Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Варна се включва в Световната седмица на кърменето

| обновено на 03.08.21 в 14:02

Световната седмица на кърменето се провежда в момента в редица държави по цял свят. Глобалната инициатива за насърчаване, подкрепа и защита на кърменето се провежда за 29-и път и ще продължи до 7 август. Мотото на кампанията за 2021 г. е: „Защитата на кърменето: споделена отговорност“.

Целта е отново да се фокусира вниманието на обществото върху факта, че успехът на кърменето зависи не само от действията на двойката майка-бебе, но и от подкрепата и действията на: семействата, общностите, хората, които взимат политически решения, здравните системи, работодателите, гражданските организации, медиите. Друг фокус на кампанията е, че кърменето е човешко право, което трябва да се зачита, защитава и спазва. В България Национална Асоциация "Подкрепа за кърмене" (НАПК) и тази година ще организира и подкрепи редица събития в рамките на Седмицата на кърменето. От 1 до 7 август в 11 града в страната (София, Бургас, Варна, Велико Търново, Враца, Пловдив, Русе, Пазарджик, Силистра, Дулово, Самоков) ще се проведат срещи, дискусии и лекции по важните въпроси, свързани с кърменето.


Събитието във Варна е насрочено за днес от 10.30 часа, в градинката пред Летния театър в Морската градина. На събитието ще присъстват няколко консултанти по кърмене към НАПК, който ще отговарят на въпросите на бъдеще и настоящи майки. Събитието ще завърши с томбола между всички присъстващи, където една от майките ще спечели книгата на Хедра "Всичко за кърменето", разказа в интервю за Радио Варна Дияна Петрова – доброволен консултант към Националната асоциация „Подкрепа за кърмене“ и стажант – лекар. Цялото интервю на Сияна Спиридонова с нея за ползите от кърменето и не само, чуйте в прикачения звуков файл:

"Целта е да покажем колко важно, колко значимо е кърменето. Колко е важно да бъдат подкрепени майките, които кърмят, а не да бъдат назидавани, за това че имат необходимостта навън да нахранят децата си. Съвременните майки са доста добре информирани, по-скоро има липса на синхрон между различните специалисти. Аз вече от почти 10 години се старая да постигнем това, заедно да работим за една добра кауза. Кърменето е важно не само за детето, а и за неговата майка и обществото като цяло, защото кърменото подобрява здравето.", поясни Петрова.

С кърменето децата стават по-здрави, категорична е консултантката, която поясни, че кърмата се адаптира към моментните нужди на кърмачето и му дава необходимите живи клетки, антитела, имуноглобулини. Кърмата може да има различен цвят и вкус, в зависимост от това, с какво се храни майката. Няма забранени храни и напитки по време на кърмене, категорична е Петрова. По думите й всичко, което е достатъчно здравословно за майчиния организъм е достатъчно да направи кърмата перфектна. Включително чаша вино или бира от време на време няма да се отразят зле на кърмачетата.

Ваня Славова се срещна с част от жените, за които кърменето е призвание.

Чуйте какво споделиха те с нея:


Ако имате нужда от информация и практическа помощ за кърменето на вашето бебе, можете да се обръщате към консултантите от Национална асоциация „Подкрепа за кърмене“. Те са акредитирани от Националния комитет по кърмене доброволни консултанти по кърмене. Акредитацията удостоверява, че консултантите са получили необходимото обучение (водено от д-р Анета Попиванова – зам. председател на НКК и Христина Янева – Хедра) и имат знанията и уменията, необходими за оказване помощ и подкрепа на кърмещите майки. Консултантите могат да ви съдействат с разговор по телефона или в интернет, домашно посещение при нужда и насочване към лекар по тяхна преценка. Работата им е на доброволни начала и не се заплаща.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна.

Варненец за лекото метро: Накъде отиваме - напред ли, назад ли

Критики към проекта за изграждане на лека градска железница отправи варненец по време на обществено обсъждане на проекта за разширение на бул. "Цар Освободител", в плана, на който е предвидено и леко метро. Според Красимир Ковачев, който е практикуващ строителен инженер, решението е морално остаряло. Аз съм против тази железница - те са присъщи за..

публикувано на 25.04.24 в 14:51

Осигурени са средства за традиционните фестивали на Балчик

С решение от днес се осигуряват бюджетни средства на юридически лица с нестопанска цел за организиране на традиционните фестивали на Балчик.  Това са международният хоров фестивал-конкурс „Черноморски звуци“, който и тази година ще открие фестивалното лято в дните от 12 до 16 юни, като за него се подсигуряват 40 хиляди лева. Два дни след това..

публикувано на 25.04.24 в 12:57
Градски земеделци

Трета градина откриха създателите на „Градско земеделие“ във Варна

Желаещите варненци да имат градина и да отглеждат собствена земеделска продукция се увеличават. Доказателство за това е инициативата „Градско земеделие“, която се разраства и вече разполага с трета градина, каза за Радио Варна Десислава Цветкова, координатор на проекта „Градско земеделие“. Градското земеделие стартира във Варна преди 5..

публикувано на 25.04.24 в 10:30

"Царствените ботаници" в Ботаническата градина - Балчик

В Университетска ботаническа градина - Балчик е подредена изложба "Царствените ботаници". Тя е посветена на 130-годишнината от рождението на Цар Борис III Обединител и цели да покаже приноса на българските царе Фердинанд I и Борис III за развитието на ботаническата наука и естествознанието в България. Баща и син, те са едни..

публикувано на 25.04.24 в 08:40

Благотворителна кампания в Добрич осигурява храна за бедни семейства и самотни възрастни хора преди Великден

Благотворителна кампания в Добрич осигурява храна за бедни семейства и самотни възрастни хора в навечерието на великденските празници. Инициативата се организира вече осма година и е плод на общите усилия на Фондация „Милостиво сърце“, Клуба за народни танци „Жътври“, както и на десетки доброволци. Хранителните пакети винаги се подготвят и раздават до..

публикувано на 24.04.24 в 14:58

Благотворителен базар "Да помогнем на малката Софи" организират в ОУ "Ангел Кънчев"

Благотворителен великденски базар в помощ на дарителската кампания "Да помогнем на малката Софи" организират на 29 и 30 април в III Основно училище "Ангел Кънчев" във Варна.  В двора на учебното заведение в двата дни от 8 до 18 часа ще се предлагат изработени от учениците изделия.  Благотворителната инициатива е по идея на учителите, училищното..

публикувано на 24.04.24 в 11:10

24-ти април – Международен ден в памет на жертвите на геноцида над арменците

Първоначално обявен като Международен ден за солидарност с арменския народ от Европейския парламент през 1987 г. по повод годишнина от началото /1915/ на геноцида над арменците в Османската империя. За първи път се отбелязва през 1989 год. Отбелязва се от всички арменци по света. Арменският геноцид е извършен умишлено и систематично..

публикувано на 24.04.24 в 07:36