Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Златен предмет откриха в Провадия-Солницата

3
Златна халка
Снимка: Провадия-Солницата

Златна халка е поредното забележително откритие на археолозите в Праисторическия солодобивен и градски център Провадия-Солницата. Халката е изработена от златна тел, има неправилна кръгла форма и диаметър около 20 мм, каза за Радио Варна проф. Васил Николов, ръководител на разкопките. Теглото й е 1,18 грама. Много вероятно е да е била използвана като обеца. Златният предмет е намерен в пласт от края на късния халколит и датира около 4400 г. пр. Хр., каза още професорът.

Предметът е условно казано обеца, не изненадва, но потвърждава, че Провадия-Солницата е едно селище на богати хора, обясни проф.Николов.

„Нямам предвид, че самото злато е толкова ценно, защото златото по това време е белег за престиж и социален статус. С него не може да се пазарува нищо, защото солта са били първите пари. А златото е било само един от белезите на престижа на това селище като цяло.“Проф. Николов подчерта, че златната халка е била най-вероятно мъжко украшение, като украшение е условно казано, защото според него в праисторията няма украшения по начина, по който ние разбираме това, а всички такива предмети са белези на престиж и социален статус.

Подобен предмет досега не е бил откриван. Откривани са други по-дребни златни предмети.

Всеки ден археолозите откриват находки в обекта. Особено ценна и забележителна е тази на керамична женска фигура. Тя е открита в къснохалколитния пласт (от периода 4600 – 4350 г. пр. Хр.). Представлява горна част от керамична женска антропоморфна фигура с разперени встрани ръце. Според тълкуванията на специалистите позицията на жената може да се свърже с изпълняването на обред с обръщение към силата на прераждането и възраждането, която обикновено се определя като богинята Майка, затова и се предполага, че изображението е на жрица.


Сред другите по-ценни находки до момента са медни халки, медни сечива, каменни сечива, костени фигури, каремични съдове и др.

Праисторическият солодобивен център Провадия-Солницата приема посетители вече и в събота, като е необходимо предварително записване през фейсбук страницата на обекта.


Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Празник на Добрич

Добрич днес отбелязва своя празник, който почита влизането на българската войска в града на 25 септември 1940 година, след като той е освободен от румънска власт. До присъединяването на Южна Добруджа отново към пределите на България се стига след продължителни дипломатически преговори, завършили с подписването на 7 септември 1940 година на..

публикувано на 25.09.21 в 09:02
КОВИД 19

1904 са новите случаи на коронавирус

1 904 са новите случаи на коронавирус, установени у нас през последното денонощие, показват актуализираните данни на Единния информационен портал. Положителните проби са 7,84 процента от направените над 24 200 теста. 341 са откритите инфекции в София, следват..

публикувано на 25.09.21 в 06:51

Топло за септември

Днес ще има променлива облачност, често намаляваща до слънчево време. Ще е почти тихо, по Черноморието сутринта все още ще духа слаб вятър от запад-северозапад, а около и следобед слаб до умерен югоизточен. Максимални температури между 21 и 26, за Варна около 24 градуса. Вълнение на морето 2-3 бала.Температура на морската вода около..

публикувано на 25.09.21 в 06:40

Полицията разпита нападателите на мобилния ваксинационен пункт във Варна

В първо управление на МВР във Варна бяха разпитани гражданите, които влязоха в конфликт с екипа от мобилния ваксинационен пункт на входа на Морската градина, който след това беше временно затворен. Група техни симпатизанти се събраха пред сградата на управлението, за да изразят подкрепата си за тях.  Един от тях беше варненецът Наум Наумов:..

публикувано на 24.09.21 в 16:25

Търсят варианти за разтоварване на заседналия кораб край Камен бряг

Търсят се варианти за разтоварване на заседналия товарен кораб край Камен бряг. Заради плитчините и скалистия район е невъзможно повече от един плавателен съд да се приближи до мястото на инцидента. Укрепиха кораба при скалите на Камен бряг, изтеглянето предстои (СНИМКИ/ВИДЕО) Тези дълбочини не се използват за корабоплаване и не могат баржа и..

публикувано на 24.09.21 в 15:52

Над 50% по-голям добив на пшеница тази година

Добитата пшеница през 2021 г. е с 52% повече от предходната година, която беше изпълнена с редица проблеми в зърнопроизводството. Това е най-добрата година от 2017 г. насам за сектора у нас. Това заяви министърът на земеделието, храните и горите проф. д-р Христо Бозуков по време на видеоконферентно заседание на Консултативния съвет по зърно. Той..

публикувано на 24.09.21 в 15:08
Електрически тротинетки

Полицията: Забранено е деца под 14 години да карат електрически тротинетки

Правилата за движение с индивидуални електрически превозни средства или така наречените електрически тротинетки са регламентирани в Закона за движение по пътищата, още от 7 юли 2020 година . Този вид превозни средства се използват все по-често в градски условия и нерядко се констатират случаи на груби нарушения на правилата за управление, подчертават..

публикувано на 24.09.21 в 14:59