Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Жители на кв. "Левски" се притесняват да не презастроят 17-и микрорайон

Граждани се срещнаха с общинския съветник Христо Атанасов, за да изложат опасенията си, свързани със 17-и микрорайон, а именно – да се превърне в апетитна зона за високо презастрояване. Това заяви от името на гражданите Микаела Левенова, собственик на имоти в района и юрист. 

"Озеленяването в квартала е изпълнено още при построяването му, което е започнало през 1962г. През 2015г. е направена проверка относно собствеността на парцелите. Под действието на стария закон е започнало изграждането на кв. „Левски“ и кв. „Чайка“. Тогава са отчуждавани имоти и са обезщетявани старите собственици, като е извършено парцелиране на целия квартал и с отделни заповеди са направени улиците, озеленяването и градинките. Парцелите са останали собственост на жилищните блокове, което се счита за държавна собственост. Земята е калкулирана в правото на строеж", обясни Левенова.

Известна е порочната практика, при която по-големите тревни площи в страната, които са озеленявани през 60-те и 70-те години, и би следвало да се актуват като публична общинска собственост,  за да не могат да се продават, се обособяват по-малки парцели от тези площи и те се актуват като частна общинска собственост.

 Възможно е на мястото на детска площадка, която е премахната заради сигнали и оплаквания, да се издигне многоетажен блок. Зелените площи и детските площадки благоприятстват децата и гражданите, изказа притеснението си Левенова, като каза че надеждите на всички е да се гарантира, че децата ще имат зеленина.

Христо Атанасов, зам.-председател на общинския съвет във Варна и председател на ПК "Благоустройство" към местния парламент посъветва гражданите да опишат подробно всички засегнати по време на срещата точки и се зае да бъде свикана специална комисия, на която да се обърне внимание на този казус и да се отнесе решението към предстояща сесия на Общинския съвет наесен. Той обаче заяви, че градът се променя и е логично да се търсят решения в посока модернизация:Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Празник на Добрич

Добрич днес отбелязва своя празник, който почита влизането на българската войска в града на 25 септември 1940 година, след като той е освободен от румънска власт. До присъединяването на Южна Добруджа отново към пределите на България се стига след продължителни дипломатически преговори, завършили с подписването на 7 септември 1940 година на..

публикувано на 25.09.21 в 09:02
КОВИД 19

1904 са новите случаи на коронавирус

1 904 са новите случаи на коронавирус, установени у нас през последното денонощие, показват актуализираните данни на Единния информационен портал. Положителните проби са 7,84 процента от направените над 24 200 теста. 341 са откритите инфекции в София, следват..

публикувано на 25.09.21 в 06:51

Топло за септември

Днес ще има променлива облачност, често намаляваща до слънчево време. Ще е почти тихо, по Черноморието сутринта все още ще духа слаб вятър от запад-северозапад, а около и следобед слаб до умерен югоизточен. Максимални температури между 21 и 26, за Варна около 24 градуса. Вълнение на морето 2-3 бала.Температура на морската вода около..

публикувано на 25.09.21 в 06:40

Полицията разпита нападателите на мобилния ваксинационен пункт във Варна

В първо управление на МВР във Варна бяха разпитани гражданите, които влязоха в конфликт с екипа от мобилния ваксинационен пункт на входа на Морската градина, който след това беше временно затворен. Група техни симпатизанти се събраха пред сградата на управлението, за да изразят подкрепата си за тях.  Един от тях беше варненецът Наум Наумов:..

публикувано на 24.09.21 в 16:25

Търсят варианти за разтоварване на заседналия кораб край Камен бряг

Търсят се варианти за разтоварване на заседналия товарен кораб край Камен бряг. Заради плитчините и скалистия район е невъзможно повече от един плавателен съд да се приближи до мястото на инцидента. Укрепиха кораба при скалите на Камен бряг, изтеглянето предстои (СНИМКИ/ВИДЕО) Тези дълбочини не се използват за корабоплаване и не могат баржа и..

публикувано на 24.09.21 в 15:52

Над 50% по-голям добив на пшеница тази година

Добитата пшеница през 2021 г. е с 52% повече от предходната година, която беше изпълнена с редица проблеми в зърнопроизводството. Това е най-добрата година от 2017 г. насам за сектора у нас. Това заяви министърът на земеделието, храните и горите проф. д-р Христо Бозуков по време на видеоконферентно заседание на Консултативния съвет по зърно. Той..

публикувано на 24.09.21 в 15:08
Електрически тротинетки

Полицията: Забранено е деца под 14 години да карат електрически тротинетки

Правилата за движение с индивидуални електрически превозни средства или така наречените електрически тротинетки са регламентирани в Закона за движение по пътищата, още от 7 юли 2020 година . Този вид превозни средства се използват все по-често в градски условия и нерядко се констатират случаи на груби нарушения на правилата за управление, подчертават..

публикувано на 24.09.21 в 14:59