Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Частично бедствено положение в село Стожер заради безводието

| обновено на 05.08.21 в 15:56

От днес село Стожер в община Добричка е в частично бедствено положение заради системната липса на вода, както и заради негодността й за питейно-битови нужди. До крайното решение на Щаба за изпълнение на плана при бедствия се стигна, след като повече от 4 години редицата срещи, писма до всички ангажирани институции и протести на жителите на селото не доведоха до решаване на проблема с липсата на водоподаване. Селото има над 1500 жители, търпението на които вече е изчерпано. 

Случаят със село Стожер е типичен пример за това как усилията на местната власт понякога не могат да бъдат достатъчни и тогава се очаква съдействието от страна на държавата. Нейното лице тук е държавното ВиК дружество в Добрич, което също твърди, че полага усилия, уви, без резултат до този момент. И така, при екстремните горещини и в началото на четвъртата вълна от разпространението на Ковид-19, цяло населено място стои с дни без вода, а когато я има, не може да я ползва за пиене и готвене.

Кметът на община Добричка припомни всички мерки, които местната власт е взела до този момент и направи бърз преглед на провелите се десетки срещи по проблема. През 2017 година по настояване на ВиК Добрич общината изготвя проект на магистрален водопровод Батово – Добрич през село Соколник, осъществяването на който е за сумата от 1 395 000 лв. През 2019-та година проектът е представен пред Асоциацията на ВиК, за да бъде включен в бизнес плана на дружеството. Тогавашният областен управител Красимир Кирилов се въздържа да гласува, а управителят на ВиК Тодор Гикински заявява, че пари няма. В края на 2019 година от ВиК казват, че трябва да се търси вариант за алтернативно захранване на село Стожер, тъй като сондажът е изключително компрометиран и искат финансово съдействие за материали от община Добричка. 45 000 лв. биват предвидени в бюджета на общината за 2021 година, гласувани в края на предходната. През месец май обаче от ВиК заявяват, че всъщност са нужни около 130 000 лв. Месец по-късно сумата скача на 185 000 лв. Срещу тези пари кметът Соня Георгиева настоява да получи гаранции за целесъборазност на този проект, както и подробна КСС. Получава ги в късния следобед на 22 юли – денят, в който жители на село Стожер блокираха пътя Добрич – Варна.

Старши инспектор Петър Петров от Областната дирекция по пожарна безопасност обърна внимание на факта ,че в село Стожер е най-голямата детска градина в общината, има училище, дестилерии, две бензиностанции и всичко това превръща липсата на вода при случай на пожар в една изключително опасна ситуация.

Янка Балканска от РЗИ Добрич обърна внимание и на проблема с качеството на водата, когато я има и която не отговаря на въведените в страната за питейно-битови нужди норми. По тази причина детската градина и патронажната грижа са преустановили дейност.

Представителят на ВиК Добрич Мирослав Василев беше лаконичен.

Соня Георгиева е отправила покана за среща на 17 август на всички народни представители от област Добрич. Провела е и среща с члена на управителния съвет на Български ВиК Холдинг Ивайло Ванков, изпратено е и писмо до МРРБ и МФ. Предстои да бъде формирана експертна комисия, която да обследва състоянието на съществуващите водоизточници, както и да набележи мерки за решаването на проблема в Село Стожер

Подробностите чуйте в репортажа на Мая Щърбанова:


Снимка: Мая Щърбанова

ВИЖТЕ ОЩЕ

Жребий за купата на България, 1/8 финали

1/8-финали за Купата на България: Левски – Септември (Симитли) Лудогорец – Локомотив (ГО)/Ботев (Враца) Левски (Крумовград) – Монтана Септември (София) – Етър Левски (Лом)/Локомотив (София) – Локомотив (Пловдив) Славия – Пирин (Благоевград) ЦСКА – София – Арда (Кърджали) Берое – Черно море Двубоите ще се играят на 26, 27 и 28 октомври, като..

публикувано на 23.09.21 в 19:31

Близо 40% от варненци са преброени

Преброяването във Варненска област върви успешно, въпреки недостига на 250 преброители. Това коментира Деян Славов, директор на Териториалното статистическо бюро във Варна. От 7 до 21 септември са се преброили на хартиен носител 28 588 души от Варна и областта, а електронно-146 869 души, или 37,3 процента. Скоро на обособени места в кметства или..

публикувано на 23.09.21 в 17:45
Снимката е илюстративна.

Прекратяват издирването на изчезналия в морето край Каварна рибар

Прекратява се операцията по издирването на 48-годишният мъж, изчезнал в морето край Каварна, който е влязъл с професионално оборудван риболовен кораб. Tова съобщи във Варна Румен Николов-главен директор на главна дирекция "Аварийно-спасителна дейност" в Морска администрация. По думите му периметърът на издирване е станал твърде голям, предвид..

публикувано на 23.09.21 в 17:00

Плаващ кран и баржа отиват до заседналия кораб край Камен бряг

Прекратява се операцията по издирването на 48-годишният мъж, изчезнал в морето край Каварна, който е влязъл  с професионално оборудван риболовен кораб, съобщи във Варна Румен Николов - главен директор на главна дирекция "Аварийно-спасителна дейност" в Морска администрация. "Търсенето, целенасочено, няма да продължи повече. Излъчва се сигнал по..

публикувано на 23.09.21 в 16:19

Болниците във Варна сами решават дали да възстановят плановите операции и приема

Лечебните заведения във Варна ще решават самостоятелно дали да възстановяват плановия прием и плановите операции, съобразно ковид ситуацията. Очаква се Областният кризисен щаб на свое онлайн заседание да гласува отпадане на забраната, казаха на брифинг областният управител  Марио Смърков и директорът на РЗИ-Варна д-р Дочка Михайлова. Това е добър вариант..

обновено на 23.09.21 в 15:03

Нивата на фини прахови частици във въздуха на Варна намаляват

Нивата на фини прахови частици (ФПЧ10) във въздуха на Варна в годишен аспект намаляват, но се запазва увеличен броят на допустимите превишения на средноденонощната норма. Това сочи отчетът за изпълнение на актуализираната „Програма за намаляване на емисиите  и достигане на утвърдените норми за вредни вещества в атмосферния въздух на община Варна“ за..

публикувано на 23.09.21 в 15:01

Георги Рачев: Предстои хубава златна есен

Максималните температури през почивните дни ще са почти летни. През следващата седмица отново ни очаква захлаждане, като това, което наблюдаваме в момента. Тази прогноза направи за Радио Варна известният климатолог проф. Георги Рачев: "В събота и неделя ще стане много топло, ще заприлича почти на лято. Имам предвид максималните температури, а..

публикувано на 23.09.21 в 13:28