Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Комисията по култура към ОбС-Варна одобри кандидатурите за "Почетен гражданин на Варна"

Снимка: Сияна Спиридонова

Три предложения за удостояване със званието „Почетен гражданин на Варна” бяха одобрени на днешното заседание на постоянната комисия „Култура и духовно развитие към Варненския общински съвет. С пълно единодушие общинските съветници подкрепиха номинациите на началника на ВВМУ „Никола Й. Вапцаров“ флотилен адмирал проф. Боян Медникаров, на художника Георги Лечев и на корабния механик Едуард Тавитян.

Проф. Медникаров е отличен за изключителния му принос в развитието на българското военноморско и морско образование. Георги Лечев получава признанието за постиженията му в изобразителното изкуство и за безспорните му заслуги за развитието на художествените процеси на национално и местно ниво. Едуард Тавитян е номиниран за най-високото отличие на общината заради проявен изключителен героизъм в мирно време. През октомври 2019 г. живеещият в Канада варненец се хвърля в ледените води на Атлантическия океан, за да спаси паднал зад борда на ферибот пътник.

Общинските съветници одобриха и тазгодишните носители на почетни знаци. С почетен знак „За заслуги към Варна” – златен, ще бъде удостоен Драматичният театър „Стоян Бъчваров“ за утвърждаването му като водеща културна институция във Варна и повод 100-годишния му юбилей. Същото отличие ще получи и Детският фолклорен ансамбъл „Българче“ към Общинския детски комплекс, който над 60 години дава поле на изява на бъдещи таланти в музикалното и танцово изкуство.

Със златни почетни знаци ще бъдат отличени и четири личности. Един от тях е режисьорът Костадин Бандутов със значим принос към културата на Варна и на страната. За заслугите му към развитието на българското ветроходство същото отличие ще получи и кап. Тома Томов, първият капитан на ветрохода „Калиакра“ и председател на фондация „Кор Кароли“. Златен почетен знак „За заслуги към Варна” ще бъде връчен на Борис Калинков – създател на поредицата „Векове, пощи и традиции“ с повече от 20 издания, представящи историята на туризма във Варна. Музикалният педагог, диригент, общественик и спортист Костадин Вягов също ще бъде удостоен със златното отличие.

Членовете на комисията решиха почетен знак „За заслуги към Варна“ – сребърен да получи Пеню Златев за блестящата му спортна кариера, донесла признание за хандбала във Варна.  

Днешните решения на комисията не са окончателни. Предложенията ще бъдат разгледани и от Председателския съвет на Общинския съвет, след което ще бъдат подложени на гласуване от местния парламент.

По традиция почетните звания и знаци ще бъдат връчени на тържествена церемония на празника на Варна – 15 август.

В рамките на днешното заседание на комисията по „Култура и духовно развитие“ беше разгледано и предложение от Игор Лазаренко – директор на Регионалния исторически музей във Варна, относно даване на съгласие музеят да кандидатства с проектно предложение „Развиване на Регионален исторически музей – Варна като мултифункционално обществено пространство за наука, изкуство, култура и общуване“ по програма „Културно предприемачество, наследство и сътрудничество“ за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ. Предложението има за цел РИМ – Варна да се превърне в един от основните двигатели на социалното и културно развитие на Варна и региона, което ще бъде постигнато чрез модернизация на експозиционните пространства в музея, внедряване на нови технологии и иновации и повишаване на управленския и административен капацитет на персонала. Предвижда се ревитализиране на зала „Одесос“ и зала „Север“ в сградата на отдел „Археология“, разказа директорът на институцията Игор Лазаренко:

Комисията даде положително становище и прехвърли предложението за разглеждане от ПК „Финанси и бюджет“.

Друга точка, която бе разгледана днес бе предстоящото снимане на игрален филм за легендарния български боксьор Ивайло Маринов, който е роден във Варна. Филмовият проект е по повод 60-годишния юбилей на най-добрия ни боксьор за XX век, станал олимпийски шампион през 1988 г. на игрите в Сеул. Продукцията ще бъде първият българския филм за живота на реална личност от постигналите високо спортно майсторство в световен мащаб, изтъкват от продуцентската компания "Арс диджитал студио". За режисьор на продукцията е избран Тодор Чапкънов.

Бюджетът на филма ще е 1,2 милиона лева. Ще се финансира със собствен ресурс на компанията и копрoдуценти. Проектът ще кандидатства за финансиране в Националния филмов център. Около 1/ 3 се очаква да е финансовата помощ от Община Варна, в размер на 360 хиляди лева. Комисията по култура на ОбС – Варна даде своето положително становище по точката и я препраща за разглеждане от комисията по финанси.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Ще има ли Варна скоро "ремонтни линейки"?

На редовното заседание на Варненския общински съвет кметът на Варна Благомир Коцев призова общинските съветници да му съдействат за въвеждането на т. нар. "ремонтни линейки" във Варна. Точката за пореден път отпада от дневния ред на сесията, посочи кметът.  Призовавам ви за вашата помощ - апелирам да го вкарате в комисия, от април чакаме за това,..

публикувано на 29.07.24 в 15:15

Община Варна ще ремонтира пристанище "Карантината", обявена е обществена поръчка

Обявена е обществена поръчка за ремонт на рибарското пристанище „Карантината“, каза днес пред журналисти зам.-кметът на Варна Диан Иванов, цитиран от БТА. По думите му изпълнителят ще бъде избран след около два месеца, стига да няма обжалвания на поръчката. Целта на администрацията е ремонтът на пристанището да започне преди влошаването на времето..

публикувано на 29.07.24 в 14:50
Снимката е илюстративна

Пожар гори в бургаския комплекс "Меден рудник"

Пожар е възникнал в района под блок 66 в бургаския комплекс "Меден рудник", предаде БНР-Бургас , позовавайки се на Областната дирекция на МВР в морския град.  Горят сухи треви и храсти. Установено е, че гори поляната срещу блока в посока бившите утайници. Огънят е обхванал и обработваните частни градини в района.  По първоначална информация пожарът..

публикувано на 29.07.24 в 14:25

Кметският екип напусна залата след отказ от приемане на докладна записка

Целият кметски екип напусна залата, след като съветниците не приеха докладна записка за отпускане на 80 хиляди лева.  Те са необходими за декларациите п о оценка и съответствие на проектите, за които Варна трябва да получи 100 млн. лв.  33 съветници се въздържаха и точката не беше приета.  Кметът попита дали съветниците работят за..

публикувано на 29.07.24 в 13:34

Открита е строителната площадка за изграждане на нова сграда на библиотеката във Варна (обновена)

От миналата седмица е открита строителната площадка на паркинга до Общината във Варна за изграждането на нова сграда на библиотеката във Варна. Това съобщи за Радио Варна кметът на града Благомир Коцев.  От Общината са обявили конкурс за избор на главен изпълнител на строителството, което по предварителни разчети е на стойност..

обновено на 29.07.24 в 13:26
Снимката е илюстративна

Градският транспорт във Варна предизвика скандал в Общинския съвет

Темата за градския транспорт във Варна предизвика скандал между кмета на Варна Благомир Коцев, общинския съветник Мартин Златев и председателя на Общинския съвет Христо Димитров по време на 13-ата сесия днес, предаде репортер на Радио Варна. Кметът на Варна заяви, че дружеството е на подчинение на ОбС-Варна, което предизвика реакцията на Христо..

публикувано на 29.07.24 в 13:13

Благомир Коцев: Зелената зона няма да влезе в сила, докато нямаме граждански консенсус върху това

Зелената зона във Варна няма да влезе в сила, докато няма граждански консенсус върху това, отговори на питане от страна на общински съветници кметът на Варна Благомир Коцев.  Ние трябва да направим промени, за да няма голямо гражданско напрежение, каза още той по време на сесията днес.  Ще бъдат организирани срещи с граждани и обществени обсъждания,..

публикувано на 29.07.24 в 12:57