Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

За хората и конете

Мария Несторова е инструктор по езда в конната база във варненското село Кичево.

За разлика от стандартните клубове по конна езда, в които развиват състезатели, целта на Мария и нейният съпруг Ивайло е да научат хората да яздят, но също така и да обичат, да разбират и да уважват конете.

„Любов, език и лидерство в равни дози” – този цитат на Пат Парели е в основата на ежедневната им работа с конете. Според Мария Несторова, връзката между човека и коня излиза далеч от пределите на обикновената езда.

За да се получи добра езда, ти трябва да познаваш добре коня. Необходимо е да има изградено доверие между вас“, обясни Мария Несторова.

„Конят може да помогне на човека да научи повече за себе си – къде са му плюсовете и минусите.Те са много сензитивни животни. Действат на принципа „харесвам – не харесвам“. Ако не те харесва – ще ти го покаже, както и обратното“, каза още тя.

Възрастта е само цифра

Според Мария Несторова, всеки един човек може да се научи да язди, без значение на колко години е. Мария и екипът от конната база в Кичево обучават както малки деца, така и възрастни.

Най-възрастната ни ездачка беше на 86 години. Не можете да си представите какъв дух има тази жена, която е била и диригент в операта“, сподели с усмивка Мария.

„Когато конят е спокоен и отпуснат – това означава, че те харесва и ти има доверие. Тогава той е готов да те следва. В противен случай ще се дърпа, ще тръгне в обратна посока или ще направи нещо по-буйно“, каза още Мария Несторова.

Емоции

Освен с действията си, конят може да покаже на човека дали го харесва и с изражението на лицето.

„Наскоро четох едно изследване, което показа, че конете имат 17 различни изражения на лицето, с които показват своите емоции. Не съм сигурна дали и хората имаме толкова много физиономии. Аз ги виждам всеки ден. Само като видя как си е присвил или отворил очите или пък как си е свил ушите, ми става ясно какво е неговото емоционално състояние в момента“, разказа Мария.

В конната база в Кичево има 14 коня от различни породи.

За тяхното спокойствие спомага и факта, че когато се обучават начинаещи ездачи, животните са без т.нар. желязна трензела в устата. Според Мария обаче не е важно дали конят е с поводи.

„Отношението и начинът по който живеят е от значение дали конете са спокойни или не са. Дали ще бъдат с желязна трензела в устата, с въжен юлар или с безтрензелна юздечка, това не е толкова важно, колкото ездача и ръката, която държи тези поводи“, бясни Мария.

Затова и тези поводи се избягват при по-неопитните ездачи за да не бъде наранен коня.

Хранене

За Мария Несторова, конете не са като кучетата и „няма да дойдат да ти се радват, изплезили език“. Подобно на другия най-добър приятел на човека, и тези големи красиви същества обичат да си похапват. Нямаше как да не попитам какво включва менюто на коня.

„Конете обичат да похапват трева или определени листа на дървета. Любим зеленчук са им морковите, а от плодвете наблягат на ябълки и круши. Тук им даваме и специални бонбони, които представляват гранули с минерали и витамини и понякога дори прекаляваме с тях“ поясни през смях Мария Несторова.

„Нашите коне обаче си заслужават наградите, защото се раздават максимално в обученията. Стремим се да им създадем условия, в които да се чувстват добре и да са спокойни“, каза още тя.

Те вземат дейно участие и в терапевтичните курсове по конна терапия или хипотерапия за деца с двигателни и друг вид увреждания. Наскоро базата в Кичево беше домакин на подобен курс, който беше организиран от Сдружение „Конна терапия“. Мария Несторова се надява подобни прояви да станат традиционни.

Чуйте разговора на Иван Барбов с Мария Несторова:
Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

"Барут и мастило" - амбициозен проект на учители от Варна

Историята е важна част от живота на всяко общество. Факт е, че тя може лесно да бъде манипулирана, затова са историческите факти, които всяка нация пази в места като Държавния архив, например.  Срещаме ви с учителите по БЕЛ и история Яница Петрова и Любомир Ангелов, които водени от желанието да предадат на учениците знания за исторически личности..

публикувано на 23.09.21 в 09:54
Тома Белев

Тома Белев: Европа повече няма да плаща за корупцията в България

Най-скандалните заменки у нас са тези в района на „Камчийски пясъци”. Всички институции носят отговорност за тези заменки. Това каза в обзорното предаване на Радио Варна „Позиция” Тома Белев от Асоциацията на парковете. Той припомни, че от Коалиция “За да остане природа в България” и инициативата “Зелени закони” настояват за развалянето на..

публикувано на 21.09.21 в 10:03

Калин Врачански в кожата на Борис от "Тютюн": Жаждата за власт води до духовен разпад на личността

Дългоочакваната премиера на „Тютюн“ от Димитър Димов, един от най-важните акценти в юбилейната програма на Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ за неговата 100-годишнина, е на 20 и 21 септември  от 19.00 часа на Основна сцена. Това е първата театрална постановка в България по легендарния роман, една от 10-те любими книги на българите, според..

публикувано на 20.09.21 в 11:15

По-различен поглед към личността на Иисус Христос в нова книга

Излезе от печат поредната монографията на доцент иконом Теодор Стойчев . Тя е озаглавена „Бог, Който се яви в плът. Актуални проблеми на новозаветната христология“ . Авторът е свещеник във Варна и преподавател по Свещено Писание на Новия Завет в богословската специалност на Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“...

обновено на 16.09.21 в 13:19

Училището не е мъчилище, а светилище

Яница Петрова и Любомир Ангелов са сред младите преподаватели, отдали се на работата с деца. Важно е учителят да има подход и отношение към децата, за да могат те да заобичат и предмета, категорични са двамата. Съвременното поколение е много различно, затова учителите трябва да са гъвкави и иновативни, категорични са младите учители. И..

публикувано на 15.09.21 в 11:25
Любомир Бенковски - Бенджи

Един терабайт от живота във Варна през фотообектива на Любомир Бенковски - Бенджи

Историята на Варна през последните 21 години, запечатана в снимки, влиза в Държавния архив за съхранение. Един терабайт от живота и знаковите събития в града през обектива на фотографа Любомир Бенковски - Бенджи остават за поколения наред. Един от последните действащи фоторепортери на Варна предостави безвъзмездно ценните кадри, за да се помнят...

публикувано на 14.09.21 в 11:30
Иво Величков

Психологът Иво Величков: Има ли проблем, има и решение

Иво Величков е психотерапевт с повече от 20-годишен опит в областта, автор на „ Тайните на хипнозата“ , многократно издавана у нас и в чужбина. Председател e на Българска Асоциация по Хипноза . Завършил е философия в СУ "Св. Кл. Охридски", психология в НБУ и клинична хипноза в London College of..

публикувано на 13.09.21 в 10:50