Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За пожизнена чужда помощ за хората със Синдром на Даун ще се бори фондация от Варна

4
Микаела
Снимка: Фондация "Живот със Синдром на Даун"

Варненската Фондация „Живот със Синдром на Даун” продължава битката за промяна на Наредбата за медицинската експертиза в полза на хората със Синдром на Даун и тяхното качество на живот.

След като успя да извоюва пожизнено ТЕЛК решение и минимални 50% за основна диагноза за хората със Синдром на Даун, от фондацията недоумяват защо в наредбата не са разделени генетичните аномалии, които принципно се разделят на състояния с умствена изостаналост и на такива без умствена изостаналост, за да могат първите да имат право на пожизнена чужда помощ.

Синдромът на Даун е генетична аномалия, която винаги е придружена с умствена изостаналост, макар и в различна степен, каза за Радио Варна Силвена Христова председател на фондацията. Умствената изостаналост не може да се излекува и хората с тази аномалия могат да живеят качествено единствено с чужда помощ. В този вид,  без упоменаване на задължителна оценка с чужда помощ при хора с генетични аномалии с ментални проблеми, в Наредбата отново се осигурява възможност и предпоставка ТЕЛК-овете да ощетяват хората с ментални увреждания от необходима чужда помощ, да се проявява субективна оценка и да продължава да е налице корупцията,  каза още Силвена Христова:

„Чуждата помощ е необходима за хората със Синдром на Даун без значение дали те са със средна, умерена или тежка умствена изостаналост. Проблемът е, че всичко е под общ знаменател и не се разглеждат потребностите на хората с увреждания, затова е изключително важно чуждата помощ да бъде спомената в наредбата и тя да е за всички, които имат нужда от нея и които са с ментални проблеми.”


Фондация „Живот със Синдром на Даун” ще се бори по съдебен път, за да могат хората с тази генетична аномалия да имат качествена подкрепа, категорична е Силвена Христова. Тя допълни, че има притеснение от страна на  родителите дали ТЕЛК-овете ще отпуснат на децата чужда помощ или те ще бъдат ощетени.

Чуждата помощ се изразява във финансова и човешка подкрепа, като според състоянието, и разбира се оценката на детето, месечната сума е от 300 до 600 лева. Чуждата помощ се отпуска до момента, в който изтече ТЕЛК решението, а сега, когато то вече е пожизнено не се знае как ще се определя, каза още Силвена Христова.

Като майка на дете със Синдром на Даун тя е наясно, че чуждата помощ е необходима за цял живот. Трябва да има оценка за определен период, според израстването на децата. С всяка изминала година се оказва, че те имат все по-голяма нужда от подкрепа, защото някои не успяват да достигнат самостоятелност и независимост.


Снимките са на Фондация "Живот със Синдром на Даун"



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Без валежи и с малко слънце

Днес ще има променлива облачност, преди обяд на места намаляваща и до слънчево, но постепенно навсякъде ще се увеличи и вплътни и главно през нощта срещу събота от югоизток ще започнат валежи от дъжд. Ще духа слаб до умерен вятър от северозапад, който постепенно ще се преориентира от източна чевтвърт. Максимални температури между 12° и 17°, за..

публикувано на 19.04.24 в 05:51

Адресите без ток

В периода 15.04.2024 - 19.04.2024 от 09:00 ч. до 17:00 ч. , поради извършване на обслужване на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: с. Гроздьово – клиентите, електрозахранени от ТП 9 и МТП 10. Ще се редува поетапно изключване на отделни улици, така че да не се лишават от..

публикувано на 19.04.24 в 05:00

Ремонти във Варна и наесен

До края на май или началото на юни се очаква да приключат текущите ремонти в града и разчертаването на "зелената зона". Няма да има големи ремонти през туристическия сезон. Това каза кметът на Варна Благомир Коцев. Той коментира, че са налице пропуски в ремонтите по инфраструктурата, започнати преди изборите, главно заради това, че се извършват..

публикувано на 18.04.24 в 18:06

Поставят табели срещу дивото къмпингуване край Шкорпиловци и Камчийски пясъци

Поставят информационни табели в района на местностите Камчийски пясъци и  Изгрев-Хоризонт, които забраняват разполагането на кемпери, каравани, палатки и паркирането на МПС, съобщават от пресслужбата на община Долни Чифлик. Десетки каравани, кемпери и палатки вече освободиха местността Камчийски пясъци и плажа на Шкорпиловци след поставяне на..

публикувано на 18.04.24 в 16:55

Задвижват проекта за сграда на библиотеката във Варна

Задвижват проекта за сграда на библиотеката във Варна. Предприели сме всички възможни действия по обявяване на обществена поръчка за изграждане на библиотеката, за да може проектът да бъде реализиран. Това каза по време на пресконференция кметът на Варна Благомир Коцев. Той обясни, че разрешението за строеж от 2016 година е удължено с още 5 години, но..

публикувано на 18.04.24 в 15:05

2 май е неучебен за учениците във Варна

2 май ще бъде неучебен ден за учениците във Варна. Това съобщи на пресконференция днес кметът на Варна Благомир Коцев. Така почивните дни стават от 1 до 6 май, включително. 1 май е Ден на труда и е официален почивен ден, а дните от 3 до 6 май се отбелязват Великденските празници и Гергьовден - Ден на храбростта и Българската армия. Заповедта не важи..

публикувано на 18.04.24 в 14:55

Внесоха сигнал в прокуратурата срещу ръководителката на проекта за интегриран градски транспорт

Община Варна внесе сигнал до прокуратурата срещу ръководителката на първата фаза от проекта за интегриран градски транспорт Биляна Якова. Цялата преписка с обвиненията към нея вече са в прокуратурата, каза кметът Благомир Коцев по време на пресконференция. Той  допълни, че за системата са дадени милиони, а  услугата е почти нулева. Ние се опитваме сега..

публикувано на 18.04.24 в 13:27