Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За хората и конете

Мария Несторова е инструктор по езда в конната база във варненското село Кичево.

За разлика от стандартните клубове по конна езда, в които развиват състезатели, целта на Мария и нейният съпруг Ивайло е да научат хората да яздят, но също така и да обичат, да разбират и да уважват конете.

„Любов, език и лидерство в равни дози” – този цитат на Пат Парели е в основата на ежедневната им работа с конете. Според Мария Несторова, връзката между човека и коня излиза далеч от пределите на обикновената езда.

За да се получи добра езда, ти трябва да познаваш добре коня. Необходимо е да има изградено доверие между вас“, обясни Мария Несторова.

„Конят може да помогне на човека да научи повече за себе си – къде са му плюсовете и минусите.Те са много сензитивни животни. Действат на принципа „харесвам – не харесвам“. Ако не те харесва – ще ти го покаже, както и обратното“, каза още тя.

Възрастта е само цифра

Според Мария Несторова, всеки един човек може да се научи да язди, без значение на колко години е. Мария и екипът от конната база в Кичево обучават както малки деца, така и възрастни.

Най-възрастната ни ездачка беше на 86 години. Не можете да си представите какъв дух има тази жена, която е била и диригент в операта“, сподели с усмивка Мария.

„Когато конят е спокоен и отпуснат – това означава, че те харесва и ти има доверие. Тогава той е готов да те следва. В противен случай ще се дърпа, ще тръгне в обратна посока или ще направи нещо по-буйно“, каза още Мария Несторова.

Емоции

Освен с действията си, конят може да покаже на човека дали го харесва и с изражението на лицето.

„Наскоро четох едно изследване, което показа, че конете имат 17 различни изражения на лицето, с които показват своите емоции. Не съм сигурна дали и хората имаме толкова много физиономии. Аз ги виждам всеки ден. Само като видя как си е присвил или отворил очите или пък как си е свил ушите, ми става ясно какво е неговото емоционално състояние в момента“, разказа Мария.

В конната база в Кичево има 14 коня от различни породи.

За тяхното спокойствие спомага и факта, че когато се обучават начинаещи ездачи, животните са без т.нар. желязна трензела в устата. Според Мария обаче не е важно дали конят е с поводи.

„Отношението и начинът по който живеят е от значение дали конете са спокойни или не са. Дали ще бъдат с желязна трензела в устата, с въжен юлар или с безтрензелна юздечка, това не е толкова важно, колкото ездача и ръката, която държи тези поводи“, бясни Мария.

Затова и тези поводи се избягват при по-неопитните ездачи за да не бъде наранен коня.

Хранене

За Мария Несторова, конете не са като кучетата и „няма да дойдат да ти се радват, изплезили език“. Подобно на другия най-добър приятел на човека, и тези големи красиви същества обичат да си похапват. Нямаше как да не попитам какво включва менюто на коня.

„Конете обичат да похапват трева или определени листа на дървета. Любим зеленчук са им морковите, а от плодвете наблягат на ябълки и круши. Тук им даваме и специални бонбони, които представляват гранули с минерали и витамини и понякога дори прекаляваме с тях“ поясни през смях Мария Несторова.

„Нашите коне обаче си заслужават наградите, защото се раздават максимално в обученията. Стремим се да им създадем условия, в които да се чувстват добре и да са спокойни“, каза още тя.

Те вземат дейно участие и в терапевтичните курсове по конна терапия или хипотерапия за деца с двигателни и друг вид увреждания. Наскоро базата в Кичево беше домакин на подобен курс, който беше организиран от Сдружение „Конна терапия“. Мария Несторова се надява подобни прояви да станат традиционни.

Чуйте разговора на Иван Барбов с Мария Несторова:






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Ивайло Илиев

Ивайло Илиев: Настоящото служебно правителство е изключително изгодно за ГЕРБ и ДПС

„Първата разпоредба, която е отменена от Конституционния съд, е член 23 от основния закон. Той постановява, че културата, образованието и науката са национални ценности. Това решение ми се струва доста куриозно, но може да бъде прието и като метафора за цялостното поведение на съда“. Това каза в предаването „Позиция“ на Радио Варна политологът..

публикувано на 27.07.24 в 14:04

Галина Станишева след успеха във Виена: Хорът ни единствен се представяше с различна програма на концертите

Варненският детски хор „Добри Христов“ към Общинския детски комплекс спечели първата награда и златния медал в 13-ото издание на Световния фестивал за мир в австрийската столица Виена.  Варненски хор спечели голямата награда на конкурс във Виена (ВИДЕО) В тазгодишното издание участваха 42 хорови формации от 16 държави - хорове  от Китай,..

публикувано на 26.07.24 в 12:25

Peter Tägtgren (PAIN, HYPOCRISY): Твърде лесно е просто да се предадеш

Интервю с Peter Tägtgren (PAIN, HYPOCRISY) Няма смисъл да обясняваме кой е Peter Tägtgren. Композитор, музикант, продуцент, лидер на индъстриъл бандата PAIN и дет зверовете HYPOCRISY. Истински работохолик. Това е напълно достатъчно за неговото представяне. Поводите за интервюто с Peter Tägtgren или както мило му казват българските фенове –..

публикувано на 26.07.24 в 11:07

Patrick Mameli (PESTILENCE): Рутината е проблем!

Интервю с Patrick Mameli (PESTILENCE) За първи път дет легендите от Нидерландия PESTILENCE ще свирят в България на 27 юли като част от „Sofia Metal Fest 2024” по покана на „BGTSC”. Водената от Patrick Mameli група ще излезе на сцената на „Арена София” преди TESTAMENT и BEHEMOTH. Преди тях феновете ще видят DJ Eric Hutchence и MALTWORM. В..

обновено на 26.07.24 в 09:33

Варненският лекоатлет Християн Касабов: Психиката в този спорт е изключително важна

За да надбягаш съперниците си в леката атлетика, трябва да имаш здрава психика, която е най-важното нещо в този спорт. Това коментира в интервю за Радио Варна лекоатлетът Християн Касабов. Успешният варненски лекоатлет преди броени дни спечели б ронзовия медал в дисциплината 110 метра с препятствия на Европейското първенство по лека атлетика за юноши..

публикувано на 25.07.24 в 10:05
Делян Илиев, Елена Цанкова и Димитър Георгиев

Благотворително почистване на Морската градина събира пари за солна стая за деца в нужда

„Смет за добро“ - благотворително събитие „Равен старт за всеки“, организират варненският Клуб Ротаракт съвместно с представители на частни фирми и община Варна. Проявата включва почистване на Морската градина и събиране на средства за Центъра за специална образователна подкрепа, съобщиха за Радио Варна Елена Цанкова и Делян Илиев   – двама от..

публикувано на 24.07.24 в 09:10

Магърдич Халваджиян: Успешните хора не обвиняват другите и признават грешките си

Магърдич Халваджиян е един от най-успешните продуценти у нас. Описва себе си като мечтател. Обича да казва, че „хвърчи в облаците, но в същото време е здраво стъпил на земята“.  В годините разбрах, че мечтите са много хубаво нещо, но трябва да ги подплатиш с много можене и знаене. Чак тогава разбираш, че те се сбъдват, категоричен е той. Този урок..

публикувано на 23.07.24 в 08:00