Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

МОН ще плаща допълнителни профилактични прегледи за учителите след COVID-19

Снимка: Архив

Учителите, преболедували COVID-19, ще имат право на допълнителни профилактични прегледи и консултации извън осигурените в рамките на задължителното здравно осигуряване, съобщиха от правителствената пресслужба.

За прегледи на 12 000 учители са предвидени 180 000 лева по Националната програма „Профилактика и рехабилитация на педагогическите специалисти“, която беше приета от правителството днес. Профилактичните прегледи ще са свързани със сърдечно-съдови, стомашно-чревни, чернодробни, бъбречно-урологични, ендокринни, гинекологични, андрологични и кожни заболявания, болести на централната и перцферната нервна система, на дихателната система, на опорно-двигателния апарат и на очите. Прегледите ще се плащат от образователните институции, а Министерството на образованието и науката ще им възстанови до 15 лева от стойността на направения разход.

Предвидени са също 200 000 лева за рехабилитация на 2000 учители по програмата на НОИ. Те трябва да имат установена диагноза, записана в направление от личен или лекуващ лекар. Рехабилитацията ще се осигурява за 10 групи заболявания. На всеки включен участник ще се възстановяват 100 лева от направените разходи.

Програмата обхваща заетите в системата на предучилищно и училищно образование учители, директори и други педагогически специалисти. Тя е насочена към подкрепа и опазване на здравето им чрез дейности за активна профилактика и рехабилитация на най­често срещаните заболявания.

Провеждането на профилактика и рехабилитация ще помогне за подобряване на здравния статус на учителите и другите педагогически специалисти, за укрепване и повишаване на работоспособността им, особено след пандемичните 2020 и 2021 г. Така ще се гарантира задържане на по-опитните учители и другите педагогически специалисти в предучилищното и училищното образование. 


ВИЖТЕ ОЩЕ

Бойко Борисов: Североизточна България е ощетена от служебното правителство заради спряното финансиране на АМ "Хемус"

Председателят на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов не пожела да съобщи кандидатурата на партията за президентските избори и посочи,че става дума за известен на всички човек,но има още време до изборите. Той коментира и резултатите от социологическото проучване, според което ГЕРБ е отново на първо място. Борисов, заедно с бившия финансов министър..

публикувано на 18.09.21 в 15:26

Билки и цветя засадиха еколози в кв.Чайка

Почистване и засаждане на цветя и билки на поляната пред бл.27 в кв.Чайка организира днес варненската Фондация Гея. Целта е запазване на добрия естетичен вид на района и предотвратяване на бъдещи замърсявания. Инициативата привлече деца и възрастни от квартала. За някои от тях това беше първо участие в подобна публична инициатива. Веднъж..

публикувано на 18.09.21 в 15:08
Павел Христов

Павел Христов: Следващият парламент трябва да върне нормалността и да излъчи кабинет

„46-ото Народно събрание успя буквално да счупи парламентаризма и следващите депутати ще бъдат изправени пред тежката задача да върнат нормалността за да успеят да излъчат правителство”. Това каза за Радио Варна Павел Христов от ГЕРБ-СДС. Според него, е малко вероятно да се стигне до управление на една партия и ще трябва да се търси консенсус за..

публикувано на 18.09.21 в 13:25
Филип Станев

Филип Станев: Хората ясно трябва да кажат кой искат да ги управлява

46-тото Народно събрание не успя да излъчи правителство не по вина на „Има такъв народ”, а заради странните движения в политическото пространство на т.нар. „партии на протеста”. Това коментира в обзорното предаване на Радио Варна „Позиция” Филип Станев от „Има такъв народ” . "Хората много ясно трябва да кажат кой искат да ги управлява. Ако сме..

публикувано на 18.09.21 в 12:46

Почти 7 хил. дка свлачищни райони са картирани, извършено е геодезическо заснемане

Близо 7 000 дка свлачищни райони са картирани чрез геодезически заснемания на процесите в тях. Това са свлачища в гр. Обзор (община Несебър), с. Старо Оряхово (община Долни Чифлик, област Варна) , гр. Котел (област Сливен), с. Кобиляне (община Кърджали), с. Мламолово (община Бобов дол, област Кюстендил), с. Глогово (община Тетевен, област..

публикувано на 18.09.21 в 10:45

Преброителите тръгват по домовете от днес. Как да ги познаем?

От днес преброителите на Националния статистически институт започват обхода по домовете. Те трябва да опишат всички жилищни сгради, необитаваните жилища и да преброят домакинствата, които не са се преброили онлайн или пък не искат да го направят електронно до 30-ти септември. Срокът на електронното преброяване беше удължен до края на..

публикувано на 18.09.21 в 09:56

Избират ново ръководство на БЛС

Днес в зала 1 на НДК ще се проведе 72-и Редовен отчетно-изборен Събор на БЛС. На Форума ще бъде избрано ръководство на Съсловната организация - председател на УС на БЛС, зам.-председатели, главен секретар и членове на Управителния съвет, председатели и членове на Контролната комисия и Комисията по професионална етика, както и членове на Висшия..

публикувано на 18.09.21 в 06:26