Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

46 % от децата и младежите в България са функционално неграмотни

Снимка: Pixabay

Функционалната неграмотност или неумението да прилагаме придобитите знания, е проблем, пред който обществото ни е изправено от години. 

Едно от последните изследвания на Програмата за международно оценяване на учениците (PISA) показва, че 46% от децата и подрастващите в България са функционално неграмотни. Тази тревожна тенденция трябва да накара държавата и институциите да погледнат сериозно на проблема, каза за „Радио Варна” д-р Йорданка Ненчева, председател на Асоциация „Да съхраним жената”, която заедно с Икономическия университет във Варна организира международен форум посветен на борбата с функционалната неграмотност. 

Събитието започва днес и ще продължи до 31 юли. В него ще вземат участие представители на още 6 държави, които са партньори в международния проект "Да се изправим срещу функционалната неграмотност". 

Според д-р Ненчева, проблемът се корени още от най-ранна детска възраст. 

"Децата трябва да се учат на трудови навици и творчество още в детските градини и училищата за да могат да прилагат и на практика придобитите знания. Да умеят да функционират и да вземат правилните решения. Например, за да измажеш една стая, трябва да можеш да сметнеш квадратурата й. Изследвания показват, че голям процент от инцидентите на пътя се дължат на функционалната неграмотност на шофьорите и невъзможността да вземат правилно решение и да направят точна преценка за разстоянието и скоростта", каза д-р Ненчева. 

Проблемът с функционалната неграмотност е често срещан и в другите държави. 

"Италианците признават, че 38% от пълнолетното им население е функционално неграмотно. За разлика от нас обаче, в Италия, Полша и Франция например, имат изградена система за неформално обучение на възрастните, която включва посещения на курсове за компютърна грамотност и други разнообразни дейности", поясни д-р Йорданка Ненчева. 

Чуйте подробностите в репортажа на Иван Барбов: 


ВИЖТЕ ОЩЕ

Жребий за купата на България, 1/8 финали

1/8-финали за Купата на България: Левски – Септември (Симитли) Лудогорец – Локомотив (ГО)/Ботев (Враца) Левски (Крумовград) – Монтана Септември (София) – Етър Левски (Лом)/Локомотив (София) – Локомотив (Пловдив) Славия – Пирин (Благоевград) ЦСКА – София – Арда (Кърджали) Берое – Черно море Двубоите ще се играят на 26, 27 и 28 октомври, като..

публикувано на 23.09.21 в 19:31

Близо 40% от варненци са преброени

Преброяването във Варненска област върви успешно, въпреки недостига на 250 преброители. Това коментира Деян Славов, директор на Териториалното статистическо бюро във Варна. От 7 до 21 септември са се преброили на хартиен носител 28 588 души от Варна и областта, а електронно-146 869 души, или 37,3 процента. Скоро на обособени места в кметства или..

публикувано на 23.09.21 в 17:45
Снимката е илюстративна.

Прекратяват издирването на изчезналия в морето край Каварна рибар

Прекратява се операцията по издирването на 48-годишният мъж, изчезнал в морето край Каварна, който е влязъл с професионално оборудван риболовен кораб. Tова съобщи във Варна Румен Николов-главен директор на главна дирекция "Аварийно-спасителна дейност" в Морска администрация. По думите му периметърът на издирване е станал твърде голям, предвид..

публикувано на 23.09.21 в 17:00

Плаващ кран и баржа отиват до заседналия кораб край Камен бряг

Прекратява се операцията по издирването на 48-годишният мъж, изчезнал в морето край Каварна, който е влязъл  с професионално оборудван риболовен кораб, съобщи във Варна Румен Николов - главен директор на главна дирекция "Аварийно-спасителна дейност" в Морска администрация. "Търсенето, целенасочено, няма да продължи повече. Излъчва се сигнал по..

публикувано на 23.09.21 в 16:19

Болниците във Варна сами решават дали да възстановят плановите операции и приема

Лечебните заведения във Варна ще решават самостоятелно дали да възстановяват плановия прием и плановите операции, съобразно ковид ситуацията. Очаква се Областният кризисен щаб на свое онлайн заседание да гласува отпадане на забраната, казаха на брифинг областният управител  Марио Смърков и директорът на РЗИ-Варна д-р Дочка Михайлова. Това е добър вариант..

обновено на 23.09.21 в 15:03

Нивата на фини прахови частици във въздуха на Варна намаляват

Нивата на фини прахови частици (ФПЧ10) във въздуха на Варна в годишен аспект намаляват, но се запазва увеличен броят на допустимите превишения на средноденонощната норма. Това сочи отчетът за изпълнение на актуализираната „Програма за намаляване на емисиите  и достигане на утвърдените норми за вредни вещества в атмосферния въздух на община Варна“ за..

публикувано на 23.09.21 в 15:01

Георги Рачев: Предстои хубава златна есен

Максималните температури през почивните дни ще са почти летни. През следващата седмица отново ни очаква захлаждане, като това, което наблюдаваме в момента. Тази прогноза направи за Радио Варна известният климатолог проф. Георги Рачев: "В събота и неделя ще стане много топло, ще заприлича почти на лято. Имам предвид максималните температури, а..

публикувано на 23.09.21 в 13:28