Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Младежи ще се борят с „ФАРС”- а по стените на сградите във Варна

Снимка: openartfiles.bg

Младежи премахват  „фарс” -а от стените на Варна.  Младежка група от школата по предприемачество „Big boss” стартира акция по премахването на грозните графити и неуместни надписи в града. Инициативата е под наслов „Повече и по-малко фарс”. Има ли разлика между хората, които рисуват и тези, които драскат графити? Според екипа на „Повече и по-малко фарс” тези улични творци не получават достатъчно уважение и тяхната работа не бива призната за изкуство, а точно обратното – принизявана към поредната „глупост” на младото поколение. Организаторите споделят, че целта им е красивите графити да не бъдат заличени, а да се запазят за още дълго време.

Идеята за инициативата се  роди като почти всяко хубаво нещо – случайно, разказва Павел Павлов, един от организаторите.

Хрумва на мой приятел, който минавайки през подлез с много графити, драсканици, обиди, нецензурни неща решава, че можем да направим нещо, като например да ги почистим, споделя още той.

Една толкова проста на вид случка води до създаването на нещо голямо, което е с огромно значение за градската среда на морската ни столица, категоричен е Павлов.

За почистването ще бъде използвана специална машина, а труднодостъпните за нея участъци ще бъдат пребоядисани.

Очакваме, че всички ще се забавляваме, докато чистим графитите, каза още Павлов. Средствата за необходимите материали са събрани от привърженици на идеята.

Какво всъщност е грозен графит и какво е фарсът? През погледа на обикновения минувач това са просто нов вид рисунка и текст с неподходящо съдържание, изписан на стената в някой подлез. 

Чуйте повече в репортажа на стажант-репортера Анестина Левенова:

Анестина ЛевеноваВИЖТЕ ОЩЕ

С редуцирана програма „МОРЕ ОТ РИТМИ” в Балчик ще има

11-о издание на международния фолклорен форум „Море от ритми“ ще има от 23 до 26 септември в Балчик.  Някои събития от програмата ще отпаднат – като дефилета и хоротеки, но конкурсната част остава при строго спазване на противоепидемичните мерки, контролиран достъп и дистанция, отбеляза Галина Гавраилова, директор на сдружението..

публикувано на 21.09.21 в 15:47

Варна ще отбележи Деня на независимостта с редица прояви

С редица прояви и богата програма Варна ще отбележи 113 години от обявяването на независимостта на България.  Ето я и програмата: 7:00 ч. - Паркингът на МБАЛ „Св. Марина“ /сборен пункт/ 42-километров спортно-туристически поход с маршрут: Варна - Природен парк „Златни пясъци“ - Кранево -  КК „Албена“- Балчик Организатори: Дирекция „Спорт“, Община..

публикувано на 21.09.21 в 13:05

Варна се включва в Европейската седмица на спорта

За поредна година Варна се включва в Европейската седмица на спорта #BeActive, която ще се проведе в периода от 23-ти до 30-ти септември. Седмото издание на кампанията минава под мотото „Време е да бъдеш активен отново, нищо не може да те спре“. Целта е популяризиране на спорта и физическата активност, и насърчаване на здравословния начин на..

публикувано на 21.09.21 в 09:02

„Лесна работа“: Време за капучино роман

Здравейте! Нямам търпение да ви поканя на едно специално събитие: ексклузивното представяне на хумористичния роман "Лесна работа" във Варна! Кога? На 27 септември – в понеделник, от 18:00 часа. Къде? В Арт салона на Радио Варна. Защо? Това го чуйте много внимателно! За да се посмеем заедно! Ето как ви предлагам да започнем следващата седмица: В..

публикувано на 20.09.21 в 17:23

БНР и Музикаутор популяризират българската музика със съвместен проект

БНР и Музикаутор със съвместен проект за популяризиране на българската музика. „Земя на таланти“ – съвместна кампания на Музикаутор и Българското национално радио за насърчаване и популяризиране на българското музикално творчество чрез подкрепените проекти по Културния фонд на Музикаутор стартира на 20 септември. „Създават се много нови български..

публикувано на 20.09.21 в 16:55

"Живот от живота" спечели голямата награда на фестивала на червенокръстките филми във Варна

Здравният филм "Живот от живота" на режисьора Стефан Командарев спечели голямата награда на 19-то Международния фестивал на Червенокръстките и здравни филми ,който приключи във Варна. Членът на журито на форума Велина Марковска покани варненци и гостите на града, тъй като филмът ще бъде показан тази вечер на входа на Морската градина. Останалите..

публикувано на 20.09.21 в 14:59

Издирва се унищожителят на графита, който фестивалът "Виа Понтика" подари на Балчик преди дни

Едва няколко дни оцеля графитът на четвърта буна, направен в рамките на фестивала на младите в изкуството Виа Понтика в Балчик. По сведения на очевидци малко преди обед вчера млад мъж, облечен в черни дрехи, заличил със сива боя красивия надпис. Било му наредено от Общината, отвърнал той на минувачите, които, възмутени, го попитали защо прави това...

публикувано на 20.09.21 в 14:35