Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За хората и конете

Мария Несторова е инструктор по езда в конната база във варненското село Кичево.

За разлика от стандартните клубове по конна езда, в които развиват състезатели, целта на Мария и нейният съпруг Ивайло е да научат хората да яздят, но също така и да обичат, да разбират и да уважват конете.

„Любов, език и лидерство в равни дози” – този цитат на Пат Парели е в основата на ежедневната им работа с конете. Според Мария Несторова, връзката между човека и коня излиза далеч от пределите на обикновената езда.

За да се получи добра езда, ти трябва да познаваш добре коня. Необходимо е да има изградено доверие между вас“, обясни Мария Несторова.

„Конят може да помогне на човека да научи повече за себе си – къде са му плюсовете и минусите.Те са много сензитивни животни. Действат на принципа „харесвам – не харесвам“. Ако не те харесва – ще ти го покаже, както и обратното“, каза още тя.

Възрастта е само цифра

Според Мария Несторова, всеки един човек може да се научи да язди, без значение на колко години е. Мария и екипът от конната база в Кичево обучават както малки деца, така и възрастни.

Най-възрастната ни ездачка беше на 86 години. Не можете да си представите какъв дух има тази жена, която е била и диригент в операта“, сподели с усмивка Мария.

„Когато конят е спокоен и отпуснат – това означава, че те харесва и ти има доверие. Тогава той е готов да те следва. В противен случай ще се дърпа, ще тръгне в обратна посока или ще направи нещо по-буйно“, каза още Мария Несторова.

Емоции

Освен с действията си, конят може да покаже на човека дали го харесва и с изражението на лицето.

„Наскоро четох едно изследване, което показа, че конете имат 17 различни изражения на лицето, с които показват своите емоции. Не съм сигурна дали и хората имаме толкова много физиономии. Аз ги виждам всеки ден. Само като видя как си е присвил или отворил очите или пък как си е свил ушите, ми става ясно какво е неговото емоционално състояние в момента“, разказа Мария.

В конната база в Кичево има 14 коня от различни породи.

За тяхното спокойствие спомага и факта, че когато се обучават начинаещи ездачи, животните са без т.нар. желязна трензела в устата. Според Мария обаче не е важно дали конят е с поводи.

„Отношението и начинът по който живеят е от значение дали конете са спокойни или не са. Дали ще бъдат с желязна трензела в устата, с въжен юлар или с безтрензелна юздечка, това не е толкова важно, колкото ездача и ръката, която държи тези поводи“, бясни Мария.

Затова и тези поводи се избягват при по-неопитните ездачи за да не бъде наранен коня.

Хранене

За Мария Несторова, конете не са като кучетата и „няма да дойдат да ти се радват, изплезили език“. Подобно на другия най-добър приятел на човека, и тези големи красиви същества обичат да си похапват. Нямаше как да не попитам какво включва менюто на коня.

„Конете обичат да похапват трева или определени листа на дървета. Любим зеленчук са им морковите, а от плодвете наблягат на ябълки и круши. Тук им даваме и специални бонбони, които представляват гранули с минерали и витамини и понякога дори прекаляваме с тях“ поясни през смях Мария Несторова.

„Нашите коне обаче си заслужават наградите, защото се раздават максимално в обученията. Стремим се да им създадем условия, в които да се чувстват добре и да са спокойни“, каза още тя.

Те вземат дейно участие и в терапевтичните курсове по конна терапия или хипотерапия за деца с двигателни и друг вид увреждания. Наскоро базата в Кичево беше домакин на подобен курс, който беше организиран от Сдружение „Конна терапия“. Мария Несторова се надява подобни прояви да станат традиционни.

Чуйте разговора на Иван Барбов с Мария Несторова:






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Д-р Владимир Славчев: Варненският некропол не е наша собственост. Той е притежание на нацията

Не са достатъчни средствата за археологическите разкопки на Варненския халколитен некропол. Това потвърди д-р Владимир Славчев, ръководител на археологическия екип. Нужни са около 50 000 лева, с които ще се удължи работата на терен и археолозите ще се приближат към пълното проучване на източния район на некропола.  Регионалният исторически музей..

публикувано на 26.04.24 в 10:15

"Пейзажът и градът" представя три творчески поколения в българското изкуство

Градската художествена галерия “Борис Георгиев” във Варна представя до 16 май тематичната изложба “Пейзажът и градът”. В нея са включени 43 произведения живопис на 37 художници от фонда на художествения музей, създадени от три творчески поколения в българското изкуство. Селекцията е на изкуствоведа Румен Серафимов, главен уредник в Галерията и куратор..

публикувано на 25.04.24 в 17:33

"Мелодия и ритъм на формата" - изложба на скулптора Ангел Атанасов във Варна

Градската художествена галерия “Борис Георгиев” във Варна представя самостоятелна изложба на Ангел Атанасов - скулптор, чиито творчески интереси са съсредоточени върху чистите форми. Изложбата включва 12 скулптури, изработени в бронз и 4 в дърво, обединени от името “Мелодия и ритъм на формата”. Ангел Атанасов завършва Националната художествена..

публикувано на 25.04.24 в 08:20
Факсимиле от проекта за трасе на лекото метро във Варна, публикуван в сайта на Община Варна

Арх. Христо Топчиев: Проектът за бул. „Цар Освободител“ дава приоритет на автомобилите

Разширението на бул. „Цар Освободител“ беше припознато като приоритетно за реализация и от новия екип на Община Варна. Предвидено е да се прави със смесено финансиране, общинско,  държавно и европейско, а най-вероятно и по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ). П о този повод днес от администрацията организират  обществено обсъждане,  от..

публикувано на 24.04.24 в 07:58

Ани, която бяга с кауза и заразява с добро!

Да бягаш с кауза, за да помогнеш на друг. Това прави от близо две години Анна Христова, която е успешен маркетинг специалист. Макар и със сериозен дефицит на желязо, чисто здравословно, Анна се мобилизира, за да продължи да бяга с кауза и да заразява с добро още повече хора от своето обкръжение. Тя участва в маратони и полумаратони в..

публикувано на 23.04.24 в 16:08
Анна Заркова

Анна Заркова за събитията от убийството на Луканов и сега: Паметта ни се трие като червило с изтекъл срок на годност

Журналистът Анна Заркова ни връща към убийството на бившия премиер Андрей Луканов с новата си книга "Смъртта на Бялата лисица". Казва, че историята ѝ не е абсолютната истина, но е достоверен разказ, в който всички герои са истински личности - с изключение само на един - предполагаемият убиец. Неговата история е измислена, но в резултат на сериозни..

публикувано на 23.04.24 в 08:30

Проф. Милчо Лепоев: Дали да има леко метро зависи от пътникопотока

Инвестицията в леко метро е първоначално по-голяма, когато се прави подземно, после за поддържането се дават по-малко средства. Когато се прави по открит способ първоначалната инвестиция е по-малка, а след това за поддържане е по-голяма сумата. Именно това е работата на експертите в този Експертен съвет да намерят оптималното, което е..

публикувано на 22.04.24 в 08:15