Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Започват проверки за носене на маски на закрито в заведенията по Черноморието

Снимка: БГНЕС

Започват проверки за носене на маски на закрито в заведенията по Черноморието, както и в бензиностанциите. Това обяви на брифинг в Министерството на здравеопазването заместник-министър д-р Александър Златанов.

По думите му поради разгара на летния сезон и струпването на хора в крайпътните заведения и бензиностанциите, както и в заведенията на закрито по Черноморието, е необходимо да се носят маски, което ще отдалечи страната ни от преминаването в следващата зона по заболеваемост от COVID-19.

"Приканваме хората към отговорно поведение по заведенията, летните и планинските курорти, подготвяме заповед за осъществяване на контрол от институциите, които се грижат за това - МВР, РЗИ, БАБХ и общините, които имат правото да санкционират", допълни д-р Александър Златанов, цитиран от БНТ.

Според него, ако се спазват тези мерки, България може дълго време да остане в зелената зона.

Проверките ще обхванат заведенията, които са на закрито по черноморските курорти, бензиностанциите и хората, преминаващи транзитно през България.

Санкцията е 300 лева за неносене на маска и неспазване на мерките.

"В Област Бургас и Варна такъв активен туризъм не съм виждал от години. Трябва да се имунизира персоналът. Не е необходимо мерките да са драстични, а да се спазват. При покачване на случаите е възможно най-рано след 10 дни да се премине към затваряне на нощни барове и нощни заведения в тези области", подчерта д-р Александър Златанов.

Той отбеляза, че доста хора, които са с пълен ваксинационен цикъл се заразяват с Делта-варианта, изкарват го леко, без болнично лечение, но могат да заразяват.

"Сега една сложена маска е толкова, колкото 20 сложени, при ситуация, в която сме в червената зона. Няма да ограничаваме хора да отиват в Гърция, но самата Гърция може да ни ограничи", каза още д-р Александър Златанов.

По думите му целта е да се спре развитието на пандемията в страната.

"Ще се действа по Плана. Всеки район, с решение на щаба, на областно ниво, има право да въвежда допълнителни мерки като например проверка по плажове, приканване. Има леко тръгване нагоре, хората започнаха да ускоряват имунизацията си", коментира д-р Александър Златанов.

По думите му се предвижда при четвърта вълна страната да разполага с над 7000 легла за неусложнени и над 500 за интензивно лечение. Готови сме да разкриваме легла, при необходимост, в столицата има достатъчно легла, поясни д-р Александър Златанов. Той уточни, че регионалните болници също са подготвени да покрият нуждите от COVID, както и другите нужди на пациентите. Д-р Александър Златанов добави, че новият Делта-вариант може да изисква по-дълъг период на лечение.

"Към момента сме 44 на 100 хиляди, за да преминем към следващата зона и да излезем от зелената, трябва да достигнем 95 на 100 хиляди души. Поне в близките 10 дни няма да влезем в следващата зона. Трябва да действаме превантивно, трябва да бъдат взети мерки навреме - самоконтрол, самодисциплина, маски, дезинфекция и дистанция", заяви заместник-министър на здравеопазването д-р Александър Златанов.

Той коментира и заплащането на медиците на първа линия, което според него не е било достатъчно справедливо разпределено.

"Направени са необходимите корекции. 90 процента от нещата са изчистени. Планува се да се направи заседание на НЗОК в близките дни по този въпрос, както и за повишаване на заплащането на COVID пътеките", подчерта д-р Александър Златанов.


ВИЖТЕ ОЩЕ
Премиерът Стефан Янев

Стефан Янев: Финансовата помощ ще бъде 50 лв. на мегаватчас

През последните няколко месеца България има едни от най-ниските цени на електричество в ЕС. Високите цени се дължат на икономическия подем след пандемията от миналата година, на международни фактори, на които ние не можем да влияем пряко. Това заяви служебният премиер Стефан Янев, предаде БГНЕС. Благодарение на усилията на правителството успяваме да..

публикувано на 27.09.21 в 17:01

Варна очаква първи пътнически кораб след пандемията

Варна отново е на картата на круизния туризъм. След принудителната пауза, която наложи Covid-19 и геополитическите проблеми в Черно море, Варна ще посрещне първия си  к руизен кораб „SeaDream II” на едноименната компания SeaDream Yacht Club на Морска гара Варна в четвъртък - 30 септември. Единадесетдневното му пътуване започва на 21 септември от..

публикувано на 27.09.21 в 16:46

Освобождаването на кораба Vera SU е технически обезпечено (видео)

С втори кран, поставен на плаваща платформа, ще  се прехвърлят товарите от блокирания кораб Vera SU на баржа и ще се извозват.  Укрепват още кораба Vera SU, плаващият кран "Антей" пристигна (видео/обновена) Технически е обезпечена операцията по освобождаването на плавателния съд.  В изпълнение на заповед на министъра на транспорта,..

публикувано на 27.09.21 в 16:16

МОСВ: Има замърсяване на водата около заседналия кораб заради изтичане на товара

Резултатите от двете водни проби, взети от акваторията на Черно море - в близост до товарния кораб „Vera SU" , в посока открито море и пред носа на кораба, показват, че има индикации за замърсяване на морската вода от товара на кораба. Става дума за превишение на нитритен азот. В момента екип от експерти на Басейновата дирекция  и Регионалната..

публикувано на 27.09.21 в 15:51

Укрепват още кораба Vera SU, плаващият кран "Антей" пристигна (видео/обновена)

Към 15 часа плаващият кран "Антей", осигуряван от влекач, приближава заседналия товарен кораб Vera SU.  На борда на кораба се качи изпълнителният директор на ИА "Морска администрация" Живко Петров. Очаква се по-късно повече информация за операцията да бъде оповестена на брифинг в Морска администрация. Към 12 часа започна подготовката на..

обновено на 27.09.21 в 15:11

Близо 40 хиляди лева за модернизация на базата на Домашния социален патронаж в Балчик

Средствата са вложени в ново оборудване, което да подпомага работата на работниците и увеличи производителността, съобщи управителят на патронажа Нели Иванова. Службата осигурява ежедневно храна в делнични дни за повече от 230 потребители. По-рано тази година Общината кандидатства пред фонд "Социална закрила" и бе одобрена с проект за модернизация на..

публикувано на 27.09.21 в 13:54

В Световния ден на туризма във Варна започва туристическо изложение

Петото издание на Туризъм-експо-дестинация Варна" стартира в деня на туризма във Варна. Тази година  от 27 до 29 септември Варна е домакин на петото издание на туристическото изложение. Форумът тази година е посветен на 100-годишнината от обявяването на Варна за курортен град и се провежда с подкрепата на Община Варна . Мотото на изложението е „Варна –..

публикувано на 27.09.21 в 13:21