Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Увеличен е интересът към новия период на програмата за научни изследвания и иновации „Хоризонт Европа“

Евгени Евгениев
Снимка: личен архив

Работен семинар на тема „Политики на Европейския съюз в областта на научните изследвания и иновациите: „Хоризонт Европа“ и ролята на европейските съвместни предприятия“ се проведе в Икономическия университет във Варна. Гост-лектор на събитието беше доц. д-р Евгени Евгениев – първи секретар, сектор „Наука“ в Постоянното представителство на Република България към ЕС. В семинара се включиха представители на висшите учебни заведения във Варна и на бизнеса. Онлайн участие имаше и д-р Х. Као – ръководител на отдел „Стратегии и политики“ в Huawei за ЕС със седалище в Брюксел.

Семинарът акцентира върху съществената роля на „Хоризонт Европа“ - рамковата програма за научни изследвания и иновации на ЕС за 2021 – 2027 г. Програмите за новия период са отворени от средата на тази година и към тях има голям интерес от страна на научни институти, университети и бизнеси, каза за Радио Варна доц Евгени Евгениев.

„Има повишен интерес, но има и повишени възможности за участие на източноевропейски страни, тъй като има заложени политически критерии и редица лостове в самия регламент за „Хоризонт Европа“, който аз преговарях заедно с екип от Министерството на образованието и науката в продължение на две години и половина. Тези критерии позволяват на нашите потенциални бенефициенти да имат по-големи участия.

Реално – западноевропейските лидери на консорциуми сега ще трябва да включват задължително партньори от Източна Европа в своите проекти за разлика от предходната програма „Хоризонт Европа - 2020“, тъй като има повече бонуси и по-добри критерии за участието на източноевропейци от една страна, така че ние сега на този етап ще се борим заедно с Унгария, Полша, Чехия и другите източноевропейски страни да вземем това място в консорциума, но от друга страна има и повишен финансов ресурс, например за частта, която касае разширяването на участието на страни от ЕС и по повод участието на страни от Източна Европа в рамките на европейското научно-изследователско пространство, като има тройно по-голям бюджет от „Хоризонт 2020“.“, каза доц. Евгени Евгениев.

Участитето на бенефициенти може да се подобри като се изгражда вътрешен капацитет – в университети и научни институти функционират такива екипи, които непрекъснато трябва да бъдат подготвяни, като се повишава капацитетът за подготовка на проекти, но също така те трябва да се реализират.

Лекцията, която се проведе в ИУ-Варна, събра представители на всички университети от Варненския регион и представители на бизнеса, като те получиха информация за участието в публично-частни партньорства по чл. 187 от Договора за функциониране на ЕС на европейски съвместни предприятия, каза още доц. Евгениев. Това са конкурси, които ще започнат да се отварят от пролетта на 2022 година и те имат 30% успеваемост, тъй като това са огромни консорциума от 60-80 партньора, които формират съответно три кандидата за едно място за бюджет от порядъка на 200-250 млн. евро. И тогава, когато българските участници влязат в този консорциум, това ще е успех.





БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Пожарът на границата с Гърция навлиза в минно поле в България

Пожарът на българо-гръцката граница навлиза на българската територия там, където има минно поле. Затова гасенето на огъня се извършва само от въздуха.   Това каза министърът на вътрешните работи Калин Стоянов. Гърците работят и със самолети, и с хеликоптери. Ние от наша страна сме само с хеликоптерите на военните, но взехме решение и..

публикувано на 28.07.24 в 15:55

Няма замърсяване на въздуха в района на Гара Елин Пелин

И днес данните за качеството на атмосферния въздух в района на село Гара Елин Пелин показват, че няма замърсяване. На всеки кръгъл час МОСВ получава данни, подавани от мобилната станция, разположена на километър от пожара в склада за фойерверки, съобщиха от пресцентъра на министерството. РИОСВ – София започна измерванията вечерта на 25 юли с мобилна..

публикувано на 28.07.24 в 14:55

Слънчево и горещо в понеделник

ПРОГНОЗА ЗА ВРЕМЕТО В ИЗТОЧНА БЪЛГАРИЯ  от 21 часа на 28-ми до 21 часа на 29-ти юли 2024 г. През нощта ще е ясно и почти тихо. Минимални температури между 17° и 22°, за Варна около 21°. Утре ще е предимно слънчево, следобед с временни увеличения на облачността, но все още без валежи. Ще духа слаб северен вятър, по Черноморието следобед бриз. Горещо,..

публикувано на 28.07.24 в 13:11

Жертвите на взривовете край Елин Пелин вече са четири

Поне четири са жертвите на взривовете в Гара Елин Пелин. Днес сутринта бяха открити две обгорени тела, след като в отминалите дни двама души починаха в болница от раните си. Малко след 10,30 часа следователи от Националната следствена служба и Окръжната следствена служба, екипи на пожарната и специализирани части на МВР са започнали огледа на..

публикувано на 28.07.24 в 13:04

Обезопасен е складът с високотехнологични изделия край Елин Пелин, открито е едно тяло

Обезопасен е складът с високотехнологични изделия край Елин Пелин, съобщи пред журналисти служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов, който е в село Гара Елин Пелин. Според него няма как да има оцелели след взривовете, които, по думите му, все още продължават. Открито е едно тяло.  Гърмежи е имало и вчера, когато със специализирана техника..

публикувано на 28.07.24 в 10:47

На 28-ми юли отбелязваме Световния ден за борба с хепатита

Световната здравна организация информира, че по света на всеки 30 секунди умира човек от заболяване, свързано с хепатит - възпаление на черния дроб, което причинява тежко чернодробно заболяване и хепатоцелуларен рак. Има пет основни щама на вируса на хепатит - A, B, C, D и E. Хепатитите B и C са най-често срещани. Те водят до 1,1 милиона смъртни..

публикувано на 28.07.24 в 08:53

Времето днес - слънчево с 1-2 градуса по-висока температура

Днес ще е слънчево. Сутринта ще е почти тихо, около обяд ще се появи слаб до умерен вятър от изток и югоизток. Преобладаващи максимални температури между 30° и 35°, по крайбрежието от 28° до 33°, за Варна около 31°.  Вълнение на морето 2-3 бала. Температура на морската вода 27°- 28°.

публикувано на 28.07.24 в 08:50