Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Световна седмица на кърменето - 1 - 7 август

Снимка: Катя Чорова

Световната седмица на кърменето се отбелязва всяка година от 1 до 7 август – глобална инициатива за насърчаване, подкрепа и защита на кърменето. Началото е поставено през 1992 година, а инициативата се организира от WABA – Световен алианс за активна подкрепа на кърменето, и се подкрепя от Световната здравна организация и УНИЦЕФ (Детски фонд на Обединените нации).

Кърменето е естественият начин на хранене на новороденото, който му осигурява нормален растеж и развитие. Това е едно от изключителните предимства на естественото хранене. Майките произвеждат антитела срещу всяка болест, което прави кърмата специална в борбата със заболяванията, на които детето също е изложено. Кърменето осигурява в различна степен и защита срещу въздействието на голям брой инфекциозни заболявания, дава най-добрият старт в живота на бебетата и има дългосрочни ефекти както за здравето, интелектуалното развитие и благополучието на детето, така и за кърмещата майка и за обществото като цяло. Кърменето е оптималният начин за хранене на бебетата: здравословен, екологично чист, незамърсяващ околната среда, икономически изгоден.

Кърменето може да се приеме като специално преживяване за майката и бебето,  имащо 3 аспекта: хранене, физическа и емоционална близост. Извършените през последното десетилетие медицински изследвания, доказват, че с повишаване степента на кърмене се оказва положителен резултат по отношение на общественото здраве, превенцията на хроничните незаразни болести и има безспорни ползи, както за бебето, така и за майката.

·  Защо кърмата е най-добрата храна за бебето?

Естествената кърма е натурален продукт за храненето на бебето. Тя има много предимства пред всеки заместител. Голямо преимущество на кърменето е това, че кърмата е винаги чиста и от нея бебето не може да получи чревна инфекция. Кърмата съдържа балансирано количество хранителни вещества във форма, която е най-подходяща за усвояване от бебешкия организъм.

Основни предимства на кърменето:

·  кърмата е естествен продукт и като такъв е лесносмилаем от бебето, всички знаем, че храносмилателната система на новороденото все още не е добре развита;

·  хранителни вещества: човешкото развитие зависи най-вече от развитието на мозъка и мозъчната дейност, майчиното мляко е най-добрата храна за развитие на нервната система на бебето. Провеждани са изследвания с бебета, които са кърмени и такива, които се хранят със заместители. Според резултатите кърмените бебета имат и по-добре развито зрение. Това се дължи най-вече на наличието на специални мазнини, съдържащи се в кърмата, но не и в изкуствено създадени храни. Въглехидратите и протеините също се усвояват лесно от бебето и подпомагат развитието му. Кърмените бебета получават допълнителни количества витамин D – важен компонент за  развитието на костната система.

  противовъзпалителни свойства: кърмата е единствената храна за бебета, която съдържа вещества, които имат противовъзпалително действие. Според изследвания кърмените бебета много по-рядко страдат от болести на храносмилателната, дихателната и отделителната система. Антителата, които се съдържат в кърмата, предпазват бебето от инфекции. Освен това кърмата спомага развитието на стомашно-чревна бактериална флора, както и за развитието на собствена имунна система при бебето.

Има множество ползи от кърменето както за майката, така и за бебето, които трудно биха се постигнали при хранене с мляко за кърмачета. По хранителен състав кърмата превъзхожда всяка друга храна, която може да осигурите на своето бебе, а имунната защита, която Вашето бебе получава от нея, е важна, за да расте то здраво и щастливо.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Коментар: Скъп хляб, евтини зрелища

„Ето мечето слиза по стълбите… бум… бум… бум…с главата надолу зад Кристофър Робин. Това е единственият начин за слизане по стълба, доколкото му е известно. Понякога му се струва, че сигурно има и друг начин за слизане по стълбите, а не да не си чука главата във всяко стъпало. Сигурно ще измисли такъв начин, ако помисли малко”, пише Алан Милн в..

публикувано на 18.09.21 в 13:48

Еко работилница събра деца във Варненския зоопарк

Всеки петък до края на септември децата ще се сливат с природата чрез интересни еко арт работилници, организирани от "Академия за рециклиращо изкуство" и Варненския зоопарк.  Срещите са от 13ч. до 16ч., като поканата е отправена към малки и големи, разказа за Радио Варна Наталия Николова - главен организатор на инициативата. От своя страна д-р..

публикувано на 17.09.21 в 16:39

Стартира онлайн игра "Символите на Варна!"

По случай Световния ден на туризма - 27-ми септември, дирекция „Туризъм“ към Община Варна стартира онлайн игра „Символите на Варна“.  Всеки, който желае да участва, може да сподели снимка на известни сгради, паметници или места, които са емблематични за града и с които асоциират с морската столица, съобщават организаторите. Снимките може да се качват..

публикувано на 17.09.21 в 16:37

ВСУ „Черноризец Храбър“ ще провежда изпити за международно сертифициране по руски език

Варненският свободен университет „Черноризец Храбър“ подписа договор за провеждане на изпити за международно сертифициране с московския Държавен институт за руски език „Ал. С. Пушкин“. Подпис под документа положиха президентът на университета доц. д-р Красимир Недялков и ректорът на  института проф. д.п.н. Маргарита Русецкая. Споразумението..

публикувано на 17.09.21 в 14:40

Българин, живеещ в Унгария, разказва защо хората там се ваксинират

Дания премахна всички ограничения, които бяха в сила заради ковид кризата. Ние сме на обратния полюс. У нас мерките обаче се затягат. Дали се спазват е съвсем друг въпрос. Дори съседни държави затегнаха правилата за влизащите от България. В Унгария прогнозите са, че ще има по-строги мерки. Лидерът на българо-унгарската група „Месечинка” Емил..

обновено на 17.09.21 в 10:43

Нова Шипка - село с богата история и красива природа

Нова Шипка е малко кокетно село в Община Долни Чифлик с население от около 200 души. То се намира в Камчийската долина и е сгушено в прегръдката на красивите вековни гори. Още с влизането в селото, ми направи ми впечатление тишината и спокойствието по улиците, голяма част от които бяха асфалтирани. В сградата на кметството се помещават още..

публикувано на 17.09.21 в 10:01
Мария и Милен Минкови

Младоженци от Варна с благородна кауза - дарения вместо цветя

На днешната дата 17 септември църквата почита паметта на Светите мъченици София, Вяра, Надежда и Любов и отдава почит на добродетелите. С вяра в доброто надежда подарява любовта на семейство Минкови. Мария и Милен са едно от най-младите семейства на морската столица, които си казаха заветното „Да“ преди броени дни, на 8 септември...

публикувано на 17.09.21 в 09:00