Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Безплатни очни прегледи през август във Варна

4
Снимка: СБАБОЛ

Специализираната болница за очни болести активно лечение – СБОБАЛ, съвместно с Община Варна и Медицински университет – Варна стартират профилактична социалнозначима програма, която обхваща както деца с късогледство (миопия), така и възрастни над 55 години с глаукома и съдови заболявания (хипертония и диабет).

Кампанията е под наслов „Вашето зрение е важно за нас", а целта ѝ е да бъдат открити и диагностицирани проблемите със зрението навреме, за да бъдат предотвратени или овладени. Програмата вече стартира и ще продължи през целия месец август, съобщи в интервю за Радио Варна проф. д-р Христина Групчева – управител на Очната болница в морската столица. Чуйте повече в прикачения звуков файл:


Профилактиката е изключително важна, но за съжаление в условията на Ковид-19 нещата много се промениха. В последната година хората са наистина изплашени, особено по-възрастните. Те пропускат както регулярните си, така и профилактичните си прегледи. През последните няколко месеца наблюдаваме увеличаване на заболеваемостта, особено на социалнозначими заболявания като усложнението от диабет, влошаване на състоянието на пациенти с глаукома, също така съдови инциденти и други.“, разказа проф. д-р Групчева.

Наблюдава се също така и увеличаване на честотата и растеж на диоптъра при много деца и юноши. А много работещи възрастни страдат от главоболие и зрителен дискомфорт. Като резултат както у нас, така и в Европа, се наблюдава тенденция за увеличаване на очните оплаквания и заболявания.

Тъй като броят на пациентите, които могат да бъдат прегледани в рамките на кампанията е редуциран, Очна болница – Варна, съвместно с МУ-Варна, ще организира и допълнителна програма за хора с кръвоизливи в стъкловидното тяло и отлепване на ретината. Програмата ще позволи оценка и по възможност оперативно лечение на тези тежки случаи.

Записване за прегледите през месец август може да направите на телефон 052 / 634 901, всеки делничен ден от 8.00 до 16.00 часа.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Велин Жеков ще оглави отново РИК-Варна

Централната избирателна комисия утвърди състав от 17 членове на Районната избирателна комисия във Варна за предстоящите избори на 14 ноември. За председател беше назначен Велин Жеков , заместник-председатели са Георги Геров и Олга Томова, а секретар ще бъде Марияна Пантелеева. Правомощията на РИК-Варна влизат в сила от днес. Даниела..

публикувано на 25.09.21 в 16:20

Няма опасност от замърсяване на водата в района на заседналия кораб

Няма опасност от замърсяване на водата и от преобръщане на заседналия в района на местността "Яйлата" кораб " Vera  Su", съобщиха от Морска администрация. Инспектор от Морска администрация и двама експерти от Басейнова дирекция са били на мястото с катера "Спасител 1". Огледът и проверката на кораба са показали, че няма опасност от..

публикувано на 25.09.21 в 16:07

Щабът на ВМС - осветен в зелено заради Седмицата на митохондриалните заболявания

Сгради паметници на културата от цял свят, ще бъдат осветени в зелено тази вечер, в знак на съпричастност по повод Световната седмица на митохондриалните заболявания. За първи път в инициативата се включват и български градове-във Варна-сградата на щаба на ВМС, в Силистра-сградата на общината, във Велико Търново – крепостта Царевец и в София-..

публикувано на 25.09.21 в 15:15

Граждани излизат на протест срещу презастрояването в квартал Изгрев

Жители на варненския квартал "Изгрев" излизат на протест пред Военна болница във вторник (28 септември) от 18.00 часа. В писмо до медиите, живеещите в района назоваха основните проблеми, с които се сблъскват от години. Те се оплакват от липсата на канализация, осветление и тротоари, както и от презастрояването в квартала. Те са сигнализирали..

публикувано на 25.09.21 в 15:10

Зам. кметът Христо Иванов: За свлачището на "Трифон Зарезан" чакаме финансиране за проектиране

Сагата  около свлачището на "Трифон Зарезан" продължава. По думите на зам. кмета на Община Варна Христо Иванов, в началото на годината са били комплектовани предпроектните проучвания от предходните години. Има и решение на Общински съвет за подписване на споразумение с АПИ. Има и решение на борда на АПИ. "Предполагам, че в най скоро време ще бъде..

публикувано на 25.09.21 в 15:09

Цончо Ганев от ПП "Възраждане": Общинската сесия няма да се проведе, ако не се входира искането за оставка на Тодор Балабанов

Групата варненски общински съветници на партия „Възраждане” е входирала за предстоящата сесия, искане за оставка на председателя на общински съвет Тодор Балабанов. „По правилник, това трябва да влезе в дневния ред като точка първа, но Балабанов не входира искането с което наруши закона”- каза за РВ общинския съветник от „Възраждане” Цончо Ганев...

публикувано на 25.09.21 в 14:09

Доброволци почистиха Южния плаж от фасове и други отпадъци

Около 50 доброволци се включиха в акцията по почистване на Южния плаж във Варна от фасове и други отпадъци. Тя е част от кампанията "Промени картинката", която обхваща няколко града в страната. Заредени с чивали и ръкавици и много настроение, участниците в инициативата почистиха ивицата от входа на плажа по цялото протежение на Плувен комплекс..

публикувано на 25.09.21 в 14:00