Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Частично бедствено положение в село Стожер заради безводието

| обновено на 05.08.21 в 15:56

От днес село Стожер в община Добричка е в частично бедствено положение заради системната липса на вода, както и заради негодността й за питейно-битови нужди. До крайното решение на Щаба за изпълнение на плана при бедствия се стигна, след като повече от 4 години редицата срещи, писма до всички ангажирани институции и протести на жителите на селото не доведоха до решаване на проблема с липсата на водоподаване. Селото има над 1500 жители, търпението на които вече е изчерпано. 

Случаят със село Стожер е типичен пример за това как усилията на местната власт понякога не могат да бъдат достатъчни и тогава се очаква съдействието от страна на държавата. Нейното лице тук е държавното ВиК дружество в Добрич, което също твърди, че полага усилия, уви, без резултат до този момент. И така, при екстремните горещини и в началото на четвъртата вълна от разпространението на Ковид-19, цяло населено място стои с дни без вода, а когато я има, не може да я ползва за пиене и готвене.

Кметът на община Добричка припомни всички мерки, които местната власт е взела до този момент и направи бърз преглед на провелите се десетки срещи по проблема. През 2017 година по настояване на ВиК Добрич общината изготвя проект на магистрален водопровод Батово – Добрич през село Соколник, осъществяването на който е за сумата от 1 395 000 лв. През 2019-та година проектът е представен пред Асоциацията на ВиК, за да бъде включен в бизнес плана на дружеството. Тогавашният областен управител Красимир Кирилов се въздържа да гласува, а управителят на ВиК Тодор Гикински заявява, че пари няма. В края на 2019 година от ВиК казват, че трябва да се търси вариант за алтернативно захранване на село Стожер, тъй като сондажът е изключително компрометиран и искат финансово съдействие за материали от община Добричка. 45 000 лв. биват предвидени в бюджета на общината за 2021 година, гласувани в края на предходната. През месец май обаче от ВиК заявяват, че всъщност са нужни около 130 000 лв. Месец по-късно сумата скача на 185 000 лв. Срещу тези пари кметът Соня Георгиева настоява да получи гаранции за целесъборазност на този проект, както и подробна КСС. Получава ги в късния следобед на 22 юли – денят, в който жители на село Стожер блокираха пътя Добрич – Варна.

Старши инспектор Петър Петров от Областната дирекция по пожарна безопасност обърна внимание на факта ,че в село Стожер е най-голямата детска градина в общината, има училище, дестилерии, две бензиностанции и всичко това превръща липсата на вода при случай на пожар в една изключително опасна ситуация.

Янка Балканска от РЗИ Добрич обърна внимание и на проблема с качеството на водата, когато я има и която не отговаря на въведените в страната за питейно-битови нужди норми. По тази причина детската градина и патронажната грижа са преустановили дейност.

Представителят на ВиК Добрич Мирослав Василев беше лаконичен.

Соня Георгиева е отправила покана за среща на 17 август на всички народни представители от област Добрич. Провела е и среща с члена на управителния съвет на Български ВиК Холдинг Ивайло Ванков, изпратено е и писмо до МРРБ и МФ. Предстои да бъде формирана експертна комисия, която да обследва състоянието на съществуващите водоизточници, както и да набележи мерки за решаването на проблема в Село Стожер

Подробностите чуйте в репортажа на Мая Щърбанова:


Снимка: Мая Щърбанова



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ангел Кунчев

Доц. Кунчев: Няма да се въвежда извънредна епидемична обстановка в страната заради коклюша

Няма да се въвежда извънредна епидемична обстановка в страната заради разпространението на коклюш, защото не е необходимо. Това съобщи за БНТ главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. 500 са вече регистрираните в страната случаи на коклюш. Според Кунчев не се налагат извънредни мерки, а карантина ще се въвежда само в конкретни училища и..

публикувано на 26.04.24 в 09:11

Последно заседание на 49-ото Народно събрание

Днес трябва да бъде последният работен ден на депутатите от 49-ото Народно събрание. Заседанието ще се проведе без председател на институцията, след като в четвъртък бе гласувана оставката на Росен Желязков. Парламентът освободи предсрочно председателя на НС Росен Желязков Очаква се депутатите да гласуват на първо четене забраната на реклама на..

публикувано на 26.04.24 в 08:35

Започва изплащането на великденските добавки на пенсионерите

Националният осигурителен институт ще започне изплащането на приетите от Народното събрание великденски добавки в размер на 100 лева.  Парламентът реши добавката да обхване пенсионерите с размер на пенсията до линията на бедността, т.е. до 526 лева включително, което означава, че такава ще получат около 534 хиляди души. Майските пенсии ще се изплащат..

публикувано на 26.04.24 в 08:18

Правителството решава днес дали да бъде обявена епидемия от коклюш

Ще бъде ли обявена епидемия от коклюш и какви мерки ще предприемат здравните власти у нас, ще стане ясно по време на заседание на правителството днес,  съобщиха за БНР от здравното министерство. На среща при министър Галя Кондева днес е обсъдена ситуацията с разпространението на инфекцията, както и възможните варианти за мерки. Дори да бъде обявена..

публикувано на 26.04.24 в 08:00

Адресите без ток на 26 април

На 26.04.2024 от 09:00 ч. до 16:00 ч. , поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: гр. Варна - ул. Люлебургаз бл. 1, бул. Чаталджа 22, ул. Лозенград 3, ул. Уилям Гладстон 2, 4, 6, 8, 10, 12, ул. Черна 1, 3, ул. Джеймс Баучер 1,..

публикувано на 26.04.24 в 06:14
Есенно море

Утрото започва с облаци, през деня ще е слънчево

Утрото в петък ни посреща с повечко облаци и лек хладен вятър. Днес сутринта ще има разкъсана ниска и средна облачност, която по-късно ще намалее, временно до слънчево. Вятърът ще е умерен от запад-северозапад, привечер ще отслабне. Минимални температури между 7° и 12°, за Варна около 11°, максималните ще са между 16° и 21°, за Варна..

публикувано на 26.04.24 в 06:13

Увеличават с около 20 % заплатите в туристическия сектор

Заплатите в туристическия сектор тази година ще бъдат вдигнати с около 20% на всички нива. Това обяви служебният министър на туризма Евтим Милошев от Слънчев бряг, предаде БГНЕС.  Милошев е на работно посещение в курорта, където се срещна с представители на туристическия бранш, за да обсъдят проблемите преди старта на летния сезон. „Това е добър знак..

публикувано на 25.04.24 в 19:11