, са Районната служба " Пожарна безопасност и защита на населението" във Варна и кмета на Белослав инж. Деян Иванов...

публикувано на 19.04.24 в 08:36

Фестивал "Зелена Варна" ще се проведе тази събота

По повод "Деня на Земята" 22 април еко организации ще проведат еднодневен фестивал „Зелена Варна“. На него ще бъдат представени устойчиви практики за по-чиста околна среда, приложни техники, ще има работилници,   размяна на дрехи и книги за всички възрасти и лекции с екологична насоченост. За първи път се организира и размяна на семена на..

публикувано на 19.04.24 в 07:59

Предстои авто-мото изложбата "Ние сме България" този уикенд

Предстоящото авто-мото събитие „Ние сме България“ представлява вълнуващо изложение на автомобили, брандирани със символите и цветовете на България . Уникално по своя формат, събитието e своеобразен празник не само на българското наследство и култура, но и на националната гордост. Единствена по рода си, автомобилната изложба- конкурс ще..

публикувано на 18.04.24 в 14:28

Ученици от Добрич организират книжен благотворителен базар в подкрепа на онкоболни

Училищната общност на Профилираната гимназия по туризъм и предприемачество „Райко Цончев“ в Добрич организират поредната си благотворителна кампания. За своя кауза тази година те са избрали „Дом за онкоболни“ във Варна. През пролетната ваканция ученици, учители и родители посещават дома за първи път и помагат в пролетното му почистване и облагородяване..

публикувано на 18.04.24 в 11:24
Проливен дъж се изля над Варна

Варна е с най-много дъжд по Черноморието

17 литра на кв.метър е количеството на валежа във Варна Това е най-обилният валеж по Черноморието в рамките  за последните 12 часа. Към 9 часа температурата е 9 градуса и продължава да вали слабо. В Бургас е 10 градуса със слаб дъжд, в Шабла 9 градуса, вали слаб дъжд, 3 л. На кв.м., Нос Калиакра 9 градуса, вали умерен дъжд, 5 л.на кв. м., Нос Емине..

публикувано на 18.04.24 в 09:46