Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Първият в Североизточна България кучемат е в Белослав

Първият по рода си „кучемат” беше монтиран в Белослав в началото на тази седмица. Съоръжението представлява вендинг машина, която съчетава в себе си грижата за животните и разделното събиране на боклук. Тя се намира на входа на площадката за свободно разхождане на домашни любимци на Крайезерната алея в града.

В корпуса на машината има два отвора – за изхвърляне на ненужната вода от пластмасова бутилка и още един за изхвърляне на самата бутилка. Изхвърлената в машината вода изтича към обособено в долната част канче, от което животните могат да пият. А когато изхвърлите самата бутилка, машината пуска еднократна доза кучешка храна.


От задната страна на кучемата има контейнер за изхвърлените пластмасови бутилки, които ще се предават за рециклиране. Машината е и енергийно ефективна и се зарежда от слънчеви панели.

Според кмета на Община Белослав Деян Иванов гражданите приветстват новата придобивка. Той поясни, че машината е предназначена както за домашни кучета, така и за бездомни.

"Площадката е отворена денонощно. Осигурили сме и видеонаблюдение", каза кмета и призова гражданите да пазят новата машина.

Средставата за кучемата са осигурени изцяло от дарения. Обмисля се монтирането и на подобни машини и на други места в града.

Чуйте подробностите в разговора на Иван Барбов с Деян Иванов:

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Кампания за почистване и засаждане на билки в междублоковите пространства във Варна

Инициатива за зацветяване, почистване и облагородяване на междублоковите пространства се проведе днес във Варна. Първата спирка на кампанията "Природно активни с ателиета за здраве" беше градинката пред блок 122 в квартал "Младост", която е един от добрите примери за красиво и облагородено място с богата растителност. Основна заслуга за това има..

публикувано на 25.09.21 в 17:05

Генерал Кантарджиево - лозовият оазис на Североизтока

В предаването "На село" ви водим към лозовите масиви на аксаковското село Генерал Кантарджиево. Потегляме от Варна за Балчик през Кичево и след 20 километра,  преди табелата на селото, отбиваме вдясно. Там е най-активното време - септемврийско време за прибиране на реколтата от грозде. Идеалният момент за гроздобер настъпва, когато лозар и винар вярват,..

публикувано на 25.09.21 в 08:10

Англичанка рисува с кафе в помощ на бездомни четириноги

Ежедневно милиони хора по цял свят пият кафе, защото обичат вкуса му, помага им да се събудят или просто по навик. Кафето е една от най-популярните напитки в света. Освен това ценните кафяви зърна имат и други приложения – в козметиката, парфюмерията, градинарството и не само. Някой го използват и за рисуване. Уникални портрети, нарисувани с..

публикувано на 24.09.21 в 16:21

10% от ясеновите пояси в обхвата на ДЛС - Балчик са изсъхнали, 80% са в процес на съхнене

Основният проблем се дължи на влошеното физиологично състояние на ясените – поради оскъдни валежи, влажностен дефици. Това е причината ясеновите дървета в полезащитните пояси на Добруджа да не са устойчиви на гъбни патогени и насекомни вредители, което води до зас­тра­ши­тел­но­то съх­не­не­то на го­ля­ма част от тях в Се­ве­роиз­точ­на Бъл­га­рия. Това..

публикувано на 24.09.21 в 14:40

Есенен арт базар откриват във Варна

Есенен арт базар отваря врати този уикенд под открито небе в Морската градина във Варна. Своето творчество ще представят 20 автори и занаятчии от Варна, региона и не само, разказа в интервю за Радио Варна Делян Тодоров – организатор на базара. Целият разговор на Сияна Спиридонова с него чуйте в прикачения звуков файл: Това е второ издание на есенния..

публикувано на 23.09.21 в 15:35

Варненец иска да опакова сградата на НС в кафяво

Сградата на Народното събрание да бъде опакована по подобие на Триумфалната арка, но с кафяв плат, иска варненец. Председателят на партията на българските мъже - Росен Марков, известен със своите провокативни акции, този път отново обръща внимание на работата на най-важната институция - парламента. Марков представи във видео, заснето пред сградата на..

обновено на 23.09.21 в 15:21

Варна с включва в Европейския ден на езиците

Европейският ден на езиците ще бъде отбелязан на 27-ми септември във Варна.  Събитието ще се проведе в CUBO Рибарски плаж от 16 ч. до 18 часа. Канят се всички желаещи да се присъединят към литературния маратон „Езикът е море“, в който ще участват и ученици от варненските училища, четейки откъси от произведения на френски, английски, испански, български..

публикувано на 23.09.21 в 15:20