Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Облагородяване или застрояване – какво планира общината в 17 микрорайон във Варна и ще позволят ли варненци

11
Жители от 17 микрорайон във Варна
Снимка: Д.Дончева

Жители на 17 микрорайон във Варна се опасяват, че предвиденото облагородяване на района от община Варна всъщност цели промяна на категорията на определени площи за отдих в терени за застрояване.

17-ти микрорайон обхваща територията между бул. „Васил Левски“, бул. "Осми Приморски полк“, ул. „Мир“ и ул.„Царевец“. Проектът на общината предвижда изграждане на спортни и детски площадки, кътове за отдих, подмяна на осветителните тела и озеленяване.

Проблемът е, че под маската на това облагородяване, общината се опитва да преобразува останалите малки части от общинските публични парцели  в общинска частна собственост, каза за Радио Варна Пламен Петров, който живее в района. И обясни как се случва това:

„Ето тука сме на едно игрище, което те искат да направят спортна площадка. В момента това е игрище за отдих, което е обект шеста категория и не изисква категория за строеж. Те искат да го направят спортна площадка, което означава автоматично да премине в обект пета категория и да има разрешение за строеж. Вижте какво става в Кайсиева градина? Под маската на облагородяването в момента строителните обекти са повече отколкото старите жилищни сгради.“Въпросният квартал е изграден от военни поделения и всички блокове са военни, разказа Пламен Петров. При самото им изграждане министерството на отбраната е било длъжно да закупи земята, върху която се изграждат блоковете и съответно прилежащите им части, според тогавашния закон. В момента прилежащите части представляват зелена площ, алеи и улици в квартала.

Проблемът започва през 1996 година, когато става промяна на статута на държавната земя в общинска публична собственост и по този начин се прехвърля на общините да управляват собствеността. Във въпросния 17 микрорайон, обаче, проблемът е малко по-различен, обясни Пламен Петров:

Министерството на отбраната е закупило земята, построява блоковете, след което апартаментите, които се продават на собствениците се продават с идеални части от земята. Т.е. собствениците на апартаменти имат части и от земята, която 1996 г. общината преобразува в общинска публична собственост. През 2012 г. се прави Общ устройствен план на Варна, в който общината актува част от имотите от общинска публична в общинска частна собственост и след това има възможност да се разполага с тези имоти както реши за добре.

Тези земи, които са станали общинска публична собственост навремето, всъщност са земи на хората. Де факто те са взети от тях без да им бъде платено или без да бъдат отчуждени. И част от хората все още не знаят това.“

Тази вечер /28.07.2021 г./ жители на 17 микрорайон се събраха, за да конкретизират в писмен вид исканията си за това как да изглежда квартала, в който живеят. Следваща стъпка е те да бъдат внесени като предложения до община Варна и да се започне конструктивен диалог за визията на района, а не тя да бъде спусната от администрацията. Да се чуе хората какво искат, а не своеволно да се извършват строително-монтажни дейности, каза Микаела Левенова, която също живее там. В най-кратък срок тези искания ще бъдат внесени в общината.Междувременно днес багери на фирмата изпълнител „Инжстрой“ започнаха строителни дейности в посочените за облагородяване площадки, въпреки уверението от страна на общината, че към момента такива няма да бъдат извършвани. Днес хората са преговаряли с представител на фирмата тези дейности да бъдат спрени. За утре /29.07.2021г./ създават организация да следят дали багерите отново ще започнат да работят.

Готови са на жива верига пред машините, за да не позволят зоните за отдих да бъдат разкопани, бетонирани и превърнати след време в терени за застрояване.

Най-големият страх за Елена Иванова:

"Да не стане нещо, от което после да хлъцнем - да излезе някоя сграда или нещо друго. Аз искам да има площадка за децата и за възрастните, но ако е паркинг и после асфалтиране не е нормално. И се тревожа, защото смятам, че не е редно да нямаме ние информация и да няма някакво обсъждане какво се случва. През 2015 - 2016 година участвах в тези събития и знам каква беше борбата. Знам как сме се карали за този канал да не го затворят, защото е опасно от наводнения и сега пак по същия начин тръгват и не се знае какво ще се случи. Ако трябва да се дежури, за да не се разкопае от багерите, аз съм "за", защото аз съм дежурила и съм пазила с мойта внучка, която беше на 5 години, да не режат дърветата на ул. "Железкова", защото имаше и такъв план да ги окастрят тези големи чинари и сме ги пазили. Не че накрая не направиха каквото бяха решили, но беше горе-долу поносимо. Този е начинът."

ВИЖТЕ ОЩЕ

Три влекача вероятно ще опитат да изтеглят заседналия кораб край "Яйлата"

Oще два влекача са тръгнали от пристанището във Варна към заседналия край „Яйлата“ товарен кораб Вера Су. Очаква се към обед с два влекача да започне изтеглянето на заседналия кораб "Вера су"-това съобщи капитан Живо Петров-изпълнителен директор на Изпълнителна агенция "Морска администрация".  Същевременно близо 200 тона от товара се превозват..

публикувано на 28.09.21 в 09:18

Акцията по претоварването на кораба край Яйлата е временно спряна

Акцията по претоварването на заседналия товарен кораб край местността „Яйлата“ е временно прекратена. Машината за пакетирането на азотния тор се е развалила, след което пренасянето на уреята е продължило чрез щипката на крана, като кадри, заснети през нощта, показват, че голяма част от опасния за екосистемата в морето товар се изсипва във..

публикувано на 28.09.21 в 08:40

"Промяната започва с теб" от Варна

"Младите хора трябва да бъдат действащи лица на Конференцията за бъдещето на Европа, защото бъдещето е тяхно". Това заяви в Страсбург Урсула фон дер Лайен, председател на Европейската комисия, в словото си за състоянието на Съюза, като обяви, че следващата 2022 г. ще бъде Европейска година на младежта. “Промяната започва с теб“ – под това мото..

обновено на 28.09.21 в 08:29

Две села и местности край Варна без вода днес

Спиране на водата има планирано за днес в две варненски села и местности край областния град. Без вода от 9 до 21 часа ще бъдат жители на селата Каменар и Куманово, а също и живеещите в местностите Телевизионна кула, Добрева чешма, Лозите, Черноморска панорама, Розмарин и част от местност Пчелина.  Причина за спиране на водоподаването е..

публикувано на 28.09.21 в 08:29

Торове от заседналия кораб се изсипват в морето

Част от товара на заседналия край местността Яйлата товарен кораб се изсипва в морето при претоварването му. Това показват видеокадри, публикувани на специализирания сайт maritime.bg. На тях се вижда как при пренасянето на азотния тор от кофата на крана опасният за екосистемата на водата товар се излива в морето. Операцията по разтоварването..

публикувано на 28.09.21 в 06:50

Варна е трета по брой новозаразени

141 са новите случаи на коронавирус във Варна, в Добрич са 52, в Бургас - 41. За цялата страна новозаразените са  2 536 при направени над 24 хиляди теста, показват данните в Единния информационен портал. Положителни са 10,5 процента от взетите проби. Починалите с Covid-19 са 149 души, от тях 10 са били ваксинирани. 2 268 са отчетени като..

публикувано на 28.09.21 в 05:53

Облачно с леко захлаждане

Днес облачността ще е променлива, в северната половина на района по-често значителна, но валежи са малко вероятни. Ще духа слаб до умерен вятър от изток, по крайбрежието следобед от североизток. Преобладаващи максимални температури между 18° и 23°, за Варна около 20°. Вълнение на морето 2-3 бала.Температура на морската вода 20°-21°...

публикувано на 28.09.21 в 05:51